Teknoloji

FIRST Robotics Competition'un ikinci bölgesel etkinliği İstanbul'da yapıldı

Fikret Yüksel Vakfı tarafından Türkiye'de bu yıl altıncısı yapılan FIRST Robotics Competition'un ikinci bölgesel etkinliği "Bosphorus Regional" İstanbul Volkswagen Arena'da tamamlandı.

FIRST Robotics Competition'un ikinci bölgesel etkinliği İstanbul'da yapıldı
11-03-2024 14:27
Ä°stanbul

Birbirinden bağımsız 4 bölgesel etkinlik şeklinde gerçekleştirilen FIRST Robotics Competition'un ikinci kısmında 6 farklı ülkeden 53 takım yarıştı.

Müzikte giderek artan hareket anlamına gelen "crescendo" temasıyla düzenlenen etkinlikte, her takım, mentörlerinin desteğiyle sene içerisinde yaptıkları robotları, ittifak kurdukları takımlarla sahada yarıştırdı. Başarılı olan takımlar ise finale kalarak ABD'de yarışma şansı kazandı.

Fikret Yüksel Vakfı Türkiye Temsilciliğinin düzenlediği yarışmanın ikinci bölgesel etkinliğinde, Ankara Beştepe Koleji de yer aldı.

Öğrencilerinin ortaya çıkardıkları robotları ve sosyal sorumluluk projeleriyle 3 yıldır yarışmada bulunan kolej, bu yıl da "8795 Chaotics" adlı 32 kişilik grupla etkinliğe katıldı.

Etkinlikte, grubun yaptığı robot, ilk etapta kendisi hareket ederken, sonrasında kontrol edilerek halkaları istenilen platforma atabildi. Robotun attığı halkalara ve takımın çalışmasına göre de derecelendirme yapıldı.

"8795 Chaotics" grubu etkinlikte, oyun sahasının içinde ve dışında duyarlı profesyonellik, birlikte çalışma gibi "FIRST Temel Değerlerine" uyulmasını ifade eden, adalet, alçak gönüllülük, pozitiflik ve saygıyla takımın FIRST ilkelerine örnek oluşturduğu anlamına gelen "Gracious Professionalism" ödülüne layık görüldü.

"Robotiğe, halkla ilişkilerimize ve sponsorlarımıza önem vererek sinerji oluşturmaya çalıştık"

Beştepe Koleji öğrencisi 16 yaşındaki Osman Batu Şahin, 3 sene önce grubun kurulduğunu, bu sürecin eğlenceli ve yorucu olduğunu söyledi.

Yarışmadaki amaçlarının halkaları iki farklı platforma göndermek, farklı robotlarla ve takımlarla yarışmak olduğunu ifade eden Şahin, "Bu anlamda olabildiğince iyi bir mühendislik kurabilmek ve elimizi güçlü tutabilmek için robotiğe, halkla ilişkilerimize ve sponsorlarımıza önem vererek arada bir sinerji oluşturmaya çalıştık." dedi.

Ödül almanın büyük bir mutluluk olduğunu dile getiren Şahin, takımlarındaki herkesin çok çalıştığını, bunun göz ardı edilmediğini görmenin çok rahatlatıcı olduğunu kaydetti.

Takım olarak samimiyete çok önem verdiklerini belirten Şahin, "Bizim buradaki iletişimimiz dostane, atölyede nasıl çalışıyorsak buraya da öyle geldik. Zorluklar çıkıyor. Robot çalışmadığında hepimiz deliriyoruz. Atölyede bir sıkıntı çıktığında bir ara vermemiz, kafamızı toplamamız gerekiyor. Ama bir takım olduğumuz gerçeğini kimse elimizden alamaz. Biz FIRST'ün ilkelerinden biri olan duyarlı profesyonellik alanında ödül aldık. Bu ödül takımlar arasında profesyonelliğin ve sportmenliğin en iyi temsilcisi olarak görülen takıma verilir. Bu alandan aldığımız ödülle iyi bir temsilcisi olduğumuzu gösteriyor." şeklinde konuştu.

"Yarışmalara dünyada en çok kız öğrencinin katıldığı ülkeyiz"

Egemen Gürsoy da kurucusu olduğu takıma okuldan mezun olduktan sonra da mentörlük yaptığını, tecrübelerini aktardığını söyledi.

Türkiye'nin 2018'de yarışmaya katıldığını belirten Fikret Yüksel Vakfı Temsilcisi Özgür Ünal ise "Sıfırdan başladığımız noktada dünyada bu işi yapan üçüncü ülke olduk. Yarışmalara dünyada en çok kız öğrencinin katıldığı ülkeyiz. Katılım oranımız yüzde 40'ın üzerindedir. Burada kazanan takımlarımız dünya şampiyonalarına gidip orada da dereceler alıyorlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER