İSTANBUL (AA) - Expertera Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Alp Sezginsoy, çalışanların daha önce tek bir işte faaliyet gösterirken, bugün esnek işgücü modeliyle birçok müşteriye, farklı ekiplere ve projelere çalışabildiğini belirterek, artık firma çalışanı olmak yerine, firmanın, çalışanların müşterisi konumunda olduğunu dile getirdi.
Expertera açıklamasına göre, Sezginsoy, TED bünyesinde düzenlenen TEDxReset etkinliğinde "İşler Karışıyor! On-Demand Devrimi, Geleceğin İşgücü ve Ötesi" başlıklı bir konuşma yaptı.
Konuşmasında, on-demand devrimi olarak tanımlanan esnek işgücü modelini 6 yıl önce bir yatırım bankası için otelcilik endüstrisini araştırırken keşfettiğini belirten Sezginsoy, araştırma sırasında Airbnb ile tanıştığını ifade etti.
Airbnb örneğinin yeni gelişen ekonomi modelinin habercisi olduğunu dile getiren Sezginsoy, şunları kaydetti:
"Artık sahip olma yerine kiralamanın öne çıktığı, atıl kapasitelerin platformlar aracılığıyla kullanıldığı çok daha verimli bir ekonomi olan on-demand ekonomisi ya da paylaşım ekonomisine geçişin ilk adımları görülüyor. Evlerden arabalara kadar yapılan bu değişim, aslında her şeyi kullanışımızı değiştirdi.
On-demand ekonomiyle, kullanım değeri olan her şeyi ihtiyacımız kadar kullanıyoruz ve bu devrimin işgücü ve çalışma metodlarına yansıması henüz yeni başladı. Bilgi ve uzmanlığın da artık bu şekilde kullanılması, özellikle firmaların yetenek sıkıntısı çektiği şu dönemde aranılan çözüm. Expertera ile Türkiye'de bu konu çözümlendi."
- "İnternet on-demand devrimini yaygınlaştırıyor"
Sezginsoy, on-demand devriminin yaygınlaşmasına internetin büyük katkı sağladığını belirtti. İnternetin sadece üretim metodunun değil, işgücü ve yetenek dağılımındaki değişimin de habercisi olduğuna işaret eden Sezginsoy, şu ifadeleri kullandı:
"İş dünyasında çalışmanın evrimine bakıldığında ise şu an ABD'de freelancer'lar toplam işgücünün yüzde 35'ine ulaştı ve 55 milyon çalışanı kapsıyor. Çalışanların toplam kazancı 1 trilyon dolar. Freelancer'ların yüzde 65'i tam zamanlı bir işe geçmeyi tercih etmiyor. Bu çalışanların yüzde 75'i, aradığı işleri online platformlar üzerinde buluyor.
Türkiye'de ise McKinsey'in raporuna göre 2025 itibarıyla 800 bin çalışan online yetenek platformlarında çalışacak. Bu oranla 41 milyar dolarlık hacme ulaşılması bekleniyor. Deloitte'un araştırmasına göre bugün Türkiye'de Y kuşağı çalışanlarının yüzde 40'ı, global ölçekte ise yüzde 31'i freelance çalışmayı tercih ediyor."
- "Firma, çalışanların müşterisi konumunda"
Google aracılığıyla bilgiye saniyeler içinde ulaşılması gibi, yetenek platformuna ihtiyaç duyulduğunda da saniyeler içinde olmasa da saatler içinde aranılan yeteneğe ve uzmanlığa ulaşmanın mümkün olduğuna dikkati çeken Sezginsoy, çalışanların daha önce tek bir işte faaliyet gösterirken, bugün birçok müşteriye, farklı ekiplere ve projelere çalışabildiğini aktardı.
Sezginsoy, artık firma çalışanı olmak yerine, firmanın, çalışanların müşterisi konumunda olduğunu vurguladı. Sezginsoy, şu açıklamalarda bulundu:
"Geleceğin iş dünyasına damgasını vuracak esnek işgücü modeli sayesinde farklı sektörlerden çalışanlar aylık maaş sistemiyle çalışırken, günlük, saatlik ya da proje bazlı çalışabiliyorlar. Esnek işgücü modeli 'İş 3.0' olarak tanımlanıyor. Bu modelde bilgi çok daha açık ve paylaşımcı hale geliyor. Eskiden uzun dönemli iş planları, süreç ve hedefler varken, bugün deneysel, hızlı, anlık yöntem ve öğrenmelerle kararların alınıyor.
Artık karma işgücü özellikleri devreye girdi, on-demand işgücü ve hibrid işgücüyle birlikte firmalar sabit rollere dayalı statik ve hiyerarşik yapılardan, daha esnek, akışkan, dinamik görev ve rollere geçti. Görev/proje bazlı organizasyon yapıları günümüzde inovatif ve rekabetçi kalmak için gerekli hız, esneklik ve verimliliği sağlıyor. Bunu erken adapte edebilen firmalar öne çıkacak."