Çevre-Hayat

Fas'ın taş baskı zeytinyağı atölyeleri

Fas'ta "taş baskı" yöntemiyle zeytinyağı çıkaran atölye sahibi Meşluh, "Bölgede yetişen zeytinin kalitesi yüksek, zeytin yetiştiriciliği ile uğraşan bölge halkı kendi zeytininden yağ elde etmek için bizim atölyelerimize geliyor." dedi. - Anadolu Ajansı

Fas'ın taş baskı zeytinyağı atölyeleri
13-01-2017 18:52

FAS - MEHMET AKİF TURAN

Fas'ın orta kesimlerinde yaşayan bölge halkı, zeytinyağı ihtiyacını "taş baskı" yöntemiyle zeytinyağı çıkaran atölyelerden karşılıyor.

Beni Mellal ve Marakeş kentleri arasında yer alan bölgede sayıları binleri bulan zeytinyağı çıkarma atölyeleri, bu işle uğraşan bölge halkı tarafından büyük ilgi görüyor.

Abdurrahim Meşluh atölyesinde, zeytinden yağ elde etmek için soğuk sıkım yöntemi kullanılıyor

Başkent Rabat'ın 400 kilometre doğusundaki El-Ataviyyeh beldesinde atölyesi bulunan Abdurrahim Meşluh, zeytinyağı çıkarma işlemini AA muhabirine anlattı.

Atölyesine en çok bölgede yaşayan çiftçilerin rağbet ettiğini belirten Meşluh, "Bölgede yetişen zeytinin kalitesi yüksek, zeytin yetiştiriciliği ile uğraşan bölge halkı kendi zeytininden yağ elde etmek için bizim atölyelerimize geliyor." dedi.

Meşluh, bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere, zeytincilikle uğraşmayan yerel halka da bu atölyede üretilen zeytinyağını sattıklarını söyledi.

Fas'ta yıllardır zeytinden yağ elde etmek için "soğuk sıkım" adı verilen yöntem kullanılıyor. Bu yöntemin atalarından kendilerine miras kaldığını belirten Meşluh, bu şekilde zeytinin doğal yöntemlerle kırılarak ve ezilerek macun kıvamına getirildiğini, daha sonra selelere konulan macunun sıkılarak saf zeytinyağı elde edildiğini ifade etti.

Fas'ta düşük bütçeli atölyelerin çoğu geleneksel taş sıkma yöntemini kullanarak büyük zeytinyağı fabrikalarına karşı direniyor. Zeytinyağının yanı sıra özellikle sabun, medikal ve kozmetik sektöründe kullanılan zeytin artıkları ülkede ekonomiyi yılın her döneminde canlı tutuyor.

Tarım Bakanlığının 2016 yılı verilerine göre, Fas, yıllık 140 bin ton zeytinyağı üretimiyle dünyada zeytinyağı üretimi ve ihracatı konusunda önemli ülkelerden biri. Yıllık 45 bin ton zeytinyağı ihracatı ile İspanya, Tunus, İtalya ve Yunanistan'ın ardından 5'inci sırada yer alan Fas, son 6 yıl içinde zeytinyağı üretim kapasitesini iki katına çıkardı.

Fas hükümeti, 2009-2020 zeytincilik hedefi kapsamında ülke genelinde 17 bin zeytin ağacının dikimi ve bakımını üstlendi, 2020 yılının sonuna kadar bu rakamın 200 bin ağaca çıkarılması bekleniyor. Dünya genelinde zeytinyağı üretimi ve ihracatında ilk 5 ülke arasında yer alan Fas aynı zamanda en düşük üretim maliyetleri ile dünyada bu alanda ilk 3 ülke arasında bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER