Genel

Erdoğan: "Bu konuda pazarlamacılık yapacağım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yüzde yüz yerli insansız hava aracını ürettiğini belirterek, "Ben bu konuda pazarlamacılık yapacağım. Çünkü pazarı oluşturacağız ki onlar teşvik olsun" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Faruk Saraç T

Erdoğan: "Bu konuda pazarlamacılık yapacağım"
09-05-2015 19:01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yüzde yüz yerli insansız hava aracını ürettiğini belirterek, "Ben bu konuda pazarlamacılık yapacağım. Çünkü pazarı oluşturacağız ki onlar teşvik olsun" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu’nun açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, oyuncu Hüyla Koçyiğit, Kenar İmirzalıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde modacı Faruk Saraç, konukları ile tek tek ilgilendi.

“TASARIM ÜNİVERSİTESİ HEDEFİNİ İSABETLİ GÖRÜYORUM”
Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buranın mazisi çok karanlıktı ama tarihine baktığınızda çok farklı bir yerdi. Birikimini gençlere aktarmak üzere bu okulları kurması bir örnek teşkil ediyor. Burası geçmişte askeri dikimhaneydi. Burası bir noktada tekrar aslına rücu ediyor. Bir hadisi şerifte ‘Allah güzeldir, güzeli sever’ denir. Burada güzellikler ortaya konacak. Faruk kardeşim bu konuda hassas. Gerek Antalya’daki Osmanlı giyim sanatını sergilediğinde onu izlemiştim. Orada da o zenginliği görmüştüm. Ülkemizin bu ilk tasarım meslek yüksek okulunun aynı anda faaliyet gösterecek bir ihtisas üniversitesinin de temelini oluşturma hedefini isabetli görüyorum” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTE, ÜCRA KÖŞEDEKİ YAVRULARIMIZIN AYAĞINA GİDİYOR”
Türkiye’de 2002’de 76 üniversite bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, “Şu anda meclisten kararı geçmiş henüz kurulmamış olanlarla birlikte üniversite sayımız 193’e ulaştı. Artık üniversite aramak için Güneydoğu Anadolu’dan çıkıp Batıya gitmeye gerek kalmayacak. Artık üniversite ücra köşedeki yavrularımızın ayağına gidiyor. Eğitim öğretim ayağına gidiyor. Mali imkanı yok gidemiyordu ama şimdi oralarda okuma imkanını yakalıyor. Artık ülkemizin hiçbir yerinde yüksek öğrenim imkanından mahrum evladımız kalmayacak. Bundan sonra yarış üniversiteye girmek için değil daha kaliteli eğitim öğretim almak için yaşanacak. Evlatlarımızın üniversiteye sadece diploma sahibi olmak için değil bilgilerini becerilerine değerlendirecek eğitimi almak için gidecekler” şeklinde konuştu.

“MONTAJA ALIŞMIŞ OLANLAR ZORA GELMEK İSTEMİYOR”
Türkiye’nin üretimde rüştünü ispat ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eskiden bir ürün alınırken yabancı menşeili olması kalitesinin garantisi olarak algılanırdı. Şimdi tam tersine döndü. Alınan ürünlerin ‘Türk malı’ damgası taşıması her bakımdan makbul kabul edilmesine yol açıyor. Üretimle birlikte tasarımda da bölgemizde ve dünyada söz sahibi olmalıyız. Çünkü asıl değerli olan tasarımdır. Biz bunun için yerli araba diyoruz, yerli savunma sanayii diyoruz. Üretimle birlikte asıl katma değeri oluşturan tasarımı da gerçekleştirmek istiyorum fakat montaja alışmış olanlar bu işe yanaşmıyor. Zora gelmek istemiyorlar. Gel işte bunu üret üretebilirsin. Bunun altında da ‘made in Turkey’ yazalım. Bakıyorsun ‘öyle kolay değil sayın cumhurbaşkanım’ diyor. Kolay bu ülke bir çok zoru başardı, bunu da başaracak. Ama size nasip olmayacak. Bunu başaranların göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

“BEN BU KONUDA PAZARLAMACILIK YAPACAĞIM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da düzenlenen savunma sanayii fuarından örnekler vererek şunları söyledi “Fuarda yüzde yüz yerli ürünlerimiz ortaya çıkmaya başladı. Biz insanın hava aracını şu anda ürettik. Yüzde yüz yerli. Bunu yapan gençler bizim gençlerimiz. Bunu almamak için direne bazı mahfiller var. O da hallolacak. Biz yurt dışında pazarlığını yapmaya da başladık. Ben bu konuda pazarlamacılık yapacağım. Her yerde. Çünkü pazarı oluşturacağız ki onlar teşvik olsun. Ülkemizin her alanında olduğu gibi moda ve tekstil sektöründe de tasarımı ön plana alması gerekiyor. Ondan sonra Faruk Saraç artık dünya markası olarak inşallah daha geniş bir alanda yerini alsın”
Erdoğan, marka ortaya çıkarmanın zor bir süreç olduğunu vurgulayarak, “Dünyada sadece marka değerleri milyarlarca doları bulan kurumlar var. Maalesef ülkemizde bu alan ihmal edildi. Son yıllarda ciddi bir gayret yaşandığını görüyorum. Ülkemizde üretilen her özgün tasarımı 2023 için atılmış bir adım olarak görüyorum. Türkiye’nin fikri sermayesini hızla gelişir olmasından memnuniyet görüyorum. Ülkemizde yıllık patent başvuru sayısı 12 yıl öncesine göre 11 kat artarak 5 bine çıktı. Aynı şekilde yıllık yerli buluş sayısı 8 bini aştı. 2014 yılında ülkemizde 40 binden fazla tasarım başvurusu yapıldı. Bu rakamla Türkiye en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sırasında Avrupa’da ikinci, dünyada dördüncü sıraya yükseldi. 2014 yılında 110 bin üzerinde marka başvurusu ile Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapılan ülke haline geldik. AR-GE harcamaları yıllık 13 milyar doların üzerine çıktı. 12 YIL önce AR-GE’ye para ayrılacak. Geldik bir hedef koyduk. Yüzde 2’yi buraya ayıracağız. Şu anda yüzde 1’i yakaladık. Orta öğretimdeki öğrencilerden tutunuz, yüksek öğretimdeki öğrencilere varıncaya kadar hepsi bu AR-GE’den istifade edebiliyor. Tüm bu rakamlar bize cesaret vermekle birlikte yine de daha çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz. İnşallah Faruk Saraç ismini dünyanın en değerli markası haline getirdiğimiz gün hedefimize vardığımız gün olacaktır” ifadelerini kullandı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER