ANKARA - ÖZEL
Temmuz ayı, AK Parti açısından hızlı ve yoğun geçecek. Uzun süredir kabine değişikliği beklentisine giren kamuoyunu rahatlatacak gelişme bir ay içinde netleşiyor.
TBMM Başkanlığı seçimi, bir yasama döneminde iki kez yapılıyor.
Başkanlar, ilk dönem iki, ikinci dönem üç yıl süreyle görev üstleniyor.
TBMM’de belirlenen seçim takvimi, 2-12 Temmuz arasında işleyecek.
Önce TBMM Başkanlık Seçimi...
Meclis’te belirlenen seçim takvimine göre TBMM Başkanı adayları, birinci dönem için seçilen başkanın görev süresinin dolmasından 10 gün önce başlamak üzere, 5 gün içinde Başkanlık Divanı’na bildirilecek.
TBMM, seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak.
TBMM Başkanlığı seçimi, bir yasama döneminde iki kez yapılıyor. Başkanlar, ilk dönem iki, ikinci dönem üç yıl süreyle görev üstleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başkan adaylığı nedeniyle TBMM Başkanlığı’nı bırakan Binali Yıldırım’ın kalan süresi başkan seçilen Mustafa Şentop tarafından tamamlandı.
Şimdi ikinci dönem için belirlenen takvime göre en geç 12 Temmuz'da AK Parti ve MHP’nin ortak adayı, mevcut TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yeni TBMM Başkanı seçilmiş olacak.
Bu süreçte sürpriz gelişme yok. Her şey otomatik pilota bağlanmış işliyor.
Yüksek Askeri Şura...
Yüksek Askeri Şura öncesi Anayasa Mahkemesi önemli bir karara imza attı.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenen Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) sekretarya hizmetlerinin Cumhurbaşkanı'nca belirlenecek merci tarafından yürütülmesi hükmü ile Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyelerinin ve üyelere yapılabilecek ödemelerin Cumhurbaşkanı'nca belirlenmesini öngören hükmün iptali istemini reddetti.
Bu açıdan bakıldığında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Askeri Şura'ya rahat girecek.
Bununla birlikte bazı köşe yazarları YAŞ öncesinde erken uyarıda bulunmaya başladı. "İster sosyal ilişki sınırlarında kalsın, isterse ideolojik yakınlıktan kaynaklansın, TSK bünyesindeki komutanları, ajandası yüklü sivil unsurların etkileme girişimlerine anında müdahale edilmeli" ifadeleri kamuoyunda soğuk duş etkisi yaptı.
“Ajandası yüklü sivil unsurlar”dan kasıt, kimine göre iş çevreleri kimine göre iktidar partisi bakan ve milletvekilleri.
AK Parti içinde, önümüzdeki Askeri Şura sürecinde, sosyal ilişkiler veya ideolojik yakınlık nedeni ile komutanları etkileyebilecek sivil siyasetçiler olması ve bu olası girişimlerin önlenmesi gereken bir tehlike olarak görülmesi asker ve sivil cenahta ciddi bir gerilimin olduğunu gösteriyor.
Kurban Bayramı sonrası Yeni Kabine...
Ancak kamuoyunun kilitlendiği asıl konu TBMM Başkanlık Seçimi, YAŞ toplantısından ziyade Kabine değişikliği.
TBMM Başkanlığı’na partisi tarafından aday gösterilmeyen Binali Yıldırım'ın yeni görevi uzun süredir konuşulan Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı.
Binali Yıldırım'ın yatırımlardan sorumlu olacağı konuşuluyor.
Mevcut Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın konumunu koruyacağı, görevinin prosedür çerçevesinde uygulamaları takiple sınırlı kalacağı söyleniyor.
Bakanlıklar ayrılıyor…
Birleştirilen Bakanlıklar yeniden ikiye ayrılıyor.
Kamuoyunun merak ettiği “mevcut bakanlardan kim kalır kim gider” sorusunun cevabı yeniden ikiye ayrılacak bakanlıklardan birini tercih etmeleri istenilecek.
Bununla birlikte kabineye girecek yeni bakan sayısının hayli fazla olması bekleniyor.
Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı’nda ısrarcı olduğu, bakanlık görevi sonlanırda, Binali Yıldırım gibi Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmak istediği kulislerde konuşuluyor.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com