Dünya

Filistin Başbakanı Fetih Hareketi'nin devlet başkanı adayının Abbas olduğunu açıkladı

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, "Fetih Hareketi'nde Abbas'ın aday olması konusunda bir fikir birliği var." ifadelerini kulandı.

Filistin Başbakanı Fetih Hareketi'nin devlet başkanı adayının Abbas olduğunu açıkladı
20-01-2021 20:06
Ramallah

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, temmuz ayında yapılması planlanan başkanlık seçimlerinde Fetih Hareketi'nin adayının Devlet Başkanı Mahmud Abbas olduğunu belirtti.

Londra merkezli Al Araby kanalına verdiği röportajda Iştiyye, "Fetih Hareketi'nde Abbas'ın aday olması konusunda bir fikir birliği var." ifadelerini kulandı.

Röportajın tamamının yarın yayınlanması bekleniyor.

Filistin 14 yıl aradan sonra seçimlere gidiyor

Filistin'de 14 yıl aradan sonra ilk kez seçim kararı alınmış, Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 22 Mayıs 2021'de milletvekili ve 31 Temmuz 2021'de devlet başkanlığı seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) ile Ä°srail arasında yapılan Oslo AnlaÅŸması uyarınca Filistin yönetiminin egemenlik sahası sayılan iÅŸgal altındaki Batı Åžeria ile Gazze Åžeridi’nde milletvekili ve baÅŸkanlık seçimleri ilk defa 1996’da yapıldı. Filistinliler daha sonra baÅŸkanlık seçimleri için Ocak 2005’te sandık başına gitti.

Hamas ve Ä°slam Cihad hareketlerinin boykot ettiÄŸi 2005’teki baÅŸkanlık seçimlerini yüzde 62,52 oyla Filistin lideri Yasir Arafat’ın kurduÄŸu Fetih Hareketi’nin tek adayı Mahmud Abbas kazandı.

Filistin genelinde 10 yıl aradan sonra 25 Ocak 2006'da yapılan milletvekili seçimlerini ise Hamas kazandı. Hamas, 132 sandalyeli Meclise 74 milletvekili göndermeye hak kazanırken, Filistin yönetimini elinde bulunduran Fetih Hareketi 45 sandalyede kaldı.

Fetih Hareketi’nin o dönem önde gelen isimlerinden Muhammed Dahlan, Hamas’ın yönettiÄŸi bir hükümete katılmaya karşı çıkarken, Devlet BaÅŸkanı Abbas, Hamas’tan Ä°smail Heniyye’ye hükümeti kurma görevini verdi.

Heniyye’nin 19 Mart 2006’da sunduÄŸu Bakan Kurulu listesi, Ä°srail baÅŸta olmak üzere ABD ve Avrupa BirliÄŸi dahil uluslararası taraflarca reddedildi.

Hamas hükümetinin hem iç hem dış konularda çalışmasının engellendiÄŸi bir süreçte Fetih Hareketi dahil Filistinli gruplar, yeni hükümetin üst düzey isimlerine karşı karalama kampanyası baÅŸlattı ve bu durum Batı Åžeria ve Gazze Åžeridi’nde ÅŸiddet olaylarına yol açtı.

Hamas ile Fetih arasında yaşanan şiddet olaylarında onlarca Filistinli hayatını kaybetti. Yaşananlar, Hamas hükümetinin tamamen atıl duruma düşmesine ve Filistin sokağında tam bir parçalanmışlığa neden oldu.

Bu süreçte Hamas, Ä°srail ablukası altındaki Gazze Åžeridi’nde tam egemenlik saÄŸlamayı baÅŸarırken, Batı Åžeria’da yönetim bir kez daha Fetih'e geçmiÅŸ oldu.

Filistin Anayasası, her 4 yılda bir genel seçimlerin yapılmasını öngörürken İsrail işgali ve ablukası altındaki ülkede 2006'dan bu yana devam eden parçalanmışlık nedeniyle yıllardır genel seçime gidilemedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER