Genel

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: AB bugün çok zayıf, çok yavaş ve çok etkisiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği'nin (AB) bugün çok zayıf, çok yavaş ve çok etkisiz olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: AB bugün çok zayıf, çok yavaş ve çok etkisiz
27-09-2017 00:25

PARÄ°S - (AA) - Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) bugün çok zayıf, çok yavaÅŸ ve çok etkisiz olduÄŸunu söyledi.

Macron, baÅŸkent Paris'teki Sorbonne Üniversitesinde yaptığı konuÅŸmada, AB'nin egemen, birlik içinde ve demokratik olması, halkların desteÄŸiyle yeniden yapılandırılması gerektiÄŸini belirterek, "AB, bugün çok zayıf, çok yavaÅŸ ve çok etkisiz." ifadesini kullandı.

AB ülkelerinin liderlerine bu meseleyi ele alma çaÄŸrısında bulunan Macron, 2019'da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden önce bir listenin belirlenmesi ve AP milletvekillerinin yarısının bu listeye göre seçilmesi arzusunu dile getirdi.

Macron, Avro Bölgesi'nin, Çin ve ABD ile rekabet edecek seviyede dünyanın ekonomik gücü haline getirilmesi, her 5 gençten birinin iÅŸsiz olduÄŸu AB ülkelerinde iÅŸsizlik oranının düÅŸürülmesi gerektiÄŸini de vurguladı.

Fransa CumhurbaÅŸkanı, güvenlik konusunda AB içinde stratejik ortak kültür yoksunluÄŸuna iÅŸaret ederek ortak müdahale planına ve güvenlik bütçesine ihtiyaç duyulduÄŸunu belirtti. Fransız ordusuna diÄŸer AB ülkelerinden gelen askerlerin dahil edebileceÄŸi görüÅŸünü dile getiren Macron, terörle mücadele konusunda da AB ülkeleri arasında bilgi akışını saÄŸlayacak bir akademinin kurulması gerektiÄŸini kaydetti.

Sığınmacı sorunu

Macron ayrıca, Avrupa'da sığınmacı ofisi kurulması gerektiÄŸini, böylece sığınmacılarla ilgili prosedürlerin hızlanacağını, AB sınırlarının polisler tarafından daha etkili kontrol altına alınacağını savundu.

Sığınmacı sorununun AB için önemli bir mesele olduÄŸuna iÅŸaret eden Macron, "Ya sınırlarımızı kapatacağız ya da sınıra iltica ve göçmenlik konusunda ortak bir alan inÅŸa edeceÄŸiz." diye konuÅŸtu.

Macron, Fransa'da sığınmacıları daha iyi ağırlamak için bir reform baÅŸlattığını, AB’nin de bunu yapmasını beklediÄŸini söyledi.

Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron 2024 yılına kadar her öÄŸrencinin Avrupa dillerinden en az ikisini bilmesi gerektiÄŸini de sözlerine ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER