Çevre-Hayat

Etnospor Kültür Festivali'nde üçüncü gün etkinlikleri sürüyor

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali'nde üçüncü ve son gün etkinlikleri başladı.

Etnospor Kültür Festivali'nde üçüncü gün etkinlikleri sürüyor
28-08-2016 18:22
İSTANBUL

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali'nde üçüncü ve son gün etkinlikleri başladı.

Küçükçekmece'deki Bezirganbahçe Meydanı'nda gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansının da global iletişim ortağı olduğu festivalin son gününde atlı cirit, atlı okçuluk, gökbörü, atlı akrobasi, şalvar güreşi, aşırtmalı aba güreşi, yağlı güreş, kapışmalı aba güreşi ve hedef okçuluğu müsabakaları gerçekleştirilecek.

Geleneksel çocuk oyunları etkinlikleri kapsamında mas güreşleri, aşık oyunları, mangala ve diğer çocuk oyunları oynanacak. Organizasyonda kılıç kalkan ve Türk Müziği Topluluğu mehteran gösterileri ile Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu konseri de yapılacak.

Ayrıca eski usule göre gelin gelme toyu ile beşik toyu da düzenlenecek.

TJK Pony Club, atlarla çocuklara kısa süreli geziler yaptırdı
Türkiye Jokey Kulübüne (TJK) ait Pony Club, Etnospor Kültür Festivali'ne katılan çocukların en çok ilgi gösterdiği alanların başında geldi.

Küçükçekmece'deki Bezirganbahçe Meydanı'nda gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansının da global iletişim ortağı olduğu Etnospor Kültür Festivali'nde çocuklar, pony cinsi atlara büyük ilgi gösterdi.

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çocuklara at ve hayvan sevgisi aşılamak amacıyla Etnospor'da yer alan TJK Pony Club, terapi amaçlı da kullanılan atlarla çocuklara kısa süreli geziler yaptırdı.

Nasreddin Hoca, Hacivat ile Karagöz ve Keloğlan'ın bulunduğu bölüm de çocukların en çok ziyaret ettiği alanlardan oldu.

Türk dünyası festivalde bir araya geldi

Geleneksel Türk sporları ve oyunlarını gün yüzüne çıkarma amacıyla düzenlenen Etnospor Kültür Festivali, Türk devletlerinin temsilcilerini bir araya getirdi.

Festival alanında kurulan otağlarda misafirlerini ağırlayan Kazak, Kırgız, Kırım, Karapapak, Nogay, Bulgar, Uygur ve Afgan Türkleri kültürlerinin yanı sıra yöresel ürünlerini, börk, kalpak ve yelek gibi etnik kıyafetlerini tanıttı.

Ayrıca Konya, Gaziantep, Rize, Kahramanmaraş, Denizli, Erzurum, Antalya ve Bursa gibi şehirler de kendilerine ait ürünleri vatandaşlarla buluşturdu.

"Türk dünyasına yöneliş var"

Kazakistan otağında Kazak kültürünü tanıtmaya çalışan Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği (KATEAD) Başkanı Serkan Dinçtürk, ülkemizde Türk dünyasına yöneliş olduğunu söyledi.

Vatandaşların Türk tarihine büyük ilgi duymaya başladığını söyleyen Dinçtürk, "Türk televizyonlarında gösterilen dizilerden dolayı halkımızda tarihi öğrenme isteği var. Son zamanlarda yaşanan elim hadiseler Türk dünyasına yöneliş oluşturdu. Bunun etkisini burada görmekteyiz." diye konuştu.

Festival sayesinde Kazak kültürünü tanıtma fırsatı bulduklarını söyleyen Dinçtürk, "Birçok Türk devletinin ve boylarının burada çadırları var. Burası Orta Asya meşveret meclisi gibi oldu. Türk dünyasında unutulmaya yüz tutmuş kökbörü, mas güreşi, aba ve kuşak güreşleri sergilendi. Vatandaşlarımız da bu sporlara büyük ilgi gösterdi. Halkımızın ilgisi bizleri çok memnun etti." ifadelerini kullandı.

Festivalde atlı okçuluk müsabakaları yoğun ilgi gördü

Festivalin son gününde yapılan atlı okçuluk yarışları, kalabalık izleyici grubu tarafından takip edildi.

Orta Asya'daki savaş ve av pratiklerine dayanan ve yarışmacıların 200 metrelik parkurda dörtnala giden atın üstünde hedeflere ok ile isabet alarak puan kazanmaya çalıştığı müsabakalarda, sinema ve dizi oyuncusu Cemal Hünal da mücadele etti.

Uzun yıllardır atlı okçuluk sporunu yapan Cemal Hünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Etnospor Kültür Festivali'nin çok önemli ve başarılı bir organizasyon olduğunu söyledi.

Festivale gösterilen ilginin sevindirici olduğunu vurgulayan Hünal, "Yıllardır geleneksel sporlarla uğraşıyoruz. Bütün geleneksel sporlar burada yapılıyor. Çok güzel bir etkinlik. Bu kadar yakından görüp, dokunma fırsatı bulunca insan çok etkileniyor. Çok önemli ve başarılı bir festival." dedi.

Cemal Hünal, festivalde binlerce yıllık Türk kültürünün yaşatıldığını dile getirerek, "Kültürümüzün yaşatılması lazım. Türk kültürü, bilincimizin dayandığı en sağlam temel. İnsanların içindeki vatan sevgisini ve milliyetçilik duygularını da kabartıyor. Ata sporları, kıymetli ve bize özgü sporlar. Korunması ve yaşatılması lazım." dedi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER