Genel

Flamingoların değişmeyen durağı: 'Yarışlı Gölü'

Burdur'da suyu alkali ve tuzlu, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Yarışlı Gölü, sığ olduğu için rahat beslenmelerine olanak sağladığı flamingoların vazgeçilmez durakları arasında yer alıyor.

Flamingoların değişmeyen durağı: 'Yarışlı Gölü'
05-08-2019 17:45

BURDUR (AA) - Göçmen kuÅŸların önemli sulak alanlardan Burdur'un YeÅŸilova ilçesindeki Yarışlı Gölü, ağırladığı flamingolarla görenleri etkiliyor.

Bin 463 hektarlık alana yayılan biyoçeÅŸitliliÄŸin yüksek olduÄŸu Yarışlı Gölü, flamingoların Anadolu'daki vazgeçilmez durakları arasında bulunuyor.

Flamingoların görsel bir ÅŸölen sunduÄŸu göl, mevsimsel akan derelerle beslendiÄŸinden yaz aylarında su seviyesi oldukça azalıyor.

Göller Yöresi'nin karakteristik bir gölü olan ve uzaktan bakıldığında Tuz Gölü'nü andıran Yarışlı Gölü'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸünün yaptığı, çalışmaya göre göl ve çevresinde 141 kuÅŸ türü tespit edildi.

Su seviyesi bakımından sığ olan Yarış Gölü, bu özelliÄŸiyle göçmen kuÅŸların ve özellikle flamingoların rahat beslenmelerine olanak saÄŸlıyor.

Yarışlı Gölü, küçük ve sığ bir göl olmasına raÄŸmen kuÅŸ göç hareketliliÄŸi olduÄŸu dönemlerde flamingoların yanı sıra kılıçgaga, angıt, uzunbacak gibi çeÅŸitli kuÅŸ türlerine de ev sahipliÄŸi yapıyor.

"Bu aralar görsel ÅŸölen sunan flamingoları izliyoruz"

Tarım ve Orman Bakanlığı DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil, AA muhabirine, Burdur'un flora ve faunasıyla çok zengin bir il olduÄŸunu söyledi.

Burdur'un sulak alanları ve gölleriyle meÅŸhur olduÄŸuna dikkati çeken Kamil, "Yarışlı Gölü Ulusal Sulak Alanı'nda bu aralar görsel ÅŸölen sunan flamingoları izliyoruz. Flamingolar göç dönemlerinde bu alanları beslenmek ve dinlenmek için tercih ediyor." dedi.

Yarışlı Gölü'nün sığ olduÄŸunu, su seviyesinin mevsimlere baÄŸlı deÄŸiÅŸtiÄŸini vurgulayan Kamil, gölün mevsimsel akan derelerle beslendiÄŸini dile getirdi.

Buranın her zaman tam bir göl olma özelliÄŸini taşımamakla birlikte zengin bir biyoçeÅŸitliliÄŸe sahip olduÄŸunu anlatan Kamil, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge MüdürlüÄŸü olarak 2013'de Yarışlı Gölü'nde yaptığımız çalışmada gölün zengin biyoçeÅŸitliliÄŸini ortaya koyduk. Bu çalışmada gördük ki göçmen kuÅŸların burayı tercih etmelerindeki en büyük faktörler, zengin biyoçeÅŸitliliÄŸe sahip olması, suyunun alkali ve pH deÄŸeri yüksek, tuzlu özellik taşımasıdır. Dolayısıyla bu özellikler, flamingolar için de besin ortamı oluÅŸturuyor. Burdur genelinde ise 281 kuÅŸ türünü görme imkanınız var. Ülkemizde de 487 kuÅŸ türünün görüldüÄŸü biliniyor. Dolayısıyla Burdur, 281 kuÅŸ türüyle ülkemizde görülen kuÅŸ türlerinin yüzde 58'ini barındırıyor. Bu rakamlar Burdur'u yaban hayatı ve kuÅŸ gözlem toplulukları için cazibe merkezi haline getiriyor."

KuÅŸ gözlem topluluklarının göçmen kuÅŸları rahatsız etmeden daha iyi görüntü alabilmeleri için 2018'de göl kenarında doÄŸayla dost yaban hayatı gözlem kulübesi yaptıklarını ifade eden Kamil, gelecek nesillere bu alanları temiz, saÄŸlıklı, yaÅŸanabilir ÅŸekilde aktarmanın gayreti içinde olduklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER