Spor

Eski İspanyol futbolcu Mendieta: Ali Sami Yen'deki maç göz korkutucuydu

Valencia ve Barcelona gibi önemli takımların formasını giyen eski İspanyol milli futbolcu Gaizka Mendieta, daha önce Galatasaray'ın maçlarına ev sahipliği yapan Ali Sami Yen Stadı'nda futbol oynamanın göz korkutucu olduğunu söyledi.

Eski İspanyol futbolcu Mendieta: Ali Sami Yen'deki maç göz korkutucuydu
17-06-2020 16:49

Ä°STANBUL (AA) - Mendieta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2002 yılında Barcelona forması ile Galatasaray'a karşı Ä°stanbul'da 2-0 kazandıkları maçla ilgili olarak, "Ali Sami Yen'deki maç hem çok özel hem de göz korkutucuydu." dedi.

Ä°spanyol yıldız, Galatasaray ile oynadıkları maçı ve atmosferi çok iyi hatırladığını belirtirken, "2002 Dünya Kupası'nın yıldızlarından Hasan ÅžaÅŸ, Ä°stanbul'da Galatasaray ile oynadığınız maç öncesi sakattı ve sadece ikinci yarıda oynayabilmiÅŸti. Maçtan önceki basın toplantısında 'ÅžaÅŸ oynamasa iyi olur' yönünde bir açıklamanız vardı. Nasıl bir karşılaÅŸma olmuÅŸtu?" sorusunu ise ÅŸöyle yanıtladı:

"Ali Sami Yen'deki maç hem çok özel hem de göz korkutucuydu. Ama buna bayılıyorum, bir oyuncu olarak bu tarz ÅŸeyleri motivasyona çeviriyorsun. Taraftarlar gözünü ne kadar korkutursa motivasyonun o kadar artıyor. Galatasaray'ın kadrosu muhteÅŸemdi. Maç öncesinde ne söylediÄŸimi tam hatırlamıyorum ama eminim öyle konuÅŸmuÅŸumdur. Çünkü Hasan ÅžaÅŸ gibi çok özel bir oyuncunun öyle yüksek bir form yakalamışken ilk 11'de olmaması bizim için avantajdı. Yine de, bir oyuncu olarak, aynı zamanda hep en iyilere karşı rekabet etmek istersin. Bu yüzden ikinci yarıda da olsa sahaya çıkmasından mutluydum, böylelikle birbirimize karşı oynama ÅŸansımız olmuÅŸtu. Söylediklerim, onun yokluÄŸunda kazanma ÅŸansımızın artmasından dolayıydı. Ama Türkiye'de oynamayı hep çok sevdim, Galatasaray ile oynadığımız maçta atmosfer mükemmeldi. Normalde insanların gözü korkar bu durumlarda, sesler, meÅŸaleler ama futbolu sevmemin en büyük nedenleri de bunlar. Öyle bir taraftarın önünde oynamak çok motive ediciydi."

Süper Lig'i çok fazla takip edemediÄŸini aktaran Mendieta, "Avrupa’da oynayan takımları izliyorum ama Süper Lig’i daha az takip ediyorum. Galatasaray, BeÅŸiktaÅŸ, Fenerbahçe, Antalyaspor... Röportajdan önce puan durumuna bakmıştım. Trabzonspor, 80 ve 90'lı yıllarda çok ünlü bir takımdı, tekrar liderliÄŸe oturmuÅŸ, Galatasaray'ı da çok yakından takip ediyorum. BaÅŸakÅŸehir ise daha yeni yeni tanımaya baÅŸladım. Süper Lig, oyuncuların kariyerinin sonunda gittikleri bir lig deÄŸil, çok yüksek seviyede rekabet olduÄŸunu biliyorum ve baktığımızda muhteÅŸem oyunculara sahipler. Türkiye sürekli yetenek üretiyor ve bir çoÄŸuna karşı oynama fırsatım oldu." ifadelerini kullandı.

"Maçların baÅŸlaması sadece futbol için deÄŸil, toplum için de önemli bir adım"

Ä°spanya 1. Futbol Ligi'nin (LaLiga) salgından sonra yeniden baÅŸlamasının sosyal hayata geri dönüÅŸün de simgesi olduÄŸunun altını çizen Gaizka Mendieta ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Önümüzde çok heyecanlı maçlar var. KonuÅŸtuÄŸum bir çok futbolcu ve teknik direktör, çok heyecanlı. Çünkü aşık oldukları futbola geri döndüler. Dünyada büyük bir kitle LaLiga'yı takıp ediyor, tıpkı Türk futbolseverler gibi. Salgından sonra ilk haftada mükemmel maçlar oldu, Sevilla derbisi 'El Gran'da, Betis ve Sevilla arasında çok çekiÅŸmeli bir maç oldu. Artık sadece bir Sevilla derbisi deÄŸil, uluslarası bir derbiye dönüÅŸtü. Levante-Valencia, Valencia derbisi ve Atletico Madrid-Athletic Bilbao maçı da vardı. LaLiga'nın geri dönmesi, bunun için çalışan kurumların özverili çalışmaları sayesindedir. Burada devletin aldığı kararın da payı büyüktür. Bugüne kadarki protokollere uyulması futbola dönmemizi saÄŸladı. Maçların baÅŸlaması sadece futbol için iyi bir haber deÄŸil, toplum için de önemli bir adım. Bir nevi virüsle olan savaşımızda yol kat ettiÄŸimizi ve yavaÅŸ yavaÅŸ normale döndüÄŸümüzün bir göstergesi. Dünya çapında bir eÄŸlence markası olan LaLiga için ise bir çok kiÅŸinin iÅŸe geri dönüÅŸü anlamına geliyor. DoÄŸrudan ya da dolaylı bir ÅŸekilde LaLiga 180 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸlıyor. Ä°spanya'da LaLiga’nın finansal ve vergisel etkileri de önemli bir konu. LaLiga'nın ve futbolun geri dönmesi muhteÅŸem bir haber."

LaLiga'nın seyircisiz maçlar için uygulamaya koyduÄŸu yeniliklere de deÄŸinen eski Ä°spanyol futbolcu, "Daha önce karşılaşılmamış bir durum ve bu farklılıklara oyuncular psikolojik olarak hazır olmalılar. Aynı zamanda LaLiga yönetimi de buna çözüm üretmeye çalışıyor. ApplauseToInfinity ile dünyadaki taraftarların LaLiga'ya yolladıkları alkış sesleri maçlarda kullanılacak. Ayrıca geçmiÅŸ maçlarda statlardaki taraftarların sesleri de kopyalanarak televizyon yayınlarında kullanılacak. Eskisi gibi olmasa bile bu uygulamalar, bir ÅŸekilde taraftarları ve oyuncuları birleÅŸtiriyor. Deplasmandaki takımı baskılamak için ev sahibi takımın taraftarları yine bir anlamda orada olacaklar. Tabii ki oyuncular maç baÅŸladığı an futbola odaklanacaklardır ve taraftarların orada olup olmadığından çok etkilenmeyecekler ama arada bir ÅŸekilde köprü kurmak çok önemli." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Åžampiyonluk favorim Barça"

LaLiga'daki ÅŸampiyonluk yarışını da deÄŸerlendiren Mendieta, "Rekabet çok sıkı olacak. Bu yeni duruma en iyi adapte olanlar ve ilk maçlarda fiziksel ve psikolojik anlamda en hazır olanlar avantajlı olacaktır. Åžampiyonluk yolunda Real Madrid ve Barcelona favori, aralarında da az bir puan farkı var. YoÄŸun takvimden dolayı, puan durumunda hızlı deÄŸiÅŸimler göreceÄŸimizi düÅŸünüyorum. Ama yine de ben Barça'yı bir adım önde görüyorum. Ä°ki takımda sakatlıktan dönen yıldızlarına kavuÅŸtu ve bu onlara moral olacaktır ama ÅŸampiyonluk favorim Barça." ifadelerini kullandı.

Mendieta, sakatlıktan dönen oyuncuları izlemeyi özlediÄŸini de belirterek, "Akıl hep büyük yıldızlara gidiyor, yani Barça'da Messi ve Luis Suarez döndü. Madrid'de Hazard ve Asensio var. Atletico Madrid'de de Diego Costa... Sakatlıktan dönen ve ayrıca uzun zamandır izleyemediÄŸimiz oyuncuları tekrar görmek için sabırsızlanıyorum. Sevilla'da Ocampos, Villarreal'de Gerard Moreno ve Cazorla, Athletic Bilbao'da da Williams ve Muniain. LaLiga'nın her takımında yetenekli oyuncular olduÄŸu için ÅŸanslıyız. Åžahsen Getafe'nin Åžampiyonlar Ligi için olan mücadelesi çok ilgimi çekiyor. Real Sociedad’da, Odegaard, kısaca izlemek istediÄŸim çok oyuncu var." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Lazio'ya transfer olduÄŸum için piÅŸmanlık duymuyorum"

Valencia'da geçirdiÄŸi baÅŸarılı yılların ardından Ä°talyan ekibi Lazio'ya transfer olan ve burada beklentileri karşılayamayan Mendieta, "Valencia'dan sonra Lazio'ya transfer olduÄŸunuz için piÅŸman mısınız? Lazio’ya transfer olmak bir hata mıydı?" sorusuna ÅŸu yanıtı verdi:

"Lazio'ya transfer olduÄŸum için piÅŸmanlık duymuyorum. Geriye bakınca çok güzel bir kariyerim oldu. Sadece futbolcu olarak deÄŸil, sahip olduÄŸum dostluklarla da çok güzeldi. Mümkün olabildiÄŸince fazla deneyim yaÅŸamak istiyordum. Dünyadaki en iyi liglerde oynama fırsatı buldum. Biliyorum Ä°talya'da her ÅŸey istediÄŸim gibi gitmedi ama oraya kendimi test etmek için transfer oldum. YaÅŸadığım hiçbir ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirmezdim. Hayatım ve futbol kariyerimde yaÅŸadıklarım, ÅŸimdiki düÅŸünce yapıma ve bilgime ulaÅŸmamı saÄŸladı. Dünyanın en büyük liglerinde oynadığım için kendimi ÅŸanslı sayıyorum."

Eski Ä°spanyol futbolcu, "Türkiye’de takımlar kadrolarında 14 yabancı oyuncu bulundurabiliyor ama bu sayının azaltılması gündemde. Yabancı oyuncu sayısının azaltılması, ülke futbolun geliÅŸimine katkı saÄŸlar mı?" sorusunu ise, "Bu durum ligin felsefesine kalmış bir ÅŸey. Bazı ligler de yabancı oyuncu ve yetenek ithal ederek ligi dünyaya daha fazla tanıtıyor. Bazıları ise altyapılarıyla öne çıkıyor. Åžahsen ben gençlere ÅŸans tanımaktan yanayım, bu ÅŸekilde kulüpler en geç yetenekler için rekabet etmeye baÅŸlıyor. Bu ÅŸekilde hem genç yeteneklere destek olurken, milli takım için de verimli oluyor ve bu yeteneklerin yabancı liglerde fırsat aramasına da gerek kalmıyor." ÅŸeklinde yanıtladı.


"Artık Türk Milli Takımının daha kollektif iÅŸlediÄŸini düÅŸünüyorum"

Salgın nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Avrupa Futbol Åžampiyonası (EURO 2020) A Grubu'nda Ä°talya, Ä°sviçre ve Galler ile aynı grupta yer alan Türkiye'nin ÅŸansını da deÄŸerlendiren Mendieta, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"A grubu zor bir grup. Ä°nsanlar olduÄŸundan daha kolay bir grup gibi algılayabilir ama Ä°talya'nın maçları kendi evinde oynaması önemli bir avantaj. Taraftarının önünde oynayan her takım avantajlıdır. GeçmiÅŸte Dünya Kupası'nda ve Avrupa Åžampiyonalarında gördüÄŸümüz Türkiye'nin kalitesi ortada. Tabii ki tur atlama ÅŸansları var, benim görüÅŸüm de bu yönde ama kolay olmayacaktır. Yüksek performans göstererek Ä°talya ve Ä°sviçre gibi zorlu rakiplere üstünlük saÄŸlamak zorundalar. Oyuncu olarak ise benim eskiden tanıdığım Türk oyuncular vardı ama ÅŸimdi Türk Milli Takımının daha kollektif iÅŸlediÄŸini düÅŸünüyorum. Yinede, Valladolid'de oynayan Ünal, Vigo'da YokuÅŸlu ve bunların yanında tabii ki Burak Yılmaz gibi oyunculara sahipler. Burak'ın yaşına raÄŸmen takıma verdiÄŸi enerji ve attığı gollerin çok önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Yakından tanıdığım oyuncular bunlar ve ileride de onları takip etmeye devam edeceÄŸim."

"Türkiye’den bir transfer teklifi almadım"

Gaizka Mendieta, "Futbol oynadığınız dönemde Türk takımlarından transfer teklifi aldınız mı?" sorusuna ise ÅŸöyle yanıtladı:

"Hatırladığım kadarıyla Türkiye'den bir transfer teklifi almadım. Ama baÅŸta dediÄŸim gibi futbolu tecrübelemeyi çok seviyorum ve Türkiye'de bunların arasında. Türkiye'de oynamış yabancı oyuncular tanıyorum ve hepsi Türk Ligi'nin inanılmaz olduÄŸunu söylediler. Taraftarların tutkusu üst düzey ve ülke futbolu da bu farkı sonuna kadar yaşıyor. Türkiye'de oynamayı çok isterdim ama bir transfer teklifi almadım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER