Özel Haber

Finlandiya Türkiye'den Rusya'nın kerestesini alıyor

Ria Novosti haberine göre Finlandiya’da alevlenmeye başlayan kereste krizine bağlı olarak ülkenin çözüm olarak Türkiye'den Rusya'nın kerestesini aldığı kaydedildi

Finlandiya Türkiye'den Rusya'nın kerestesini alıyor
13-08-2024 17:07

MOSKOVA - ÖZEL

Finlandiya Türkiye'den Rusya'nın kerestesini alıyor.

Konuyla ilgili haber, Rus resmi Ria Novosti ajansında yer aldı.

Habere göre, Finlandiya'da bir kereste krizi "alevlenmeye" başladı: Bu ürünün Rusya'dan ithalatının yasaklanmasının ardından ülkede söz konusu ürün tükenmeye başladı. 

Konuyu değerlendiren G.V. Plekhanov'un adını taşıyan Rusya Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İşletme Bölümü Doçenti Anastasiya Prikladova, şunları kaydetti:"“Finliler kendilerini 2,8 milyon metreküp yakacak odundan, 4,8 milyon işlenmemiş keresteden ve 0,5 milyon keresteden mahrum bıraktı. Toplamda 8 milyon metreküpten fazla”

Rusya'nın en çok okunan haftalık Argumentı i Faktı (AİF) gazetesi de, "Rus kereste tedarikçilerine yaptırım uygulayan Finlandiya, kerestemizi Türkiye üzerinden almaya başladı." dedi.

Haberine ""Çılgınca bir alternatif arıyorlar." Finlandiya Türkiye'den Rusya'nın kerestesini alıyor" diye başlık atan gazete, diğer Rus akademisyen İnna Litvinenko'nın görüşlerine de yer verdi.

Litvinenko, "Herhangi bir pazarda kıtlık olduğunda, talep hemen artıyor. Bu nedenle orada kereste fiyatları neredeyse bitmiş ahşap ürünleri seviyesine yükseldi, kereste üretim hacmi 12 milyon metreküpten 10 milyon metreküpe düştü ve şimdi Finlandiya hükümeti tam anlamıyla çılgınca bir alternatif arıyor, Ancak Rusya, konumu, anlaşılır fiyat politikası ve uygun lojistik açısından Finlandiya için en uygun, karlı, güvenilir ve kalıcı tedarikçidir.” dedi.

Litvinenko, buradan çıkmanın tek yolunun üçüncü ülkeler aracılığıyla Rus kerestesinin satın alınması olduğunu ve yardım eli uzatmak isteyenlerin hızla bulunduğunu ekledi; Türkiye, 2024'ün ilk çeyreğinde Rus kerestesi satın almada liderlerden biri oldu.

Litvinenko, "Finlandiya her zaman Çin ve BDT ülkeleri aracılığıyla Rus kerestesini büyük miktarlarda satın aldı" diye hatırlattı.

Uzman, “Ancak bu yılın ilk iki ayında Rusya, Türkiye'ye kereste tedarikini yüzde 225 oranında artırdı. Açıkçası odunlarımız artık Türkiye pazarı üzerinden Finlandiya'ya gidiyor. Büyük ihtimalle 2024 yılı sonunda Türkiye'ye yönelik tedarikte de artış göreceğiz” dedi.

Ancak uzman, bunun Finlandiya'nın yakın gelecekte “kereste kriziyle” başa çıkmasına yardımcı olma ihtimalinin düşük olduğundan emin.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER