Kültür Sanat

Fabrika işçilerinin film telaşı

Şanlıurfa'da bir grup fabrika işçisi, mesai saatlerinin dışında kalan vakitlerini, sosyal video paylaşım sitesinde yayınladıkları aksiyon türü dizi film için harcıyor.

Fabrika işçilerinin film telaşı
03-10-2016 18:32
ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa'da fabrika işçisi bir grup genç, mesai saatlerinin dışında kalan zamanlarında dizi film çekimleri yaparak, sosyal video paylaşım sitesinde yayınlıyor.

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesindeki bir iplik fabrikasında çalışan 13 gencin video ve dizilere olan ilgisi zamanla film çekme merakına dönüştü. Gençlerin öncülüğünde çekimlerine başlanan ve 15 dakikalık bölümler halinde 15 günde bir yayınlanan aksiyon türündeki, adalet arayan gençlerin anlatıldığı "Akrep" isimli diziye zamanla fabrikada çalışan 70 işçinin tamamı dahil oldu.

Fabrikadaki mesailerinin ardından işçiler, kent merkezi ve ilçelerde kısıtlı imkanlarla devam eden aksiyon türündeki dizi filmin çekimlerine katılıyor.

Bir sahne en az 8-10 kere tekrarlanıyor
Dizinin 3. bölümünü çeken gençler, oyuncu sayısının artmasıyla daha fazla bölümü kısa sürede sosyal video paylaşım sitesindeki binlerce takipçinin beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Gençler, profesyonel yapımları aratmayan çekimlerinde bir sahneyi en az 8-10 kez tekrarlayarak daha güzel bir eser ortaya koymak için çaba sarf ediyor.

Dizinin yönetmenliğini üstlenen işçilerden Şiyar Kendirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet üzerinden uzun süredir video ve montaj eğitimleri verdiğini söyledi.

Taksitle kamera aldılar, film çekiyorlar
İşçilerin ücretlerinden artırabildiği parayla filmin çekimlerini yaptıklarını anlatan Kendirci, kamerayı arkadaşlarının katkısıyla, taksitle aldıklarını belirtti.

İş ortamında filmi geliştirmek için sürekli görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Kendirci, "Sosyal bir aktivitemiz olsun istedik. Hayatımız sadece fabrika, bahis dükkanları veya kahvehanelerden ibaret olmasın istedik. Bir şekilde bu proje ortak bir fikir oldu. Fabrikada maç skorlarını konuşmuyoruz. Arkadaş gelip diyor ki; 'Şöyle bir senaryom var' diğeri 'Bunu yapalım.' Öbürü ise gördüğü filmleri eleştiriyor. Artık fabrikada sanat konuşuyoruz. İkinci bir adım olarak ulusal bir değer olmak istiyoruz. Türkiye'nin her yerinden insanların izleyebileceği bir çalışma yapmak istiyoruz." diye konuştu.

"Kötü alışkanlıklardan uzak durmak için"
Filmde rol alan işçilerden Çetin Yıldız da arkadaşlarının konuşmasından etkilenerek çekimlere katıldığını dile getirdi.

Kendi çaplarında bir eser ortaya koymaya çalıştıklarını ifade eden Yıldız, "Kahvehanelere gitmemek ve kötü alışkanlıklardan uzak durmak için böyle bir işe başvurduk. Fabrikada 8 saat çalışıyoruz, fırsat bulduğumuzda hemen buraya gelip arkadaşlarla toplanıyoruz. Arkadaşımız Mehmet bölümleri söylüyor veya biz kendi bulduğumuzu uyumluysa görüştükten sonra çekip, filme ekliyoruz." dedi.

Sosyal medyada yoğun bir şekilde takip edildiklerini aktaran Yıldız, Türkiye'nin farklı illerinde izlendiklerini ve öneriler aldıklarını kaydetti.

Çarşıda pazarda tanınır oldular
İşçilerden Ömer Bozkaya ise üniversite mezunu olduğunu ancak iş bulamadığı için iplik fabrikasında çalışmak zorunda kaldığını anlattı.

Çevrede kendilerine verilen desteğin daha iyi bir eser ortaya çıkarma azimlerini güçlendirdiğine vurgu yapan Bozkaya, "Böyle bir projede yer almayı çok istedim. Arkadaş teklif eder etmez hemen kabul ettik. İlçede tanıdık tanımadık herkesten destek alıyoruz. Geçen beni çarşıda durdurdular 'sizi severek takip ediyoruz' diyenler, 'bir sonraki bölümünüzü merakla bekliyoruz' diyenler... Oldukça mutlu oluyoruz. Eşim tarafından çok destekleniyorum. Merak ediyor, sürekli takip ediyor. Beni de teşvik ediyor. Biz severek bu işi yapıyoruz seyircilerden de desteklerini bekliyoruz. Daha güzel yerlere geleceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER