Genel

Eski Katalonya lideri Puigdemont: Belçika'ya siyasi sığınma hakkı talep etmek için gelmedim

Eski Katalonya lideri Puigdemont, "Belçika'ya siyasi sığınma hakkı talep etmek için gelmedim. Brüksel, Avrupa'nın başkenti olduğu için buraya geldim." dedi.

Eski Katalonya lideri Puigdemont: Belçika'ya siyasi sığınma hakkı talep etmek için gelmedim
31-10-2017 21:58

BRÜKSEL (AA) - Katalonya özerk yönetimi eski lideri Carles Puigdemont, Brüksel'deki Basın Kulübü'nde basın toplantısı düzenledi.

Puigdemont, açıklamasında 21 Aralık'ta gerçekleÅŸtirilecek bölgesel seçimin sonuçlarını tanıyacaklarını açıkladı.

"Ayrılıkçı hedefimizden vazgeçmeyeceÄŸiz"

Puigdemont, Ä°spanya'da adil yargılanma süreci hakkının güvence altına alınması durumunda hemen ülkesine döneceÄŸini kaydederek "Ä°spanya, siyasi projemizden vazgeçmemizi istiyor. Ancak baÅŸarılı olamayacaklar. Ayrılıkçı hedefimizden vazgeçmeyeceÄŸiz." ifadelerini kullandı.

Katalan yönetiminin başından bu yana diyalogdan yana olduÄŸunu söyleyen Puigdemont, Katalan halkına ÅŸiddetten uzak durma çaÄŸrısında bulunarak "Biz Ä°spanya merkezi hükümeti gibi davranmayacağız. DiyaloÄŸu öncelikli tutacağız." diye konuÅŸtu.

"Belçika'ya sığınma hakkı talep etmeye gelmedim"

Puigdemont, "Belçika'ya siyasi sığınma hakkı talep etmek için gelmedim. Brüksel, Avrupa'nın baÅŸkenti olduÄŸu için buraya geldim. Katalan sorununun bir Avrupa sorunu olduÄŸunu vurgulamak ve daha özgür hareket etmek için Brüksel'e geldim." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Brüksel'de daha güvende olduÄŸunu söyleyen Puigdemont, Katalanların deÄŸerlerinin Avrupa BirliÄŸi'ni (AB) oluÅŸturan temel deÄŸerlerle aynı olduÄŸunu belirterek AB'ye harekete geçme çaÄŸrısında bulundu.

"Puigdemont Belçika'nın davetiyle gelmedi"

Belçika BaÅŸbakanı Charles Michel ise yaptığı yazılı açıklamada, "Carles Puigdemont, Belçika'nın daveti ya da giriÅŸimiyle ülkeye gelmedi. Schengen bölgesindeki serbest dolaşım hakkını kullanarak Belçika'da bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Puigdemont'un tüm Avrupa vatandaÅŸlarının tabi olduÄŸu hak ve sorumluluklara sahip olduÄŸunu belirten Michel, Katalan liderin diÄŸer Avrupa vatandaÅŸlarından farklı muamele görmeyeceÄŸini kaydetti.

Michel, Belçika hükümetinin Puigdemont'un gelmesi için özel bir giriÅŸimde bulunmadığını ve bunu teÅŸvik edecek bir adım atmadığını bildirdi.

Katalonya krizinin çözülmesi için ulusal ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde sürekli diyalog çaÄŸrısı yaptıklarını hatırlatan Michel, Belçika hükümetinin Ä°spanya ile konuya iliÅŸkin irtibatta kalacağını aktardı.

Muhabir: Åžerife Çetin


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER