İSTANBUL (AA) - Tekfen Holding kurucu ortaklarından ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Kurucu Başkanı Feyyaz Berker'in Bebek Camii'nde kılınan cenaze namazına iş, eğitim ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Salı günü 92 yaşında yaşlılığa bağlı sebeplerden vefat eden duayen iş adamının naaşı Tekfen Holding'in Ulus'taki merkezinde düzenlenen anma programının ardından Bebek Camii'ne getirildi.
Feyyaz Berker'in eşi Alev Berker, kızları Şebnem ve Meltem Berker, Feyyaz Berker'in 77 yıllık iş ve okul arkadaşı Ali Nihat Gökyiğit ve Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin taziyeleri kabul etti.
Cenaze namazına katılmak ve Berker'in ailesine taziyelerini bildirmek için, eski Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, oyuncu Demet Akbağ, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Doğan Holding yöneticisi Mehmet Ali Yalçındağ ve çok sayıda iş insanı Bebek Camii'ne akın etti.
- "İyi bir insanı kaybettiğimizi ifade etmek istiyorum"
Burada basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan eski DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, "Feyyaz ağabey bizim çok sevdiğimiz büyüğümüzdü. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu kurucusu olarak beraber çalışma imkanı buldum. Türk- Amerikan münasebetlerine çok önemli girdileri olmuştur. DEİK’e de, TÜSAD’a da çok katkıları oldu. Önemli bir büyüğümüzü, iyi bir insanı kaybettiğimizi ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç ise, "Çok büyük bir adamdı. TÜSİAD başkanlığı süresinde hem dürüstlüğü, hem gücü hem de kuvvetiyle bütün sanayi toplumunu arkasına toplayabildi ve liderlik yaptı. O devrede Türkiye’yi bir yerlere getirdi. Öyle bir kişimiz bugün yok." dedi.
Birçok katılımcı, cami avlusunun küçük olması nedeniyle taziyelerini sunup ayrılırken, Feyyaz Berker'in naaşı Aşiyan Mezarlığına defnedilmek üzere sevenleri tarafından uğurlandı.
-1957 yılında Tekfen İnşaat'ı kurdu
Tekfen Holding yetkililerinin verdiği bilgiye göre Mersin'de 7 Ekim 1925'te dünyaya gelen Berker, ilköğrenimini Mersin'de tamamladıktan sonra eğitimine Tarsus'taki Amerikan Koleji'nde devam etti.
1939'da Robert Kolej'e kaydolan Berker, liseden sonra Robert Kolej Yüksek Okulunun İnşaat Mühendisliği Bölümüne devam etti ve Robert Kolej'in yüksek kısmını tamamladıktan sonra öğrenimini ABD'de sürdürmek üzere 1946 yılında Michigan Üniversitesine gitti.
Feyyaz Berker, ABD'deki okul ve iş hayatından sonra 1949 yılında Türkiye'ye döndü.
Askerlik hizmetini tamamladığı 1950 yılında Bayındırlık Bakanlığında çalışmaya başlayan Berker, Esenboğa Hava Meydanı şantiye şefliğinin ardından 1954 yılında Bayındırlık Bakanlığı Laboratuvar ve Araştırma Bölüm Başkanı oldu.
Kendisi gibi Robert Kolej ve Michigan Üniversitesini bitirdikten sonra Bayındırlık Bakanlığında çalışmaya başlayan Ali Nihat Gökyiğit'le birlikte 1956 yılında Tekfen'in nüvesini oluşturan Feyyaz-Nihat Müşavir Mühendislik (FN) şirketini kurdu. Onlara kısa bir süre sonra Necati Akçağlılar'ın da katılmasıyla şirket, Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) adını aldı.
Başlangıçta sadece mühendis müşavirlik hizmetleri veren şirket, 1957 yılında Tekfen İnşaat'ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne de girdi.
Feyyaz Berker ve ortakları, yıllar içinde büyük bir yapıya dönüşen Tekfen Holding'in 2000 yılında yeniden yapılanmasıyla birlikte yönetimi tümüyle profesyonellere devretti.
Bu tarihten sonra Berker, diğer ortaklarıyla dönüşümlü olarak üstlendiği Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, emekliye ayrıldığı 2014 yılına kadar sürdürdü.
- Dokuz yıl boyunca TÜSİAD'ın yönetim kurulu başkanlığını üstlendi
Türkiye'de özel sektörün ülke sorunlarının çözümüne ve toplumun gelişmesine de katkıda bulunması gerektiğine inanan Feyyaz Berker, bu yöndeki çalışmalarına 1961 yılında Nejat Eczacıbaşı'nın önderliğinde Ekonomik ve Sosyal Etütler Konferans Heyetinin kurulmasına destek vererek başladı.
1971 yılında TÜSİAD'ın kurulmasında aktif görev alan Berker, 1980 yılına kadar derneğin dokuz yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.
Bu sırada Türkiye'nin dış ticari ilişkilerini geliştirmek ve Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında ABD tarafından uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını sağlamak üzere Türkiye'nin önde gelen iş insanlarının katılımıyla heyetler oluşturarak lobi faaliyetleri gerçekleştiren Berker, bu çerçevede 1975'te ABD Başkanı Gerald Ford ile bir toplantı gerçekleştiren TÜSİAD heyetine başkanlık etti.
Feyyaz Berker, 1976 yılında Türk özel sektörünü temsil eden tüm grupları tek bir şemsiye altında toplamayı amaçlayan Hür Teşebbüs Konseyi’nin kurulmasında da öncü rol oynadı. 1980 yılında TÜSİAD Başkanlığını Ali Koçman'a devreden Berker, sonraki yıllarda TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığına ve TÜSİAD Onursal Başkanlığına seçildi.
Berker'in kuruluşunda yoğun çaba gösterdiği özel sektör girişimlerinden bir diğeri de Türkiye'nin dünyaya açılmasında aktif rol oynayan DEİK oldu.
DEİK Kurucu Başkan Yardımcılığını da yapan Berker, 1987-1997'de kuruluşun İcra Kurulu Başkanlığını yürüterek Türkiye'nin dış ticari ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynadı.