Ramallah/Gazze
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh ve Filistin Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Şeyh, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
"UNRWA'ya verdikleri desteğin sona erdiğini açıklayan ülkelerin, insani yardım ve siyaset açısından büyük riskler taşıyan bu kararlarını gözden geçirmelerini istiyoruz.
İsrail'in Filistin halkına saldırılarının sürdüğü bir dönemde UNRWA'ya yapılan yardımların kesilmesine değil desteklenmesine ihtiyaç var."
Filistin Dışişleri Bakanlığı ise açıklamasında, İsrail'in UNRWA'ya karşı kışkırtmasının, mülteciler ve onların hakları meselesini tasfiye etme amacı taşıdığına vurgu yapıldı.
UNRWA'ya yardımları kesme kararı alan ülkelere bundan vazgeçme çağrısı yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"İsrail hükümetinin, UNRWA'ya karşı uyguladığı sistematik kışkırtma kampanyasını en güçlü ifadelerle kınıyoruz. UNRWA'ya yönelik düşmanlık, Gazze halkına yönelik soykırım savaşında, ister ajansla ilgili yapılan açıklamalar ister çalışanlarını ve kurumlarını hedef alarak olsun aşikar hale geldi."
Bazı ülkelerin Birleşmiş Milletlerin (BM) soruşturmalarının sonucunu beklemeden aldıkları önlemler karşısında büyük şaşkınlık yaşandığı belirtilen açıklamada, İsrail'in iddiaları kanıtlansa bile UNRWA'nın yetkilerine ve üst düzey insani misyonuna haksızlık edilmemesi gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, İsrail'in, mültecilerin geri dönüş haklarını ellerinden almak için her yolu deneyerek UNRWA'nın çalışmalarını durdurmaya çalıştığına işaret edildi.
İsrail'in, UNRWA'nın bazı çalışanlarının Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıya iştirak ettiği yönündeki suçlamalarının ardından ABD ve Kanada, ajansa sağlanan yeni fonun geçici olarak askıya alındığını açıklamıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, "Washington'un, Hamas saldırısına 12 UNRWA çalışanının katıldığı yönündeki iddialardan rahatsız olduğu" ifade edilmiş ve bu iddialar incelenip BM bununla ilgili karar alıncaya kadar fonun geçici olarak askıya alındığı belirtilmişti.
Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Ahmed Hüseyin de yaptığı açıklamada, fonun geçici olarak askıya alındığını duyurmuştu.
UNRWA, 26 Ocak'ta, bazı çalışanlarının 7 Ekim saldırılarına karıştığı iddiaları üzerine soruşturma başlattığını açıklamıştı.
Hamas, UNRWA'nın bazı çalışanların sözleşmelerini feshetmesine tepki gösterdi
Hamas, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, UNRWA'nın İsrail'in iddiaları üzerine bazı çalışanlarının sözleşmelerini feshetme kararını kınadı.
Çalışanların sözleşmelerinin şeffaf ve adil bir inceleme yapılmadan feshedildiği aktarılan açıklamada, UNRWA'nın da Filistin halkının direnişini "terör veya nefret eylemleri" olarak nitelendirmesine tepki gösterildi.
Çatışmalara ilişkin siyasi tutum sergilemenin UNRWA'nın görevi olmadığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"UNRWA'nın yetki alanı kapsamında benimsemesi gereken siyasi pozisyon, mültecilerin korunması başta olmak üzere zorla yerinden edilmiş mültecilerin haklarını savunmaktır.
Merkezlerinin ve barınaklarının İsrail ordusu tarafından hedef alınması sonucu UNRWA'nın 150'den fazla çalışanı öldürüldü. Tüm bunlara rağmen, UNRWA İsrail işgalini, terörizmini ve nefret eylemlerini kınayan açık bir beyanda bulunmadı."
UNRWA'nın direnişin elinde tuttuğu İsrailli esirlerin serbest bırakılması çağrısı yaparak kurumun yetkileri dışında hareket ettiği ve kendisini ilgilendirmeyen bir konuya müdahil olduğuna dikkat çekilen açıklamada, sıra İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin serbest bırakılmasına geldiğinde ise UNRWA'nın bu yönde bir çağrı yapmamasının da şaşkınlıkla karşılandığı vurgulandı.
UNRWA'yı "İsrail işgalini destekleyen ve kuruma mali destek veren ülkelerin şantajına boyun eğmekle" suçlayan Hamas, söz konusu çalışanların iş sözleşmelerinin feshedilmesi kararından derhal geri dönülmesini istedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com