Genel

Filmleri aratmayan tatbikat

Türkiye’nin her bir köşesinden Uludağ’a gelen 60 dağcının 2 yıl süren eğitimin ardından yaptıkları tatbikat nefesleri kesti. İple 100 metrelik bir hat kurup vadinin ortasında kalan bir yaralıyı kurtaran geleceğin dağcılar bütün hünerlerini sergiledi.Türki

Filmleri aratmayan tatbikat
28-03-2015 12:37

Türkiye’nin her bir köşesinden Uludağ’a gelen 60 dağcının 2 yıl süren eğitimin ardından yaptıkları tatbikat nefesleri kesti. İple 100 metrelik bir hat kurup vadinin ortasında kalan bir yaralıyı kurtaran geleceğin dağcılar bütün hünerlerini sergiledi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu’na bağlı 60 dağcı, 8 aşamalı olarak gerçekleştirilen ve 2 yıldır süren dağcılık eğitimleri için son kampı Uludağ’da yaptı. 400 kişi ile başlayan zorlu ve uzun soluklu eğitimleri tamamlamayı başaran 60 dağcı, 2 yılda öğrendikleri tüm bilgi ve birikimlerini yaptıkları nefes kesen bir tatbikatla sergiledi. Vadinin ortasında mahsur kalan yaralı için seferber olan geleceğin dağcıları, iple 100 metrelik bir hat kurup yaralıya ulaştı. Nefeslerin tutulduğu tatbikatta hattın tam ortasından sedye ile dikey iniş yapan kadın dağcı, yaralıyı sedyeye bağladıktan sonra arkadaşlarının yardımıyla kurtardı.
Uludağ’da bir hafta süren tatbikî eğitim programının ardından 60 dağcının sertifikalarına kavuşacağını söyleyen TKF Eğitmeni Hüseyin Dönmezoğlu, 400 kişi başlayan zorlu dağcılık eğitimlerinin 2 yıl sürdüğünü bildirdi. 4’ü yaz 4’ü de kış olmak üzere 8 aşamada yapılan zorlu eğitimin son ayağında Uludağ’da kamp kurduklarını vurgulayan Dönmezoğlu, “TKF’dan 10 eğitmen ile yurdun her bir köşesinden gelen 60 dağcı ile birlikte Uludağ’da kamp kurduk. Bir hafta süren son eğitim çalışmasının ardından bu aşamaya kadar gelen dağcılarımız sertifikalarına kavuşacaklar” diye konuştu.
Vadinin ortasına kurulan 100 metrelik hattan yaralıya ulaşan Fatma Sülün, eğitim için Ankara’dan geldiğini, tatbikatın heyecan verici olduğunu söyledi. Operasyonun başarıyla sonuçlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Sülün, 2 yıl boyunca öğrendikleri bilgileri uygulayarak bu zorlu görevi de başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.
Senaryo gereği ayağı kırılan ve ekip arkadaşları tarafından kurtarılan İstanbullu Dilek İlhan ise, kendisinin sedyeye bağlanarak metrelerce çekilmesinin heyecanlı olduğunu, fakat arkadaşlarına olan güveninden dolayı hiçbir korku hissetmediğini söyledi.
Son eğitim andından federasyonun sertifikalı dağcıları arasına girecek sporculardan Ankara’dan gelen Canan Yurdakul ile Sakarya’dan gelen Kenan Hazar ise, 2 yıl önce kursa başladıkları andaki bilgileri ile şu anki bilgi ve becerileri arasında dağlar kadar fark olduğunu belirterek, “Uzun ve zorlu eğitimleri başarıyla geçtik. Önemli olan hayatta kalmak ve hayat kurtarmaktır. Her koşulda kaya tırmanışı arama kurtarma ve ilk yardım derslerimizi eksiksiz olarak tamamladık. Bunun büyük mutluluğunu yaşıyoruz” dediler.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER