Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Ekonomik toparlanma gelecek yılın sonuna kadar uzayabilir

Fed Başkanı Powell, Kovid-19 salgını nedeniyle ekonomik toparlanmanın gelecek yılın sonuna kadar uzayabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Fed Başkanı Powell: Ekonomik toparlanma gelecek yılın sonuna kadar uzayabilir
18-05-2020 08:07

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) BaÅŸkanı Jerome Powell, katıldığı televizyon programında, ekonomik toparlanmanın ne zaman gerçekleÅŸeceÄŸi sorusunun yanıtlanması zor ve büyük oranda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınınındaki geliÅŸmelere baÄŸlı olduÄŸunu söyledi.

Fed BaÅŸkanı Powell, "Virüsü ne kadar çabuk kontrol altına alırsak iÅŸletmeler o kadar erken açılır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Gelecek aylarda iÅŸletmelerin yeniden açılması ve insanların iÅŸlerine dönmesiyle toparlanmanın baÅŸlayacağını belirten Powell, bu süreçte kaçınılması gereken en büyük ÅŸeyin virüs salgınında ikinci dalganın yaÅŸanması olduÄŸunu ifade etti.

Powell, "Koronavirüste ikinci dalga olmazsa ekonominin bu yılın ikinci yarısı itibarıyla istikrarlı bir ÅŸekilde toparlandığını göreceksiniz diye düÅŸünüyorum." dedi.

Ä°nsanların harcama davranışlarında dikkatli olacağını ve ekonominin bazı alanlarının çok daha yavaÅŸ toparlanacağını düÅŸündüÄŸünü kaydeden Powell, "Ekonominin tamamen toparlanması için insanların güvenlerinin tam olarak yerine gelmesi gerekecek. Bunun için aşının çıkmasını beklemek gerekebilir." diye konuÅŸtu.

Powell, aşıya iliÅŸkin zamanlamanın belirsiz olduÄŸuna iÅŸaret ederek, en kısa zamanda çıkmasını umduklarını, ekonominin insanlar kendilerini güvende hissedene kadar zorluk yaÅŸayacağını dile getirdi.

Bu süreci "büyük bir acı ve zorluk zamanı" olarak tanımlayan Powell ancak uzun hatta orta vadede Amerikan ekonomisinin toparlanacağını ve insanların iÅŸlerine geri döneceÄŸini ifade etti. Powell, "Bu, biraz zaman alabilir. Gelecek yılın sonuna kadar uzayabilir. Gerçekten bilmiyoruz. Bundan daha kısa sürede olmasını umuyoruz ancak kimse gerçekten bilmiyor." diye konuÅŸtu.

Ülkede Kovid-19 nedeniyle artan iÅŸsizlik oranını da deÄŸerlendiren Powell, iÅŸten çıkarmaların mayıs ve gelecek ay büyük ihtimalle artacağını kaydetti.

Powell, bu yılın ikinci çeyreÄŸinde ekonomik faaliyetin büyük ölçüde azalacağını belirterek, yılın ikinci yarısında ekonomik büyüme olmasını beklediÄŸini dile getirdi.

Kovid-19 salgınının ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında hayata geçirilen ekonomik teÅŸvik paketlerine de deÄŸinen Powell, Fed ve ABD Kongresinin ekonomiyi desteklemek için daha fazlasını yapmasının gerekebileceÄŸini ifade etti.

Muhabir: Dilara Zengin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER