Genel

Ford Otosan 2016 Sürdürülebilirlik Raporu

- Raporda ticari ve finansal performansı ile toplumsal değer yaratma vizyonunu bir bütün olarak ele alan Ford Otosan, inovasyon ve dijitalleşme merkezli yaklaşımını, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadelede kat edilen mesafe ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için yürütülen programlarını kamuoyuyla paylaştı - Ford Otosan Genel Müdürü Yenigün: - "Dünyanın ve sektörümüzün içinden geçtiği değişim sürecinde yaşanılan yoğun rekabet ortamında öncü şirket konumumuzu geliştirebiliyor olmamızın temel faktörü, Ar-Ge ve inovasyonu bir çalışma kültürü haline getirerek geleceğin ürün ve üretim şartlarını geliştirmeye odaklanmış olmamızdır"

Ford Otosan 2016 Sürdürülebilirlik Raporu
01-07-2017 18:04

İSTANBUL (AA) - Ford Otosan, 2016 Sürdürülebilirlik Raporunda, ticari ve finansal performansı ile toplumsal değer yaratma vizyonunu bir bütün olarak ele alarak, inovasyon ve dijitalleşme merkezli yaklaşımını, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadelede katedilen mesafe ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için yürütülen programlarını kamuoyuyla paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Ford Otosan, Global Reporting Initiative (GRI) tarafından yayınlanan G4 Raporlama Rehberi İlkeleri doğrultusunda hazırladığı 2016 yılı Sürdürülebilirlik Raporunu “Sürdürülebilir ve yenilikçi fikirlerle geleceği dönüştürüyoruz” başlığıyla yayımladı.

Raporda, ticari ve finansal performansı ile toplumsal değer yaratma vizyonunu bir bütün olarak ele alan Ford Otosan, inovasyon ve dijitalleşme merkezli yaklaşımını, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadelede kat edilen mesafe ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için yürütülen programlarını kamuoyuyla paylaştı.

Ford Otosan, 2016 yılında çevresel etkilerin yönetimi konusundaki gelişim trendini sürdürdü. 2015 yılında 6,16 gigajoule/araç olan üretilen araç başına enerji tüketimi, 2016 yılında 5,86 gigajoule/araç düzeyine, emisyon salınımında 0,60 ton karbondioksit/araçtan 0,58 ton karbondioksit/araç düzeyine, temiz su tüketiminde ise 3,15 metreküp/araçtan 2,98 metreküp/araç düzeyine indirildi. Yıl boyunca gerçekleştirdiği enerji verimliliği projeleri ile 83 bin 94 gigajoule enerji tasarrufu yapılmış ve 6 bin 781 ton eşdeğeri karbondioksit azaltımı, 6 bin 639 ton tehlikeli atık geri kazanımı ve 373 bin 100 metreküp su geri kazanımı sağlandı.

Ford Otosan, kurum içi girişimciler yaratmaya ve start-up oluşumlarını desteklemeye başladı. Bu kapsamda 2016 yılında şirket bünyesinde bir İnovasyon Komitesi oluşturuldu ve dijital inovasyon platformu “Fikirhane” hayata geçirildi. Fikirhane’nin ilk girişimcilik kampı hazırlık etkinliği “Fikirbazlar Buluşuyor” da 2016 yılında gerçekleştirildi. Fikirhane’de paylaşılan 426 fikir ön değerlendirme sürecinden geçtikten sonra 8 fikir önceliklendirildi. Bu 8 proje üzerinde proje ekiplerinin çalışmaları devam ediyor.


- En fazla kadın çalışan istihdam eden otomotiv şirketi


Ford Otosan, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarına ve uygulamalarına yol göstermesi açısından yerel ve uluslararası inisiyatiflere katılarak sundukları ilkeleri benimsiyor. Bu kapsamda 2013’de İş’te Eşitlik Bildirgesi’ni imzaladı ve HeForShe hareketine dahil oldu. 2016 yılında ise UN Women tarafından geliştirilen Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzalayarak bu alandaki taahhütlerini geliştirdi.

Benimsediği istihdamda pozitif ayrımcılık politikası doğrultusunda, her iki ofis çalışanından ve her dört saha çalışanından birinin kadın olması yönünde bir hedef belirleyen Ford Otosan, 2013 yılı ofis çalışanlarında kadın işe alım oranını yüzde 25 iken bugün bu oranı yüzde 30’a yükseltti. Üretim çalışanlarında ise 2013 yılında kadın çalışan oranı yüzde 7 iken 2016 yılında yüzde 16 oranını yakaladı.

Ford Otosan, Birleşmiş Milletler'in 2015 yılında belirlediği ve 2030 yılına kadar sürecek 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'ne yönelik şirketlere birçok görev düştüğünün blincinde olarak faaliyetlerinde bu yöne odaklandı ve sürdürülebilirlik yönetimi önceliklendirme sürecine Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni de dahil etti. Böylelikle Ford Otosan, öncelikli konularının Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne hizmet eder bir yapıya kavuşmasını sağladı. Raporda, bu önceliklendirme çalışmasının özetine de yer verildi.


- "Ar-Ge ve inovasyonu bir çalışma kültürü haline getirdik"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, sosyal, çevresel ve ekonomik çalışma alanlarında küresel ve yerel gündemi takip ederek şirket faaliyetlerini şekillendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyanın ve sektörümüzün içinden geçtiği değişim sürecinde yaşanılan yoğun rekabet ortamında öncü şirket konumumuzu geliştirebiliyor olmamızın temel faktörü, Ar-Ge ve inovasyonu bir çalışma kültürü haline getirerek geleceğin ürün ve üretim şartlarını geliştirmeye odaklanmış olmamızdır. Özellikle geleceğin akıllı şehirlerinde ihtiyaç duyulacak emniyetli, yakıt verimi ve düşük emisyon düzeyi sunan mobilite modellerinin geliştirilmesini ve bu teknolojilerin sürdürülebilir biçimde üretilmesini sağlayacak altyapının oluşturulmasını, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımızın temel hedefi olarak belirledik.

2016 yılı içinde dijitalleşme faaliyetlerimizin kapsamını üretim faaliyetlerimizden, satış ağımıza, tedarikçilerimizden, çalışanlarımıza geniş bir yelpazede yürüttük. Dijitalleşme çalışmalarını işimizin her noktasında dikkate alıyor ve geleceğimiz için mutlak bir gereklilik olarak görüyoruz. Üretim süreçlerimizde oluşan çevresel etkilerin azaltılması konusundaki performansımızı 2021 hedeflerimiz doğrultusunda geliştirmeyi sürdüreceğiz. Bir yandan istihdamda kadın çalışan oranını artırmayı sürdürürken, HeForShe ve Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum çalışmalarıyla, bu konuda farkındalığı artırma yönünde çalışmalara her zaman olduğu gibi bu dönemde de büyük önem verdik. Önümüzdeki dönemde de paydaşları için sürdürülebilir değer üreten, ‘Türkiye’nin en değerli ve en çok tercih edilen sanayi şirketi’ olma vizyonumuz kapsamında çalışmalarımıza şevkle devam edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER