KUDÜS - Eshat Fırat/Turgut Alp Boyraz
Hemen her köşe başında İsrail askerlerinin beklediği şehirde silahların gölgesinde yetişen Doğu Kudüslü çocuklar, yaşanan şiddet olayları ve gerginlikten belki de en çok nasibini alan kesim. Tek bir oyun parkının bile bulunmadığı bu kutsal şehirde yaşayan çocuklar Mescid-i Aksa'nın avlusunu en güvenilir oyun alanı olarak görüyor.
Yaklaşık 153 dönümlük bir alana kurulu Harem-i Şerif'in bahçesinde günün her saatinde oynayıp sağa sola koşuşturan onlarca Filistinli çocuk bulmak mümkün.
Batı Kudüs'te yaşayan İsrailli akranlarının aksine çocuk parklarından ve oyun alanlarından yoksun olan bu Doğu Kudüslü çocuklar, bu kutsal mekanda adeta özgürlüğün tadını çıkarıyor.
Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde Aksa'nın yakınlarında oturan Filistinli Cevdet Abdullah Ebu Suneyne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Doğu Kudüs park ve oyun alanları konusunda çok fakir. Çocukların oynayabileceği yerler çok az. Sadece oyun alanlarının olmadığı değil aynı zamanda silahlarla donatılmış askerlerin kol gezdiği bir bölge burası." dedi.
Ebu Suneyne, çocukların İsrail askerlerinin silahlarının gölgesinde büyümelerinin bilinçaltlarını etkilediğini belirterek, “Çocuklarımızın geleceği tehlike altında. Baskı ve şiddet dolu bir ortamda çocukların güzel yetişmesi mümkün değil. İşte çocuklarımızın oynayabildiği tek alan Aksa’nın avluları.” ifadelerini kullandı.
İsrail yönetimine bağlı Kudüs Belediye’sinin Doğu Kudüs halkını bölgeden çıkarmak için bilinçli bir şekilde buralara hizmet götürmediğini söyleyen Ebu Suneyne, “Yahudilerin yaşadığı Batı Kudüs oyun alanları, parklarla dolu. Kudüs Belediyesi’nin sistematik politikası budur. Çocuklarımıza, gençlerimize muğlak bir gelecek sunuyor.” dedi.
"Silahların gölgesinde büyümek çok zor"
Kendi çocuklarını ve komşusunun çocuklarını haftanın belli günlerinde Mescid-i Aksa’ya getiren, Nadiya Duveyyat, “Burası çocuklarımızın nefes alabildiği, oyun oynayabildiği tek alanımız. Tabi eğer işgal güçleri bizim girmemize izin verirlerse.” diye konuştu.
Çocuklarını zor bir coğrafyada büyüttüklerini dile getiren Duveyyat, “Silahların gölgesinde büyümek çok zor, biz büyükler bile etkilenirken bu çocukların etkilenmemesi düşünülemez zaten. Biz işgalin gölgesinde büyüdük, park alanlarımız, oyun alanlarımız yok edildi. Şimdi aynı şeyi bizim çocuklarımız yaşıyor.” ifadelerini kullandı.
"Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri tehlikede"
Kudüs’teki El Kasımi Yüksek Okulu Rehberlik Bölümü’nde öğretim üyeliği yapan Bilal Ebu Rumi, “Doğu Kudüs’teki çarpık kentleşme, nüfus yoğunluğu ve oyun alanlarının eksikliği, burada büyüyen çocukların psikolojileri üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor.” dedi.
Oyun ortamlarının çocuk gelişiminde önemli bir yeri olduğunu belirten Ebu Rumi, “Özellikle teknolojinin çocukları esir ettiği bu çağda, çocukların enerjilerini boşaltabilecekleri alanların olmaması zihinsel ve bedensel gelişimleri açısından büyük bir tehlike arz ediyor.” şeklinde konuştu.
Ebu Rumi, Doğu Kudüs gibi bir yerde oyun alanlarının eksikliğinin çocukları şiddete de teşvik ettiğini belirterek, “Doğu Kudüs’teki nüfus yoğunluğu, toplumsal sorunlar ve oyun alanlarının eksikliği şiddete yol açan önemli unsurlardır. Bu bağlamda çocukların oyun oynayabilecekleri alanların oluşturulması ve bu imkanlara kavuşturulması toplumumuzu daha sağlıklı bir hale getirecektir.” ifadelerini kullandı.
320 Filistinli çocuk hapiste
Daha önce Filistin Esir Cemiyeti’nin "20 Kasım Dünya Çocuk Günü" dolayısıyla yayımladığı açıklamada, İsrail hapishanelerinde şu anda tutuklu veya hükümlü 18 yaş altı yaklaşık 350 Filistinli çocuk bulunduğu, bunların 12'sinin kız olduğu ifade edilmişti.
İsrail yönetiminin Filistinli çocuklara yönelik, "doğrudan ve kasıtlı şekilde gerçek mermilerle hedef alma, gözaltı merkezlerine götürerek aç-susuz bırakma, sözlü ve fiili şiddet uygulama, korkutma ve baskı yoluyla ifade vermeye ve itirafa zorlama" gibi hak ihlallerinde bulunduğu ve bunların "suç" olduğu vurgulanmıştı.
Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor ve buranın kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs 1967 yılından beri İsrail işgali altında. Doğu Kudüs'teki illegal Yahudi yerleşim birimlerinde 200 bin civarında illegal Yahudi yerleşimci yaşıyor. Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin sayısı ise 350 bin civarında.
dikGAZETE.com