Genel

Esed rejimi güçleri ele geçirdiği yerleşimleri yağmalıyor

Suriye'de Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ele geçirdikleri yerleşimleri yağmalıyor.

Esed rejimi güçleri ele geçirdiği yerleşimleri yağmalıyor
01-04-2020 15:06

Ä°DLÄ°B (AA) - AA’nın güvenilir yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, rejim güçleri Ä°dlib’in güneyinde son aylarda saldırılarla sivilleri yerinden ederek ele geçirdikleri yerleÅŸimleri talan ediyor.

Rejim güçleri, sosyal medyada paylaÅŸtığı görüntülerde, evlerdeki kapı, pencere, kablo, su tesisatı, mutfak tezgahı, musluk ve klozet gibi malzemeleri yerlerinden söküyor, köylerin merkezinde bir araya getiriyor ve buradan büyük araçlara yüklüyor.

Esed rejimi güçlerinin söz konusu malzemeleri Halep ve Åžam gibi illere götürerek ucuza sattıkları biliniyor.

Ä°dlib'de durum

Türkiye, Rusya ve Ä°ran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, Ä°dlib ve komÅŸu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baÅŸkent Åžam'daki DoÄŸu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliÄŸi azaltma bölgesi" oluÅŸturuldu. Ancak rejim ve Ä°ran destekli teröristler, ateÅŸkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaÅŸtırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteÄŸi sayesinde ele geçirdi ve Ä°dlib'e yoÄŸunlaÅŸtı.

Rejim güçlerinin Eylül 2018'de askeri yığınağına hız vermesi üzerine, Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateÅŸkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı. Saldırılarına kısa bir süre ara verdikten sonra yeniden baÅŸlayan rejim güçleri, Mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi. Rejim ve destekçileri bu çerçevede Ä°dlib'in önemli ilçelerinin yanı sıra güneyi ve güneydoÄŸusu, Hama'nın kuzey ve doÄŸu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleÅŸimi ele geçirdi.

Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin Ä°dlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan bu yana göç edenlerin sayısı 1 milyon 942 bini buldu.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığından 10 Ocak'ta yapılan açıklamada, Türkiye ve Rusya'nın bölgede 12 Ocak 2020 tarihinde saat 00.01'den itibaren ateÅŸkes uygulanması konusunda mutabık kaldığı belirtilmiÅŸti. Ancak Esed rejimi ve müttefikleri, ateÅŸkesi hiçe sayarak Ä°dlib'deki saldırılarını sürdürdü. Bunun üzerine Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, 5 Mart'ta Rusya'nın baÅŸkenti Moskova'da yeni bir mutabakat saÄŸlamış, son ateÅŸkes 6 Mart 2020 saat 00.01'den itibaren yürürlüÄŸe girmiÅŸti.

Rejim güçlerinin zaman zaman yaptığı ihlallere raÄŸmen, ateÅŸkese büyük ölçüde riayet ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER