Dünya

Fransa’daki Müslüman otoritelerden 'Fransa İslam'ı' projesine tepki

Fransa’daki Müslüman toplum, hükümetin desteğiyle hazırlanan "Fransa İslam'ı Prensipler Tüzüğü"ne tepki göstermeye devam ediyor.

Fransa’daki Müslüman otoritelerden 'Fransa İslam'ı' projesine tepki
27-01-2021 03:06
Paris

Fransa’daki Rhone Bölgesi Camisi Konseyi’nden yapılan açıklamada, Paris yönetiminin desteÄŸiyle hazırlanan "Fransa Ä°slam'ı Prensipler Tüzüğü"nün Fransa Ä°slam'ı projesinin bir parçası olduÄŸu belirtildi.

Açıklamada, projenin Ä°slam’ın temel unsurlarını inkar ettiÄŸi ve “Ä°slam ahlakı deÄŸerlerine aykırı” olduÄŸu vurgulandı.

Tüzüğün, İslam dinini tahrif etmeyi hedeflediği kaydedilen açıklamada, bu tüzüğe uymayan imamların görev yaptıkları camilerden uzaklaştırılmasının söz konusu olacağına işaret edildi.

Açıklamada, Fransa yönetiminin dayatmasıyla kurulacak Ulusal İmamlar Konseyi projesinin endişeyle takip edildiği kaydedildi.

Fransa Ä°slam Konseyi’nin (CFCM) "Fransa Ä°slam'ı Prensipler Tüzüğü" adlı bir metin ortaya çıkardığı hatırlatılan açıklamada, CFCM’nin bu metni oluÅŸtururken tüm çaÄŸrılara raÄŸmen ülkedeki Müslüman kuruluÅŸların imam ve liderlerine danışmadığı aktarıldı.

Açıklamada, Ä°slam’ın siyasi amaçlar için kullanılmaması gerektiÄŸine iÅŸaret edildi.

Seine-Saint-Denis Müslüman Dernekleri BirliÄŸinden yapılan açıklamada ise hem tüzüğe hem de ayrılıkçılıkla mücadele yasası olarak bilinen “Ä°slamofobik” yasaya tamamen karşı oldukları ifade edildi.

Açıklamada, devletin cami, imam ve Müslüman toplumu denetim altına alarak ve ibadetlerine karışarak 1905 tarihli laiklik yasasını çiğnememesi gerektiği bildirildi.

Fransa İslamı Projesi

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron 2 Ekim’de açıkladığı “Cumhuriyet DeÄŸerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” yasa tasarısı kapsamında CFCM’in bünyesinde Ulusal Ä°mamlar Konseyi kurulmasını ve ülkedeki Müslüman temsilcilerin kendi aralarında “ortak bir Ä°slami anlayış” üzerinde birleÅŸmelerini talep etmiÅŸti.

Fransa CumhurbaÅŸkanı 18 Ocak’ta ülkedeki birçok Müslüman temsilci ile görüşmüş, hazırlanan Fransa Ä°slam’ı Prensipler Tüzüğü’nü imzalamalarını istemiÅŸti.

Bazı temsilcilerin imzalamasına karşı aralarında Fransa’daki Türk toplumunu temsil eden kiÅŸilerin de yer aldığı birçok temsilci de “Ä°slami akaide aykırılık oluÅŸturduÄŸu” gerekçesiyle tüzüğü imzalamayı reddetmiÅŸti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER