PARÄ°S (AA) - Fransa ve Almanya arasındaki iÅŸ birliÄŸi güçlendirmeyi amaçlayan ortak bir meclisin kurulmasını öngören anlaÅŸma, mecliste kabul edildi. AnlaÅŸmaya CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un kurucusu olduÄŸu, iktidardaki Cumhuriyet YürüyüÅŸü Hareketi (LREM), merkez saÄŸ Cumhuriyetçiler Partisi (LR), merkez sol Sosyalist Partisi (PS) ve Demokrasi Hareketi (MoDem) destek verdi.
AnlaÅŸma, Almanya Federal Meclisi'nde de onaylandığında yürürlüÄŸe girecek ve kabul edilmesi durumda meclisin ilk toplantısının, 25 Mart'ta baÅŸkent Paris'te gerçekleÅŸmesi bekleniyor.
Ortak mecliste her iki ülkeden 50 milletvekili yer alacakYılda en az iki kez toplanacak ortak mecliste, her iki ülkeden 50 milletvekili yer alacak. AnlaÅŸmanın, ülkelerin sınır bölgelerinde ulusal hukuk kurallarından vazgeçme imkanı saÄŸladığı belirtildi.
Fransa Ulusal Meclis BaÅŸkanı Richard Ferrand, yaptığı açıklamada, anlaÅŸmanın kabul edilmesinden memnuniyet duyduÄŸunu belirterek, bu meclisin her iki ülkenin hukukun uyumlu çalışmasını saÄŸlayacağını ve iÅŸ birliÄŸini derinleÅŸtireceÄŸini söyledi.
Avrupa BirliÄŸi Bakanı Nathalie Loiseau da bu anlaÅŸmayı "cesur bir seçim" ÅŸeklinde niteledi.
Muhalefetten "Fransa'nın çıkarlarına uygun deÄŸil" iddiasıAnlaÅŸmaya muhalefet eden aşırı solcu Boyun EÄŸmeyen Fransa Hareketinin (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon ise bu anlaÅŸmanın, Fransa'nın çıkarlarına uygun olmadığını iddia etti.
Bu anlaÅŸmayla diÄŸer ülkelere, "her kararın iki ülke arasında verildiÄŸi" imajının verildiÄŸini belirten Melenchon, Avrupa'da bu tür anlaÅŸmalar imzalanmadan önce halka sorulması için referandumun düzenlenmesi gerektiÄŸini vurguladı.
Fransa ile Almanya arasındaki iÅŸ birliÄŸini güçlendirmenin temelleri, 22 Ocak'ta imzalanan Aachen AnlaÅŸması ile atılmıştı. AnlaÅŸma, iki ülke arasındaki iÅŸ birliÄŸinde yeni bir dönem baÅŸlatmayı, ortaklığı yeni bir seviyeye çıkarmayı ve Avrupa’nın karşılaÅŸtığı zorluklara hazırlanmayı hedefliyor.