Genel

Fransa'da Ruanda Soykırımı'na ilişkin arşivin erişimine izin verildi

Fransa'da Ruanda soykırımına ilişkin dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterand'a ait arşivlerin açılmasına izin verildi.

Fransa'da Ruanda Soykırımı'na ilişkin arşivin erişimine izin verildi
12-06-2020 23:34

PARÄ°S (AA) - Fransa'da Ruanda soykırımına iliÅŸkin dönemin CumhurbaÅŸkanı François Mitterand'a ait arÅŸivlerin açılmasına izin verildi.

Danıştaydan yapılan açıklamada, Ruanda soykırımında Fransa'nın rolü hakkında araÅŸtırmalar yapan François Graner'in, eski CumhurbaÅŸkanı Mitterand'a ait arÅŸive eriÅŸimine izin verildiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, devlet sırlarının korunması ve bu konu hakkında kamuoyunu bilgilendirme arasında bir dengenin oluÅŸturulması gerektiÄŸi ifade edildi.

Graner'in soykırıma iliÅŸkin araÅŸtırmalarını yapmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için bu arÅŸivlere eriÅŸim konusunda meÅŸru gerekçesi olduÄŸu kaydedilen açıklamada, Kültür Bakanlığının 3 ay içerisinde bu arÅŸivleri Graner'e açması gerektiÄŸi belirtildi.

Graner'in avukatı Patrice Spinosi, yaptığı açıklamada, "Tarih ve hukuk açısından bu bir zaferdir. Bundan sonra Graner gibi araÅŸtırmacılar, Fransa'nın 1994 ve 1995'te Ruanda'daki rolüne ışık tutabilmek için Mitterand'a ait arÅŸivlere eriÅŸebilecek." dedi.

Fransa Anayasa Mahkemesi, Eylül 2017'de söz konusu arÅŸivlere eriÅŸim talebini reddetmiÅŸti.

Ruanda soykırımı

Ruanda'da 1994'te Hutular, dönemin Devlet BaÅŸkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düÅŸmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım baÅŸlatmıştı. Ülkede 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmiÅŸti.

Fransa, soykırımı yapan Hutu hükümetinin uzun süre destekçisi olduÄŸu için uluslararası kamuoyunda ve ülke içinde eleÅŸtiriliyor. Fransa, 23 Haziran 1994'de ülkenin güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluÅŸturmak amacıyla Turkuaz Operasyonu'nu baÅŸlatmıştı. Fransa, soykırımı engellemek yerine soykırımcılara silah ve mühimmat desteÄŸi saÄŸlayarak, Ruanda Yurtsever Cephesinin (RPF) ilerleyiÅŸini kısıtladığı için kınanmıştı.

Fransa'nın eski CumhurbaÅŸkanı Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998'de verdiÄŸi mülakatta, "O ülkelerde bir soykırım yaÅŸanması o kadar da önemli bir ÅŸey deÄŸil." ifadesini kullanmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER