İSTANBUL(AA) - Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) uluslararası öğrenciler konusunda geçmişteki faaliyetleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Yabancı öğrenci kavramını benimsemediklerini dile getiren Bolat, "Bu kavram bir anda insanları çizginin dışına atmak anlamına geliyor. Bu alanda faaliyete başladığımızda 100 kadar öğrencimiz vardı. 100 öğrenciyle ilgilenirsek bu iş olur gibi düşünüyorduk. Zamanla gördük ki bu alanda çalışan kimse yok FETÖ dışında. O zamana kadar burslu öğrencilere bakan bir kurum da yoktu. Kendiliğinden büyüyerek, Türkiye'ye gelen her misafire sahip çıkmak, yol göstermek için kartopu misali büyüdük." diye konuştu.
Bolat, yurtdışında da etkinlikler düzenlediklerini aktararak, bu sayede öğrencileri Türkiye hakkında bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.
İnsanların Türkiye'ye gelme konusunda imkanlardan haberdar olmadığını dile getiren Bolat, şöyle devam etti:
"İnsanlar nasıl geleceklerini bilmiyorlardı. Buluşmalar sayesinde Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Diyanet aracılığıyla ve kendileri gelebileceklerini öğrettik. Geçen yıl Türkiye'ye gelen öğrenci sayısı sabit kaldı. Normalde her yıl artardı. Ama bu yıl artırdı. FETÖ ve 15 Temmuz bize misafir öğrenciler konusunda 1 yıl kaybettirdi. Bu seneden sonra öğrenci sayısı artacak. YTB 5 bin öğrenciye burs veriyor. Bu yıl 200 bin öğrenci başvuru yaptı. Bir önceki yıl 186 bin başvuru olmuştu."
FETÖ uluslararası öğrencileri de mağdur ettiBolat, Türkiye'de FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle 15 üniversitenin kapatıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu üniversitelerdeki 4 bin 163 uluslararası öğrenci koordinatör üniversitelere devredildi. Bunların çoğu okulu bırakıp dönmek zorunda kaldı. Bunların kimisiyle alakalı FETÖ kodu vardı. Öğrenci kendisini Fatih Üniversitesinde burslu okuduğunu zannediyor. İstanbul Üniversitesine gönderiliyor. Üniversite de Fatih Üniversitesine verdiği harcı istiyor. Çocuk da 'Ben Fatih Üniversitesine harç vermemiştim.' diyor. Oysa YÖK'ün kayıtlarında yani üniversitenin verdiği bilgilere göre öğrenci 10-20 bin dolar harç vermiş görünüyordu. Bu nedenle çoğu okulunu bırakmak zorunda kaldı. 4 bin küsur öğrencinin kaçının okuluna devam ettiği konusu bu eylül-ekim döneminde belli olur. Geçen yıl bu süreçte çok emek verdik. Onlardan bazılarını kazanmak için çalıştık. FETÖ'cü olmayanlarla alakalı olarak yaptık. Mesele Nijerya'da FETÖ dışında buraya geliş yolları kapalıydı. Öğrencinin Türkiye'de eğitimi için onların okullarına gitme zorunluluğu oluyordu."
FETÖ'nün misafir öğrenciler alanında çok etkin olduğu algısının gerçek olmadığını ifade eden Bolat, 110 bin uluslararası öğrenciden 4 bin 163'ünün o kanalla Türkiye'ye geldiği bilgisini verdi.
Bolat, FETÖ'nün uluslararası öğrenci alanına tamamen hakim olamadığına dikkati çekerek, "Hadi diyelim 4 bin küsur da devlet üniversitelerinde bağlantılı öğrencileri olsun. 10 bin kişi eder. FETÖ uluslararası öğrencilerin en iyi ihtimalle yüzde 10'una ulaşmış durumda. Maarif Vakfının yurtdışındaki çalışmaları zaman içerisinde onların kamuoyundaki bu algısını da ortadan kaldıracak. Türkiye'ye olan ilgi zaten çok fazla." ifadelerini kullandı.
Söz konusu ülkelerde Türkiye'nin Türkiye olduğu için sevildiğini aktaran Bolat, ilginin FETÖ hareketiyle alakalı olmadığını sözlerine ekledi.
Muhabir: Sefa Mutlu