Çevre-Hayat

Engellilere 'otel konforunda' ücretsiz hizmet

Bursa'nın İnegöl Belediyesince restore ettirilen 120 yıllık binada faaliyet gösteren engelli yaşam merkezi 5 yıldız konforunda hizmet veriliyor. - Anadolu Ajansı

Engellilere 'otel konforunda' ücretsiz hizmet
13-09-2016 16:52

BURSA- ŞABAN KILIÇCI

Bursa'da İnegöl Belediyesince kurulan Engelli Yaşam Merkezi ve Aile Danışma Merkezi, 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. Aileler ağır düzeyde olmayan engelli çocuklarını geçen yıl restore edilen 120 yıllık bir binada faaliyet gösteren engelli yaşam merkezine bırakarak günü birlik işlerini yapabiliyor.

Engelli gençler, uzman eğitimciler eşliğinde çeşitli öğretici etkinliklerin yanı sıra KPSS'ye hazırlanabiliyor. Haftanın belirli günlerinde çeşitli gezilere de katılabilen engelli gençler, şehrin gürültüsünden uzakta piknik yapıp, gönüllerince eğleniyor.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli ailelerin günübirlik işlerini rahatlıkla yapabilmeleri adına bu uygulamayı ücretsiz sağladıklarını söyledi.

Ailelerin engelli çocuklarını sabah yaşam merkezine bırakıp akşam aldıklarını ifade eden Aktaş, "Yaklaşık 1 yıl önce faaliyete geçirdiğimiz engelli yaşam merkezi ve aile danışma merkezimiz, ülkemizde de konjonktür olarak, konsept olarak bir ilk açıkçası. Malum devletimizin artık çok geniş imkanları var. Rehabilitasyon merkezleri var. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın başkanlığında düzenlenmiş olan engellilere yönelik ciddi bakım ücretleri ve benzeri haklar var. Fakat takdir edersiniz ki engelli ailelerinin devamlı o çocuklarla yaşamak gibi bir zorunluluğu var." dedi.

Öncelikli hedef kitle anneler

Engelli çocuklara öğretici faaliyetlerin yanı sıra engelli KPSS için dersler de verildiğini anlatan Aktaş, şöyle devam etti:

"Uzman eğitimciler tarafından onların eğitilmesi, değişik faaliyetler içine sokulması, rehabilite edilmesi... Beraberinde daha orta ve düşük düzeydeki çocuklarımızın KPSS'ye hazırlanması, değişik oyunlarla aktivitelerle eğlenmesi, hoşça vakit geçirmesi sağlanıyor. Ailelerin cemiyetleri olabilir, dışarıda işi olabilir. Özellikle anneler bu sıkıntıyı çok yaşıyor. Amacımız annelerimize biraz gönüllerince vakit geçirtebilmek. Yani engelli çocuğuyla 24 saat boyunca yaşadığı o hayatta, açıkçası biraz ona yaşamı kolay kılabilmek ve işlerini de bu arada halledebilmesine olanak sağlamak. Dış geziler oluyor. Burada kamu kuruluşlarını tanıtmaya çalışıyoruz. Piknik organizasyonlarıyla da çocuklarımızı rehabilite etmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar 50 civarında çocuğumuz bundan istifade ediyor. Tabii yeni olduğu için bu sayı giderek artıyor. Bu mekanın ikincisini, üçüncüsünü niye açmayalım. Bu hizmetlerin tamamından herhangi bir ücret alınmadan yapıldığını da özellikle ifade etmek istiyorum."

Aktaş, ailelere psikolojik destek verildiğini de dile getirerek, "Aile danışma merkezimiz ise binanın üst katında faaliyet gösteriyor. 100'e yakın ailemize destek veriyoruz. Burada engelli ailelerimizin terapisi söz konusu olduğu gibi beraberinde maalesef değişik sebeplerle sıkıntılar yaşamış, fındık kabuğunu doldurmayan sebeplerle küsen aile fertlerinin de eğitimiyle alakalı burada psikolojik danışmanlarımız var. Onlar marifetiyle de bu ailelerimizin moral ve motivasyonunu yükseltmeye ve onları tekrar aile kurumunun kutsallığına inandırmaya ve bağlılığı sağlamaya çalışıyoruz. Çok güzel sonuç aldığımız ve gerçekten kurtardığımız aileler oldu." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER