Genel

Ermenistan'da Bölgesel Araştırmalar Merkezi Müdürü Giragosian: İkinci Karabağ Savaşı bölgedeki tabloyu değiştirdi

Ermenistan'da Bölgesel Araştırmalar Merkezi Müdürü akademisyen Richard Giragosian, "İkinci Karabağ Savaşı bölgenin haritasını değiştirdi ancak temel farkla Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için büyük avantaj oluşturdu." dedi.

Ermenistan'da Bölgesel Araştırmalar Merkezi Müdürü Giragosian: İkinci Karabağ Savaşı bölgedeki tabloyu değiştirdi
12-11-2021 18:01

ANKARA (AA) - Giragosian, AA muhabirine, Ä°kinci KarabaÄŸ Savaşı sonrası Ermenistan-Türkiye iliÅŸkilerini ve savaşın bölgeye etkilerini deÄŸerlendirdi.

Geçen yılki Ä°kinci KarabaÄŸ Savaşı'nın bölgedeki tabloyu deÄŸiÅŸtirdiÄŸini belirten Giragosian, "SavaÅŸ bölgenin haritasını deÄŸiÅŸtirdi ancak temel farkla Ermenistan-Türkiye iliÅŸkilerinin normalleÅŸmesi için büyük avantaj oluÅŸturdu. Azerbaycan önceki protokollerin aksine artık normalleÅŸmeye karşı deÄŸil." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin, Ermenistan ile normalleÅŸmede bölgenin ulaşım, ticaret, altyapı gibi alanlarda yeniden restorasyonunda daha aktif rol oynamak gibi çok önemli bir motivasyonu var." diyen Giragosian, Türkiye'nin Ermenistan ile iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmesinin, Rusya'yı dengeleyeceÄŸini ve ona karşı daha aktif bir pozisyon saÄŸlayacağını belirtti.

"Rusya'ya karşı Türkiye birçok açıdan önemli bir alternatif"

Sadece Ermenistan BaÅŸbakanı Nikol PaÅŸinyan'dan ve Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'dan deÄŸil, Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev'den de daha olumlu mesajlar geldiÄŸini kaydeden Giragosian, "BaÅŸka bir deÄŸiÅŸle yıldızlar, daha olumlu bir ortam, sınırların açılması ve diplomatik iliÅŸkilerin tesisi için yeniden konumlanıyor. KarabaÄŸ Savaşı sonrası atılacak bir normalleÅŸme adımı daha güçlü ve baÅŸarıya daha yakın bir adım olacaktır." diye konuÅŸtu.

Giragosian, KarabaÄŸ Savaşı'nda Azerbaycan kadar Rusya'nın da kazandığını dile getirerek, "Rusya ÅŸimdi bölgede üç ülkeye de askeri güçlerini konuÅŸlandırdı. Yine de Ermenistan'ın güneyinde artan Rusya'nın barış gücünün, Azerbaycan ve Ermenistan'ın bağımsızlığına ve egemenliÄŸine yeni bir meydan okuma olduÄŸunu düÅŸünmüyorum. Åžöyle ki Rusya'ya karşı her türlü aşırı bağımlığa Türkiye birçok açıdan önemli bir alternatif olarak görünüyor." ifadelerini kullandı.

"Koridor konusunda Ermenistan'ın devlet olmasını yadsıyan bir durum yok"

Zengezur'un, Ermenistan'ın güneyinde ülkeyi komÅŸularıyla baÄŸlayan stratejik bir bölge olduÄŸunu anımsatan Giragosian, Azerbaycan'ın da bu konuda "Zengezur Koridoru" söylemini bölgeyi birbirine baÄŸlayacak yollar ve baÄŸlantılar ÅŸeklinde yumuÅŸattığını kaydetti. Bu baÄŸlamda Nahçıvan'ı demir yoluyla baÄŸlayacak anlaÅŸmanın yakında açıklanmayı beklediÄŸini ifade etti.

Giragosian, Ermenistan'ın "Zengezur Koridoru" söylemini egemenlik ve bağımsızlığına tehdit olarak deÄŸerlendirmesine iliÅŸkin, ÅŸunları kaydetti:

"Politikacılar anlambilime, politik söyleme güvendiklerinde, halk arasında korkuyu abartma veya ÅŸiddetlendirme eÄŸilimi gösterirler. Ancak bir analist olarak gerçekte bir tehlike veya risk olmadığını söyleyebilirim. ÖrneÄŸin, Azerbaycan bile ülkesinden Nahçıvan'a baÄŸlantı kurulmasında, Ermenistan'ın egemenliÄŸi kabul ediyor. Ermenistan'ın devlet olmasını yadsıyan bir durum yok ve zaten bölge Rusya'nın koruması altında. Yani retoriÄŸe ve oldukça samimiyetsiz söyleme raÄŸmen gerçek durum çok daha makul."

BaÅŸbakan PaÅŸinyan'ın savaşı kaybettikten sonra seçim kazanmasına iliÅŸkin Giragosian, hükümetin KarabaÄŸ'ın kaybından sonra ağır bir sınavdan geçtiÄŸini, ardından "özgür ve adil bir seçimle" tekrar göreve geldiÄŸini bunun da ülke içinde elini eskisinden daha da güçlendirdiÄŸini söyledi.

Ä°ç siyasi kaygılara takılmadan "devlet adamlığı" yapılması gerektiÄŸini vurgulayan Giragosian, dışarıdan bakıldığında Azerbaycan'ın durumunun daha hassas olduÄŸunu belirtti.

"Henüz sınırlar açılmadı, ancak zihinler yeniden açıldı"

Giragosian, Türkiye Ermenistan iliÅŸkilerine iliÅŸkin "NormalleÅŸme artık 'eÄŸer' meselesi deÄŸil 'ne zaman' meselesi. Bu baÄŸlamda gelecek yıl olmasını bekliyorum." dedi.

Ermenistan-Türkiye arasındaki protokollerin imzalanmasının gecikmesi veya uygulanmamasının hayal kırıklığı yarattığını belirten Giragosian, sözlerini ÅŸöyle bitirdi:

"Henüz sınırlar açılmadı, ancak zihinler yeniden açıldı ve birçok yönden asla bu kadar hızlı veya bu kadar kolay olması beklenmiyordu. Ancak sadece minimumdan bahsediyoruz. Sınırları açık, ticari ve diplomatik iliÅŸkileri olan komÅŸulardan bahsediyoruz. Bu uzlaÅŸma deÄŸil. Bunun 'soykırım' meselesiyle ilgisi yok. Bu normalleÅŸme ile ilgili ve bu tamamen desteklediÄŸim bir süreç çünkü uzlaÅŸma yolunda ilk adım."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER