Genel

'Fransa’da devlet eliyle İslam reformu siyasi bir hamle'

Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Oğraş, "Fransa'da İslam’a yönelik devlet eliyle reform girişimi seçim arifesinde yapılan siyasi bir hamle. Kamuoyunu rahatlatmak için 'devlet olaya el koyuyor' gibi bir algı var." dedi.

'Fransa’da devlet eliyle İslam reformu siyasi bir hamle'
17-08-2016 15:09

PARİS (AA) - Gelecek yıl Cumhurbaşkanı seçiminin yapılacağı Fransa'da siyasetçilerin İslami yaşam tarzına müdahale anlamı taşıyacak kurumsal yapı reformu konusunu gündeme getirmeleri ülkede yaşayan Müslümanların tepkisini topluyor.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş, Fransa’da devlet eliyle "İslam reformu" girişimi ve yeni "İslam Vakfı" projesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ülkenin kuzeyindeki Saint Etienne de Rouvray kentinde düzenlenen kilise saldırısı sonrasında camilere dışarıdan yardım yapılmasının yasaklanması tartışmalarının gündeme gelmesinin "anlamsız" olduğunu söyleyen Oğraş, “Fransa hukuk devletidir. Hukuk devletinde böyle bir yasaklama gerçekçi olamaz. İslam’a yönelik devlet eliyle reform girişimi seçim arifesinde yapılan siyasi bir hamle. Sadece Fransa’daki kamuoyunu rahatlatmak için 'devlet olaya el koyuyor' gibi bir algı var." dedi.

Fransa’da camilere dışarıdan gelen yardımların sınırlı olduğuna işaret eden Oğraş, "Zaten Fransa’daki camilerin finansmanının yüzde 99’u ülke içinden yapılıyor. Bir iki devletin verdiği sembolik destek dışında finansman ihtiyacını Fransa’daki Müslümanlar karşılıyor." diye konuştu.

-"Müslümanlara karşı güvensizlik var"


Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yeni "İslam Vakfı"nın başına eski İçişleri Bakanı Jean-Pierre Chevenement’ı önermesine de değinen Oğraş, "Müslüman olmayan birinin atanması bize bir güvensizlik ortamının olduğunu ve eski sömürgeci anlayışın sürdüğü bir yönetim tarzının sergilendiğini gösteriyor." diye konuştu.

İslam Vakfı'nın toplumsal adalet prensiplerine uygun olarak oluşturulması gerektiğinin altını çizen Oğraş, "Diğer dini vakıflar nasıl çalışıyorsa, bu yeni 'İslam Vakfı' da aynı kriterlere göre çalışmalı. Vakıf, faaliyetlerini eşitlik ilkesine riayet ederek sürdürmeli. Diğer dinlerin vakıflarını nasıl o dine mensup insanlar yönetiyorsa biz de aynısını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Oğraş ayrıca seçimlerin yaklaştığı bir zaman diliminde "İslam reformu" gibi konuları tartışmanın yapıcı olmayacağını belirterek, "İslam reformunu seçim arifesinde tartışmak konuyu değersizleştiriyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER