PARİS - Fatma Esma Arslan,Bilal Müftüoğlu
Geçen hafta Fransa'nın kuzeyinde yer alan Chateau Thierry kasabasında bir caminin kundaklaması karşısında siyasilerin sessiz kalmasını AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, Müslümanlara ve camilere yapılan saldırıların medya tarafından "normalleştirildiğini", siyasilerin ise saldırılara tepkisiz kaldığını belirtti.
"(Müslümanlara) Umurumuzda değilsiniz mesajı veriliyor"
Irkçılık ve İslamofobi Gözlemevi (ORIW) Raportörü Kevser Dilek, Fransa'da siyasilerin Müslümanlara yapılan saldırılar karşısında sessiz kaldığına dikkati çekerek, cami kundaklanmasının da kesin bir dille kınanması gerektiğini anımsattı.
Yaşanan saldırılara ilişkin Fransız yetkililerin bir açıklama yapması veya kınamada bulunması gerektiğini vurgulayan Dilek, "Siyasiler arasında artık 'bu saldırıları hak ediyorlar, bunların olacağı belliydi' gibi yanlış bir algı var. Ama eğer bu saldırıların olacağı biliniyorsa sinagoglarda olduğu gibi camilerde de güvenlik önemleri alınmalı. Yüzeysel de olsa bir açıklama, kınama gelmeliydi. Bu davranışla, 'umurumuzda değilsiniz' mesajı veriliyor." ifadelerini kullandı.
Dilek, Fransa'daki siyasilerin söz konusu hatalı davranışına, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçiminin neden olduğunu, bu nedenle siyasetçilerin stratejik olarak Müslümanların yanında yar almadıklarını anlattı.
Fransa tepkisiz kaldı
Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIF) Sözcüsü Marwan Muhammed de camilere saldırıların "ırkçılık" kapsamında düşünülmediği için siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin tepki göstermediğini söyledi.
Fransa'da sağ ve aşırı sağ siyasetçilerin Müslümanlara ve camilere yapılan saldırılar karşısında sessiz kalırken, Ortadoğu'da Hıristiyanlara yönelik her eyleme "çok sert" tepki verdiğini hatırlatan Muhammed, "Fransa'da kundaklanan cami için ulusal düzeyde ne belediyelerden ne de derneklerden tepki geldi." diye konuştu.
Fransa'da siyasi körlük
SOS Racisme Kurumu Sorumlusu Marouane Zaki ise camilere ve Müslümanların ibadethanelerine yapılan saldırıların net bir şekilde ırkçılık olarak değerlendirilmesi gerektiğini, bu konuda Fransa'da siyasi bir "körlük" yaşandığını dile getirdi.
Avrupa ülkelerinde son dönemde yaşanan terör saldırılarından sonra Fransa'da gergin bir atmosfer olduğunu anlatan Zaki, Fransa'daki saldırılarla beraber İslam'ın nefret bağlamında değerlendirildiğini ifade etti.
Yalnızca 2 siyasi tepki gösterdi
Geçen hafta yaşanan cami kundaklaması olayı Fransız basınında çok az yer almış, yalnızca 2 siyasi olayı kınamıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını koyan Emmanuel Macron Twitter'daki hesabından olayı "kabul edilemez" olarak değerlendirmiş ve olaydan zarar görenlerin yanında olduğunu duyurmuştu. İçişleri Bakanı Bruno Le Roux da yayımladığı bildiride, saldırıyı oldukça hafif bir dille kınarken, devletin ibadethanelerin güvenliği konusunda vatandaşa güvence verdiğini kaydetmişti.
2 yılda 60 camiye saldırı
Öte yandan, Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği verilerine göre, Ocak 2015'ten bu yana, ayda ortalama 3 olmak üzere Fransa'da toplam 60 cami saldırıya uğradı.
dikGAZETE.com