Gündem

FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu "itirafçıları" dinleyecek

TBMM FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu, henüz hakkında iddianame hazırlanmamış itirafçıları dinleyecek. - Anadolu Ajansı

FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu
24-11-2016 23:27

TBMM - MELDA ÇETİNER

TBMM FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu, henüz hakkında iddianame hazırlanmamış itirafçıları dinleyecek.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu basına kapalı toplantısında, bir dizi karar aldı.

Komisyon Sözcüsü ve AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, alınan kararlarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgi istedikleri kurumlardan yanıtların gelmeye başladığını, ayrıca başka kurumlara da yazı yazılmasına karar verdiklerini söyledi.

Komisyonda "uzman" tartışması yaşandığını belirten Satır, CHP'nin bazı uzmanlarının komisyonda çalışmasını önerdiğini ancak kabul edilmediğini, bu kişilerin komisyona girip oturabileceklerini, daha sonra rapor yazımında da milletvekillerine katkı sunabileceklerini bildirdi.

Yeteri kadar uzmanı kamudan aldıklarını vurgulayan Satır, "Uzmanlardan birinin göreve başladıktan bir hafta sonra FETÖ'cü olduğu anlaşıldı. Kurumu tarafından geri çağrılan uzman, çıkan KHK ile ihraç edildi. Böyle bir durum var. Komisyon olarak tüm uzmanlarımızı kamudan getirttik ve hepsi de konusunun ehli kişilerdir." ifadesini kullandı.

Satır, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın çağrılması talebinin muhalefet tarafından yinelendiğine işaret ederek, konuyla ilgili Başkanlık Divanının çalışmasına karar verildiğini bildirdi. Satır, "Bu iki insan da şu anda ciddi bir mücadele içinde; hem terörle mücadele hem de Suriye'deki savaşla ilgili. Kendilerini kamuoyuna siyasi malzeme yapmanın bir anlamı yok. Gerekirse ve çok arzu edilirse, görüşleri yazılı olarak alınabilir." diye konuştu.

FETÖ'cü olduğu kesin olan ve darbe girişiminde görev aldıklarını söyleyen kişilerin dinlenmesiyle ilgili taleplerde bulunulduğunu hatırlatan Satır, gelinen noktada bu kişilerle ilgili kovuşturmaların sürdüğü, yargılama süreci dikkate alınarak yargıya müdahale olmaması açısından hapishanelere gitmeyeceklerini, hakkında dava açılmış kişilerle cezaevinde görüşülmemesi kararı aldıklarını bildirdi.

Haklarında iddianame hazırlanmamış iki itirafçının dinlenmesine karar verdiklerini açıklayan Satır, "İddianame hazırlanmadığı için sanık değiller. Dosyalarda itirafçı olanları dinleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Güler hakkındaki disiplin dosyası istenecek

Eski CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in daha önce dinlenmesini istediklerini, ancak kendisinin "siyasi nedenlerle davet edildiği" gerekçesiyle gelmeyeceğini bildirdiğini hatırlatan Satır, "Güler, 'seçimde FETÖ ile ortaklık yaptık' demişti ve partiden ihraç edildi. Güler hakkındaki disiplin dosyasının CHP'den veya kendisinden istenmesine karar verdik, yazıyla isteyeceğiz." dedi.

Gülek ailesine ait arazinin bağışlandığı iddiası

Eski Bakan Tayyibe Gülek'n ailesine ait İstanbul Beylikdüzü'ndeki çok değerli 70 dönümlük bir arazinin Fatih Üniversitesine bağışlandığı iddiası olduğunu anlatan Satır, buna ilişkin tapudan, ilgili kayıtlardan ve aileden bilgi istenmesi için yazı yazıldığını belirtti.

Satır, şöyle devam etti:

"Gülen geçmişte ABD'ye ilk kez giderken Hacettepe Üniversitesinden bir rapor alınmış. Raporda kendisinin Türkiye'de tedavi edilemeyeceği, ABD'de tedavi edileceği yer almış. Raporun içeriğini bilmiyoruz. Bu raporun ne zaman alındığı, kimin verdiği, ayrıca ABD'ye giderken yanında koruma polisi olarak birisinin gittiği ve uzun yıllar kendisiyle kaldığı iddiasını da soruyoruz. Bu koruma polisinin kim olduğunu, hangi hükümet ve hangi bakan tarafından tahsis edildiğini, ABD'de Gülen ile birlikte ne kadar yaşadığıyla ilgili bilgi istiyoruz."

Satır, YÖK'e gönderdikleri yazıda, yabancı dil sınav sistemi değişikliğinden sonra özellikle FETÖ'ye bağlı vakıf üniversitelerinden kaç kişinin yükseldiği, bu kişilerin şu anda nerede bulunduklarını bilgisini istediklerini dile getirdi.

FETÖ yapılanmasının mali ayağıyla ilgili TMSF, BDDK, Kamu İhale Kurumuna yazı yazılmasına ve bu kurumların temsilcilerinin dinlenmesine karar verildiğini belirten Satır, TMSF'ye devredilen FETÖ'cü şirketlerin sayısı, durumu, mali değeriyle ilgili bilgi istediklerini, ayrıca en fazla şehit verilen Gölbaşı'nda Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Özel Harekat Daire Başkanlığında incelemelerde bulunacaklarını kaydetti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER