Siyaset

'Fiber optik altyapı ortak kullanımı konusunda çalışmalarımız var'

Ulaştırma Bakanı Arslan "Fiber optik altyapısında 280 bin kilometreye eriştik. Altyapının ortak kullanımı konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. Her operatör ayrı ayrı yatırım yapıp, kullanıcısına sunmasın. Altyapıyı ortak kullanabilelim" dedi. - Anadolu Ajansı

'Fiber optik altyapı ortak kullanımı konusunda çalışmalarımız var'
03-11-2016 20:52

Ä°STANBUL

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Davos Dünya İletişim Forumu"nun açılışındaki konuşmasında, iletişim ve anında bilgiyi iletmenin önemine işaret ederek, bu anlamda doğru bilgi vermenin mühim olduğunu söyledi.

Bakanlık olarak iletişim sektöründe kendilerine düşen görevler ve yaptıkları çalışmalar ile ilgili katılımcılara bilgi veren Arslan, şunları kaydetti:

"Özellikle bize düşen küreselleşen dünyada, sektöre ayak uydurmak, sektörün arkasından giden, sektörü takip eden, alınan kararları alındıktan sonra duyup buna göre pozisyon alan değil tam tersine karar mekanizmalarının içinde yer alan, karar üreten pozisyonda yer almak. Bakanlık olarak her alanda yapmaya çalıştığımız tam da budur. Bu konuda Türkiye çok ciddi mesafeler aldı.

Organizasyonun Türkiye'de yapılması çok önemli. Türkiye bulunduğu coğrafya itibariyle çok avantajlı, güzel bir konumda. Bu kadar güzel bir noktada, bu kadar merkezi konumda olursanız, aynı zamanda zorluklar da sizi bekliyor. Güzel bir konumdayız ancak zor bir coğrafyadayız. Bulunduğumuz coğrafya, her zaman mücadelenin, adeta ölesiye öldüresiye rekabetin olduğu bir coğrafya. Bu coğrafyada güçlü olmak ve kalmak zorundasınız.

Güçlü kalmak için de bütün krizlerden, krizi doğru yöneterek güçlü çıkmak, yeni bir krizin her zaman gelebileceğini düşünüp ona da hazırlıklı olmak durumundasınız. Yaptığımız ve yapmaya çalıştığımız budur."

"Fiber altyapıya her operatör ayrı yatırım yapmasın, ortak altyapı kullanalım"

Bakan Arslan konuşmasında sektörel rakamları da katılımcılarla paylaştı. Türkiye'nin iletişim ve haberleşme sektöründe son 12-13 yılda 20 milyar liralık pazardan 83 milyar liralık sektör büyüklüğüne eriştiğini belirten Arslan, "Mobil abone sayımız 27-28 milyondan son 14 yılda 74 milyona erişti. Daha anlamlı olan bunun 7 milyonu 2G kullanırken, 30 milyonu 3G, 1,5 yıllık periyotta da 38 milyon 600 bin kişinin 4,5G'yi kullanıyor olması." dedi.

Sektörün iletişimin nimetlerini kullanmasının önemine dikkati çeken Arslan, Türk iletişim sektörünün dünyayı takip eden değil, dünya ile birlikte büyüyen bir sektör olmasında 38 milyon kişinin 4,5G'yi kullanıyor olmasının önemli etkisi olduğunu anlattı.

Arslan konuşmasına şöyle devam etti:

"Sabit abone sayımız 19 milyondan 11 milyona düştü ama bunu tersten okursanız GSM operatörlerinin kullanıcısına kazandırdığı kabiliyet sabit ihtiyacının da azaldığını ortaya koyuyor. Geniş abone sayısında Türkiye, bundan 13 yıl önce adeta yok denecek kadar, 23 bin aboneye sahip iken, bugün 56 milyon abonesi var. Yurt dışı internet çıkış kapasitemiz bundan 13 yıl önce 20 GB iken bugün 6 bin GB'a erişti. Bu Türkiye'nin geldiği noktayı göstermek adına önemli bir kıyas.

Sektörün önemli altyapısı, fiber optik altyapısı olmazsa olmaz. 88 bin kilometrelik altyapıdan 280 bin kilometrelik altyapıya eriştik. Ancak özellikle altyapının ortak kullanımı, verimli kullanımı konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. İstiyoruz ki, her operatör ayrı ayrı yatırım yapıp, ayrı ayrı kullanıcısına sunmasın. Altyapıyı ortak kullanabilelim. Bu sektörün yatırım ihtiyacı olan yaklaşık 15-16 milyar dolar yerine, 5 milyar dolarla bu sektörde insanımızın ihtiyacını karşılamış olalım."

"15 Temmuz'da TRT'de bir bildiri okutmakla bu insanları kandırabileceklerini zannettiler"

Türkiye'nin krizler yaşayan ancak krizlerle baş etmeyi öğrenen bir ülke olduğunu dile getiren Arslan, yaşanan 15 Temmuz sürecine ilişin değerlendirmelerde bulundu. 15 Temmuz'da milletin, millet olma şuuruyla Cumhurbaşkanı'nın çağrısına uyarak meydanlara indiğini anımsatan Arslan, şunları anlattı:

"Bu konuda milletimize müteşekkiriz. İyi ki iradenin yanında durup meydana inince, silahların, tankların, helikopterlerin bir fayda vermediğini dünyaya ispat ettiler, herkese ders verdiler. O gece bu meydanlara inmenin altında çok önemli bir şey vardı; iletişim. Onlar çıkıp TRT'de bir bildiri okutmakla bu insanları kandırabileceklerini zannettiler, iletişim sayesinde öyle olmadı.

İletişimin geldiği nokta ve Türkiye'nin krizlerden aldığı derslerle altyapısını güçlendirerek bütün yayınların o gün insanların evine gitmesini sağlamasını hesaba katmadılar. Özellikle internet altyapısı konusunda, sanal dünya konusunda Türkiye'nin geldiği noktayı hesaba katmadılar. Ve bu iletişim altyapısını kesememekten kaynaklı, insanların o gün doğru bilgilenerek, kirli bilgilerden ari şekilde meydanlara çıkacağını hesaba katmadılar. Sektördeki tüm paydaşlarımıza teşekkürler. "

Muhabir:Eda Fatma Topçu

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER