Genel

Facianın tanıkları şikayetçi olmadı

Soma Davası’nın öğleden sonraki bölümünde dinlenen facianın tanığı mağdur işçiler savcılıktaki ifadelerinin aksine şikayetçi olmadıklarını söylediler. İşçilerin ifade değiştirmeleri maden şehidi yakınlarının büyük tepkisini...

Facianın tanıkları şikayetçi olmadı
14-10-2015 22:56
Soma Davası’nın öğleden sonraki bölümünde dinlenen facianın tanığı mağdur işçiler savcılıktaki ifadelerinin aksine şikayetçi olmadıklarını söylediler. İşçilerin ifade değiştirmeleri maden şehidi yakınlarının büyük tepkisini çekti.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Soma Davası’nın 4’üncü duruşmasında faciadan yaralı olarak kurtulan işçilerin tanık olarak dinlenmesine devam ediliyor. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Sadettin Özkoç, Orhan Turan, Serkan Turan ve Tevfik Sert ile devam edildi.

İSTİM BORUSUYLA HAYATA TUTUNDU
301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Eynez maden faciasında ölümlerin en çok yaşandığı bölge olan S3 panosunda temiz hava geçen istim borusuna delik açarak hayatta kalmaya başaran ve olay anından yaklaşık 5 saat sonra madenden çıkarılan üretim ustası Sadettin Özkoç’un olay anını anlattığı sırada mahkeme salonunda bulunan aileler gözyaşlarına boğuldu. ‘Yaşam odası olsa kurtulurduk’ diyen Özkoç, facianın olduğu ana kadar iş güvenliği ile ilgili herhangi bir riskle de karşılaşmadığını anlattı. Olaydan önce madene kendi evine girdiği gibi güvenli girdiğini kaydeden Özkoç, aynı güveni artık hissetmediğini de söyledi. Faciada hayatını kaybeden arkadaşları için ‘Yüce Rabbim onların kaderini öyle yazmış, benimkini böyle” diyen Özkoç özellikle taşeron çavuşlardan üretim baskısı gördüklerini söyledi. Olaydan 2-3 ay öncesinden bir üretim baskısı yapılmaya başlandığını anlatan Özkoç, “4 kasa çıkarmamız gereken yerden 6 kasa çıkarmamızı istemeye başladılar. Çavuşun verdiği işi bitirdiğimiz zaman erken çıktığımızda olurdu. Olay yeri bulunduğum alana 500-600 metre uzakta olduğu için şikayetçi değilim. Eynez maden ocağında çalışmaya devam ediyorum” dedi.
Müşteki avukatlarından Can Atalay, Sadettin Özkoç’un Eynez Maden Ocağı’nda çalışmaya devam ediyor olması nedeniyle kendisine soru sormayacaklarını belirtti.

BÜTÜN İFADELERİNİ DEĞİŞTİRDİ ŞİKAYETİNİ GERİ ALDI
Faciadan sağ kurtulan bantçı Orhan Turan da savcılıkta verdiği ifadeleri değiştirerek şikayetini geri alan işçiler arasında yer aldı. Facianın ardından Eynez Maden Ocağı’nda çalışmaya devam eden Turan, 2007 yılından bu yana madencilikle uğraştığını ve facianın olduğu gün aldığı koku gibi bir kokuyla şimdiye kadar hiç karşılaşmadığını anlattı. Gaz maskesini sadece 10 dakika kullanabildiğini ve 10 dakikanın ardından maskenin ısınmaya başladığını anlatan Turan, daha sonra maskeyi çıkardığını ve cebindeki falçata ile istim borusuna ağzının gireceği genişlikte bir delik açtığını, bu şekilde de hayatta kaldığını söyledi. Savcılıkta verdiği ifadelerin birçoğuna ‘Hatırlamıyorum’ diyerek cevap veren Turan’a mahkeme salonunda tepkiler yükseldi. Tepkilerin artması üzerine ailelerden bazıları dışarı çıkmak zorunda kaldı. Savcılıkta şikayetçi olduğunu belirten Orhan Turan mahkeme heyetine şikayetçi olmadığını söylemesi üzerine müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, “Savcılıkta eziyet gördünüz mü? Savcının size bir kastı mı var? Size bir teklif mi geldi? Neden ifadenizi değiştirdiniz?” şeklinde soruları üzerine sanık ve müşteki avukatları arasında bir süre sözlü atışma yaşandı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın tarafları uyarması ile duruşmaya devam edildi.

"İSMAİL ADALI KÜFÜR ETTİ, 2 İŞÇİYE TOKAT ATTI"
Savcılıktaki ifadesinde şikayetçi olan ancak mahkemedeki ifadesinde şikayetçi olmadığını söyleyen Serkan Turan isimli madenci ise sadece 1,5 sene madenci olarak çalıştığını ve toplu çıkışın ardından bir fırında çalışmaya başladığını belirtti. Eynez Maden Ocağı’nda taban alma ekibinde çalıştığını anlatan Serkan Turan’ın özellikle İşletme Başmühendisi İsmail Adalı hakkında söyledikleri ise kan dondurdu. "Olay günü saat 13.30-14.00 civarlarında İsmail Adalı S-1 Klasik ayağa gelerek ’Nasıl iş yapıyorsunuz?’ diyerek bağırıp çağırdı ve iş bitene kadar kimsenin madenden çıkmayacağını söyledi" diyen Serkan Turan, bunun üzerine çavuşuna malzemeci olduğunu ve dışarı çıkması gerektiğini söylediğini ve kimseye aldırış etmeden dışarı çıktığını belirtti. Dışarı çıkarken arkasından bir duman geldiğini ve bunun gelip geçici olduğunu düşündüğü için toz maskesi ile tişörtünü ıslatarak yüzüne doladığını söyledi. Bu durumda düşe kalka çıkış kapısına geldiğini ve içeri girmek isteyenlere içeride yoğun duman olduğunu söyleyen Serkan Turan içeri girenlerin kendisini dinlemediğini ve 4-5 dakika sonra 4 kişiden 3’ünün ölü olarak dışarı çıkarıldığını anlattı. Olayın bu kadar büyük olduğunu tahmin edemediği için maske kullanmadığını anlatan Turan, daha sonra madene tahlisiye ekiplerinin girdiğini söyledi.
Küfrün İsmail Adalı için normal bir davranış olduğunu öne süren Serkan Turan, iki arkadaşına da gözünün önünde İsmail Adalı tarafından tokat atıldığını ileri sürdü. Serkan Turan’ın iddiaları mahkeme salonundaki maden şehidi yakınları tarafından da yüksek sesle onaylanırken, duruşma salonu yine karıştı. Serkan Turan’ın ifadesinin ardından sanık avukatları, tutuklu sanıklar ve tutuksuz sanıkları adeta soru yağmuruna tuttu. Müşteki avukatları, sanık avukatları tarafından tanığa yöneltilen ‘Madenden kaçtınız yani’ şeklindeki sorusuna tepki gösterdi. Müşteki avukatları ile birlikte maden şehidi yakınları da tartışmaya müdahil olunca duruşma salonu yine karıştı. Mahkeme başkanının uyarıları sonrası duruşmaya Tevfik Sert’in ifadesinin alınmasıyla devam edildi.
Serkan Turan ise mahkeme çıkışında kendisine kimse tarafından bir baskı yapılmadığını, sürekli mahkemeye gidip gelmemek için şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini söyledi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER