Dünya

Filistinli çocukların tek özgür oyun alanı Aksa'nın avlusu

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinli çocukların kendilerini özgür hissederek doyasıya oynamanın tadını sadeceMescid-i Aksa'nın avlusunda çıkarabiliyor. - Anadolu Ajansı

Filistinli çocukların tek özgür oyun alanı Aksa'nın avlusu
20-11-2016 17:22

KUDÜS - Eshat Fırat/Turgut Alp Boyraz

Hemen her köşe başında İsrail askerlerinin beklediği şehirde silahların gölgesinde yetişen Doğu Kudüslü çocuklar, yaşanan şiddet olayları ve gerginlikten belki de en çok nasibini alan kesim. Tek bir oyun parkının bile bulunmadığı bu kutsal şehirde yaşayan çocuklar Mescid-i Aksa'nın avlusunu en güvenilir oyun alanı olarak görüyor.

Yaklaşık 153 dönümlük bir alana kurulu Harem-i Şerif'in bahçesinde günün her saatinde oynayıp sağa sola koşuşturan onlarca Filistinli çocuk bulmak mümkün.

Batı Kudüs'te yaşayan İsrailli akranlarının aksine çocuk parklarından ve oyun alanlarından yoksun olan bu Doğu Kudüslü çocuklar, bu kutsal mekanda adeta özgürlüğün tadını çıkarıyor.

Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde Aksa'nın yakınlarında oturan Filistinli Cevdet Abdullah Ebu Suneyne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Doğu Kudüs park ve oyun alanları konusunda çok fakir. Çocukların oynayabileceği yerler çok az. Sadece oyun alanlarının olmadığı değil aynı zamanda silahlarla donatılmış askerlerin kol gezdiği bir bölge burası." dedi.

Ebu Suneyne, çocukların Ä°srail askerlerinin silahlarının gölgesinde büyümelerinin bilinçaltlarını etkilediÄŸini belirterek, “Çocuklarımızın geleceÄŸi tehlike altında. Baskı ve ÅŸiddet dolu bir ortamda çocukların güzel yetiÅŸmesi mümkün deÄŸil. Ä°ÅŸte çocuklarımızın oynayabildiÄŸi tek alan Aksa’nın avluları.” ifadelerini kullandı.

Ä°srail yönetimine baÄŸlı Kudüs Belediye’sinin DoÄŸu Kudüs halkını bölgeden çıkarmak için bilinçli bir ÅŸekilde buralara hizmet götürmediÄŸini söyleyen Ebu Suneyne, “Yahudilerin yaÅŸadığı Batı Kudüs oyun alanları, parklarla dolu. Kudüs Belediyesi’nin sistematik politikası budur. Çocuklarımıza, gençlerimize muÄŸlak bir gelecek sunuyor.” dedi.

"Silahların gölgesinde büyümek çok zor"

Kendi çocuklarını ve komÅŸusunun çocuklarını haftanın belli günlerinde Mescid-i Aksa’ya getiren, Nadiya Duveyyat, “Burası çocuklarımızın nefes alabildiÄŸi, oyun oynayabildiÄŸi tek alanımız. Tabi eÄŸer iÅŸgal güçleri bizim girmemize izin verirlerse.” diye konuÅŸtu.

Çocuklarını zor bir coÄŸrafyada büyüttüklerini dile getiren Duveyyat, “Silahların gölgesinde büyümek çok zor, biz büyükler bile etkilenirken bu çocukların etkilenmemesi düşünülemez zaten. Biz iÅŸgalin gölgesinde büyüdük, park alanlarımız, oyun alanlarımız yok edildi. Åžimdi aynı ÅŸeyi bizim çocuklarımız yaşıyor.” ifadelerini kullandı.

"Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri tehlikede"

Kudüs’teki El Kasımi Yüksek Okulu Rehberlik Bölümü’nde öğretim üyeliÄŸi yapan Bilal Ebu Rumi, “DoÄŸu Kudüs’teki çarpık kentleÅŸme, nüfus yoÄŸunluÄŸu ve oyun alanlarının eksikliÄŸi, burada büyüyen çocukların psikolojileri üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor.” dedi.

Oyun ortamlarının çocuk geliÅŸiminde önemli bir yeri olduÄŸunu belirten Ebu Rumi, “Özellikle teknolojinin çocukları esir ettiÄŸi bu çaÄŸda, çocukların enerjilerini boÅŸaltabilecekleri alanların olmaması zihinsel ve bedensel geliÅŸimleri açısından büyük bir tehlike arz ediyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ebu Rumi, DoÄŸu Kudüs gibi bir yerde oyun alanlarının eksikliÄŸinin çocukları ÅŸiddete de teÅŸvik ettiÄŸini belirterek, “DoÄŸu Kudüs’teki nüfus yoÄŸunluÄŸu, toplumsal sorunlar ve oyun alanlarının eksikliÄŸi ÅŸiddete yol açan önemli unsurlardır. Bu baÄŸlamda çocukların oyun oynayabilecekleri alanların oluÅŸturulması ve bu imkanlara kavuÅŸturulması toplumumuzu daha saÄŸlıklı bir hale getirecektir.” ifadelerini kullandı.

320 Filistinli çocuk hapiste

Daha önce Filistin Esir Cemiyeti’nin "20 Kasım Dünya Çocuk Günü" dolayısıyla yayımladığı açıklamada, Ä°srail hapishanelerinde ÅŸu anda tutuklu veya hükümlü 18 yaÅŸ altı yaklaşık 350 Filistinli çocuk bulunduÄŸu, bunların 12'sinin kız olduÄŸu ifade edilmiÅŸti.

İsrail yönetiminin Filistinli çocuklara yönelik, "doğrudan ve kasıtlı şekilde gerçek mermilerle hedef alma, gözaltı merkezlerine götürerek aç-susuz bırakma, sözlü ve fiili şiddet uygulama, korkutma ve baskı yoluyla ifade vermeye ve itirafa zorlama" gibi hak ihlallerinde bulunduğu ve bunların "suç" olduğu vurgulanmıştı.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor ve buranın kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs 1967 yılından beri İsrail işgali altında. Doğu Kudüs'teki illegal Yahudi yerleşim birimlerinde 200 bin civarında illegal Yahudi yerleşimci yaşıyor. Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin sayısı ise 350 bin civarında.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER