Genel

Fidye yazılımlar yedek verileri hedef alıyor

Kaspersky araştırmacıları yeni bir tür fidye yazılımı saldırısının popüler hale geldiğini keşfetti

Fidye yazılımlar yedek verileri hedef alıyor
06-12-2019 15:00

Kaspersky araştırmacıları ağa bağlı depolama (NAS) cihazlarını hedef alan ve cihazlarda saklanan yedek veriler için risk teşkil eden yeni bir fidye yazılımın popüler hale geldiğini keşfetti.

Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, NAS genellikle güvenli bir teknoloji olarak kabul edildiğinden kullanıcılar da saldırılara hazırlıksız yakalanarak verilerini riske atıyor. Şifreleme özelliğine sahip fidye yazılımları, dosyaları özel bir anahtar olmadan açılmayacak şekilde şifreleyen gelişmiş yöntemler kullanıyor. Kilitlenen cihazı açmak ve dosyalara yeniden erişebilmek için kullanıcılardan fidye talep ediliyor.

Fidye yazılımlar tipik olarak e-postalar veya web sitelerine yerleştirilen kitlerle bulaşıyor. Ancak NAS cihazlarına yönelik bu yeni tür saldırıda farklı bir vektör kullanılıyor.

Fidye yazılımını kontrol eden kişiler, internet üzerinden erişilebilen NAS cihazlarını arayan IP adreslerini tarıyor. Bu cihazlara kimlik doğrulama yöntemiyle korunan web arayüzleri üzerinden erişilse de bazıları çeşitli açıklar barındıran yazılımlara da sahip oluyor. Bu da saldırganların bu açıkları kullanarak bir Truva atı yüklemesine olanak veriyor. Bu zararlı yazılım NAS'a bağlı cihazlardaki tüm verileri şifreliyor.

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Fedor Sinitsyn "NAS cihazlarını hedef alan fidye yazılımları önceleri çok nadirdi. Bu yıl ise yalnızca buna odaklı birçok yeni fidye yazılımı ailesi tespit ettik. Bu eğilim azalacak gibi de gözükmüyor. Kullanıcılar bu teknolojiyi son derece güvenli bulduklarından hazırlıksız yakalanıyorlar, bu da saldırganlar için çok kârlı bir vektör haline geliyor. NAS cihazlarının genellikle tamamen güvenli ürünler olduğu düşünülüyor. Görüyoruz ki durum tam da öyle değil. Tüketicilerin ve özellikle de kurumsal kullanıcıların verilerini daha dikkatli koruması gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER