Genel

FETÖ sanığı Yıkılkan, eski Muhafız Alay Komutanı'nı yalanladı

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahında yaşanan eylemlere ilişkin, savunma yapan Akar'ın eski başdanışmanı Yıkılkan, eski Muhafız Alay Komutanı Barış'ı yalanladı.

FETÖ sanığı Yıkılkan, eski Muhafız Alay Komutanı'nı yalanladı
02-06-2017 18:38

ANKARA (Aa) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sırasında Genelkurmay Karargahında yaÅŸanan eylemlere iliÅŸkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davanın onuncu celsesinde savunma yapan Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın eski baÅŸdanışmanı Kurmay Albay Orhan Yıkılkan, eski Muhafız Alay Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'ı yalanlayarak, sıkıyönetim ilan edildiÄŸini söylemediÄŸini ileri sürdü.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza Ä°nfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruÅŸmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müÅŸtekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Davanın onuncu celsesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın eski başdanışmanı Kurmay Albay Yıkılkan'ın savunmasıyla başladı.

Orgeneral Akar'ın eski emir subayı Levent Türkkan'ın aleyhine verdiÄŸi ifadeleri kabul etmeyen sanık Yıkılkan, arama odasından çıkan darbeye iliÅŸkin notların da kendisine ait olmadığını ileri sürdü. Yıkılkan, Adil Öksüz'ün düzenlediÄŸi darbe toplantılarına da katılmadığını savundu.

Genelkurmay Karargahı'nda görüldüÄŸü fotoÄŸraflara deÄŸinen Yıkılkan, görev yeri olduÄŸu için o gece karargahta olduÄŸunu öne sürdü. Yıkılkan, fotoÄŸraflarda birlikte görüldüÄŸü Mehmet Partigöç, DoÄŸan Öztürk ve Gökhan Eski ile koridorda bir kez karşılaÅŸtığını, bunun dışında bu kiÅŸilerle bir araya gelmediÄŸini iddia etti.

Darbe raporları

Danışman olarak iÅŸinin Silahlı Kuvvetlerle ilgili öngörülerde bulunmak olduÄŸunu ifade eden Yıkılkan, Kasım 2015'te 15 Temmuz benzeri darbe giriÅŸimine iliÅŸkin rapor geldiÄŸini, raporu Genelkurmay BaÅŸkanı'na arz ettiÄŸini, bunun üzerine o dönemki Genelkurmay 2. BaÅŸkanı tarafından bu konuda çalışma yaptırıldığını söyledi. Yıkılkan, çalışma sonunda bu çapta bir ÅŸey olamayacağına karar verildiÄŸini anlattı.

Åžubat 2016'da da yine ciddiye aldığı bir konu olduÄŸunu aktaran Yıkılkan, 4 havacı, bir karacı generalin darbe hazırlığı içinde olduÄŸuyla ilgili bilgi aldığını ve bunu Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Akar ile paylaÅŸtığını iddia etti.

Sanık Yıkılkan, daha sonra bu konuyla ilgili ulusal ve uluslararası basında yer alan her haberi Genelkurmay BaÅŸkanı'na rapor olarak sunduÄŸunu ifade ederek, darbeyle ilgili her ihtimali Genelkurmay BaÅŸkanı'na sunan biri olarak darbeyle iliÅŸkilendirilmesinin izah edilemeyeceÄŸini öne sürdü.

FETÖ üyesi olmadığını savunan Yıkılkan, "Referansım Hulusi Akar'dır, ondan önceki sıralı komutanların hepsi hakkımda referans olacak kiÅŸilerdir." dedi.

"Benim el yazım değil"

Mahkeme BaÅŸkanı OÄŸuz Dik'in, odasında yapılan aramada darbeye iliÅŸkin notlar bulunduÄŸunu hatırlatması üzerine Yıkılkan, not üzerindeki yazının kendisine ait olmadığını savundu. Dik'in, "Ben sizin yazınız demiyorum, sizin odanızda bulunmuÅŸ." demesine karşılık Yıkılkan, "Olabilir. Odamda kar baÅŸlığı da çıktı. Benim kar baÅŸlığım yok." diye konuÅŸtu.

Ümit Gencer ile telefon görüÅŸmeleri sorulan Yıkılkan, "DoÄŸrudur, aradı. Bir sıkıyönetim bildirisi diye bir ÅŸey okuyacağını söyledi. Ben de ona okuma dedim." savunmasını yaptı.

Sanık Yıkılkan, Fırat AlakuÅŸ ile yaptığı görüÅŸmeyi hatırlamadığını belirterek, Mehmet DiÅŸli ile de görüÅŸtüÄŸünü, DiÅŸli'nin karargahtaki güvenlik durumunu sorduÄŸunu öne sürdü.

"Kayıtlar yalan söylemez"

BaÅŸkan Dik, Yıkılkan'ın Muhafız Alay Komutanı Muhsin Kutsi Barış ile yaptığı görüÅŸmeleri de sordu.

Barış ile 20 kez görüÅŸmesi bulunduÄŸu belirtilen Yıkılkan'ın "20 görüÅŸme olduÄŸunu sanmıyorum." sözleri üzerine BaÅŸkan Dik, "Kayıtlar yalan söylemez." ifadelerini kullandı.

Barış'ın "Orhan Yıkılkan, tatbikatın fiiliyata dönüÅŸtüÄŸünü, sıkıyönetim ilan edildiÄŸini söyledi." yönündeki beyanının hatırlatılması üzerine Yıkılkan, böyle bir ÅŸey söylemediÄŸini iddia etti. Yıkılkan, o gece yaptığı görüÅŸmelerin büyük bölümünü yaÅŸanan durumu anlamak için yaptığını savundu.

Kara harp okulundaki teÄŸmenleri niye çağırdığı sorulan Yıkılkan, gelip gelmediklerini öÄŸrenmek için irtibat kurduÄŸunu ancak onları kendisinin çağırmadığını ileri sürdü.

Darbe teÅŸebbüsünü ne zaman anladığı sorulan Yıkılkan, darbe bildirisiyle ilgili haberi aldığında bunu öÄŸrendiÄŸini kaydetti.

Yıkılkan, "Darbe giriÅŸimini sizce kim yaptı?" sorusuna, "Bence bunu karışık gruplar yaptı." yanıtını verdi. Bu yanıt üzerine salondan "FETÖ, FETÖ" sesleri yükseldi. Bunun üzerine Yıkılkan, "Bunun içinde FETÖ de olabilir, baÅŸkası da olabilir." ifadelerini kullandı.

"Ümit Gencer, talimat verdiÄŸinizi söylüyor"

DuruÅŸma Savcısı Aytekin Cenikli de "Ümit Gencer, darbe bildirisini okuma konusunu size sorduÄŸunu, sizin de spikere okutmasını söylediÄŸinizi belirtiyor. BaÅŸkaları da böyle beyanlarda bulunuyorlar." demesi üzerine Yıkılkan, "Benim söylediÄŸim ÅŸu: 'EÄŸer böyle bir ÅŸey varsa sen bir yarbaysın, sen bir yarbay olarak niye böyle bir ÅŸey okuyasın?' Benim de tereddüdüm var. Böyle bir ÅŸey normal deÄŸil. Yurtta Sulh Konseyi varsa yetkili, etkili ismi konuÅŸması gerekirken, niye sen okuyasın? Beni arıyor, ben de diyorum ki: 'Ümit okuma.' Bunun lehime delil olması gerekirken, bu ÅŸekilde önüme geliyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Savcı Cenikli ise "Ümit Gencer, talimat verdiÄŸinizi söylüyor, tanıklar da bunu doÄŸruluyor. Bunun nesi lehinize delil olacak anlamadım." diye konuÅŸtu. Yıkılkan, "Belli ki talimat almış, bana danışıyor, ben de 'Okuma' dedim." beyanında bulundu.

Yıkılkan, "FETÖ üyesi misiniz, korkuyor musunuz?" sorularına ise "Hayır, deÄŸilim. Niye korkacağım?" karşılığını verdi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın avukatı Hüseyin Aydın, darbe giriÅŸiminden önce dağıtılan "patates hatlar"dan biriyle 58 saniyelik görüÅŸmesi bulunduÄŸunu belirttiÄŸi Yıkılkan'a numarasını bilmediÄŸi bir hattı nasıl ve neden aradığını sordu. Yıkılkan, böyle bir arama yapmadığını savundu.

Genelkurmay BaÅŸkanı'nın görüÅŸmelerini ayarlama gibi bir görevi bulunmamasına karşın Mehmet DiÅŸli'yi neden Genelkurmay'a çağırdığı sorulan Yıkılkan, DiÅŸli'nin o gün Genelkurmay BaÅŸkanı ile görüÅŸmesi gerektiÄŸini söylediÄŸini, kendisinin de makamın müsait olduÄŸunu söylemek için DiÅŸli'yi aradığını kaydetti.

Telefonunda yaptığı aramaları kabul etmedi

Sanık Yıkılkan, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın avukatı Aydın'ın, "Darbe giriÅŸiminden önce bilgisayarınızda, CumhurbaÅŸkanımızın kaldığı otelle ilgili arama yapılmış, bilgi toplanmış, neden böyle bir arama yaptınız?" sorusuna, böyle bir arama yapmadığını, bilgisayarının Genelkurmay BaÅŸkanlığının ortak ağına baÄŸlı olduÄŸunu, söz konusu aramanın baÅŸka bir bilgisayardan yapılmış olabileceÄŸini iddia etti.

Bunun üzerine avukat Aydın, ortak aÄŸa baÄŸlı bilgisayarlarda yapılan aramanın baÅŸka bir bilgisayarda görünmeyeceÄŸini açıkladı.

Sanık Yıkılkan, bir baÅŸka soru üzerine bilgisayarının ÅŸifresinin bulunduÄŸunu ancak bu bilgiyi baÅŸka biriyle paylaşıp paylaÅŸmadığını hatırlayamadığını öne sürdü.

MüÅŸteki avukatlarından Fatih Atalay da Yıkılkan'ın bilgisayarındaki aramayı kabul etmemesi üzerine, 13 Temmuz saat 05.20'de cep telefonunda da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın kaldığı otelle ilgili internetten aramalar yaptığını hatırlatarak, "Bilgisayarınızdaki aramaları kabul etmiyorsunuz ama ÅŸahsi telefonunuzda da böyle bir arama yapılmış. Neden böyle bir arama yaptınız?" sorusunu yöneltti.

Cep telefonunda da böyle bir arama yapmadığını iddia eden Yıkılkan, müdahil avukatlarının bu yöndeki soruları ile darbe giriÅŸiminde yer alan kiÅŸi ve olaylarla ilgili birçok sorusuna da "Bilmiyorum" ve "Hatırlamıyorum" ÅŸeklinde cevaplar vermekle yetindi.

Öldürülen Terzi'nin isimini verebildi

Yıkılkan'a beÅŸ generalin darbe hazırlığında olduÄŸuna dair savunmasında yaptığı açıklaması hatırlatılarak, söz konusu generallerin kimler olduÄŸu soruldu.

Bu konuda kendisine bilgi veren kiÅŸinin karacı bir asker olduÄŸunu, bu generallerden sadece Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek istediÄŸi sırada kahraman Astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurulan Semih Terzi'nin ismini verdiÄŸini aktaran Yıkılkan, bu bilgiyi Genelkurmay BaÅŸkanı'na sunmadığını öne sürerek, "Bu bilgi ÅŸüpheden ibaretti. Genelkurmay BaÅŸkanı'yla görüÅŸeceÄŸimiz sırada söylerim diye düÅŸündüm. Böyle bir bilgi MÄ°T'te de vardı diye düÅŸündük." ifadelerini kullandı.

Sanık Yıkılkan, hazırlık aÅŸamasında verdiÄŸi ifadelerde etkin piÅŸmanlık hükümlerinden yararlanmak istemediÄŸini belirtmesine raÄŸmen zabıtlara, "Yararlanmak istiyorum." ÅŸeklinde geçirildiÄŸini iddia etti.

Muhabir: Ferdi Türkten, Tanju Özkaya

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER