ANKARA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde ismi bulunan ve örgütün askeri yargıdaki yapılanmasını oluşturdukları iddia edilen 136 kişi hakkında iddianame düzenleyerek mahkemeye gönderdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanarak Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, darbecilerin hazırladığı gizli mesaj formlarına ekli askeri yargı mensuplarına ilişkin sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi" ve listenin sonundaki "Not 1"de adı geçen personelin bir kısmına, darbenin gerçekleşmesi halinde yeni görev verileceği, bir kısmının ise görevlerine devam edeceği kaydedildi.
Askeri yargı içindeki FETÖ yapılanması kapsamında, "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde ismi bulunan şüphelilerle darbe girişiminde bulunan askeri kanat arasında fikir ve eylem birliğinin ortaya çıkarılması amacıyla soruşturma başlatıldığı belirtilen iddianamede, Milli Savunma Bakanlığı "müşteki" olarak yer aldı.
İddianamede, FETÖ'nün, üyelerini askeri yargıya yerleştirmek için 2009 ve 2014 arasındaki askeri yargı hakim alımları ve mesleğe kabulde usulsüzlük yaptığına dair iddiaların araştırılması ve askeri hakim alım sınavlarında usulsüzlük olup olmadığının belirlenmesi için soruşturma yürütüldüğü, soruşturma sonunda, sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde görevlendirilen askeri hakim ve savcıların FETÖ mensubu olduklarının tespit edildiği belirtildi.
Şüphelilerin 2009-2014 yılları arasındaki askeri yargı hakim alımları ve mesleğe kabul sınavı sorularını önceden elde edip kullandıklarına dair yeterli delil oluştuğu ifade edilen iddianamede, sınav sorularını şüphelilere veren eski BTK uzmanı bir kişi hakkında da bu dosya kapsamında kamu davası açıldığı bildirildi.
İddianamede, şüphelilerden 123'ünün tutuklu, 3'ünün firari olduğu, 10 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı kaydedildi.
İddianamede şüphelilerden 135'inin "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyesi olmak", "terör faaliyeti kapsamında resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından 45 yıl 6'şar aya kadar mahkumiyetleri talep edildi.
Şüphelilerden biri hakkında ise "silahlı terör örgütü üyesi olmak", "terör faaliyeti kapsamında resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından 45 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.
Muhabir: Zafer Fatih Beyaz-Serdar Açıl
dikGAZETE.com