İSTANBUL
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Aile ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cezayirli Dr. Fadila Grine, İslam ülkelerinde engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayattan kopuk yaşadığını belirterek, Türkiye'nin bu konuda İslam ülkelerine model olacağını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından düzenlenen "İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı"na katılan Grine, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Engellilerin istihdamına yönelik düzenledikleri konferanslar, çalıştaylar ve eğitim seminerleri ile hükümetlere mesaj verdiklerini belirten Grine, "Bu mesajlarla hükümetleri engellilerin istihdamı konusunda harekete geçiriyor ve somut adımlar atmalarını sağlıyoruz." dedi.
Türkiye'nin yaşlı ve engelli bireylerin bakımı, eğitimi ve sağlık hizmetlerine erişimi konularında önemli mesafeler kat ettiğini belirten Grine, "İslam ülkelerinde engelli bireyler ekonomik ve sosyal hayattan kopuk yaşıyor. Türkiye bu konuda İslam ülkelerine model olacak. Türkiye engellilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi, hayatın her alanında yer alması ve istihdamı konusunda büyük yatırımlar yapıyor. Halkın bilinçlenmesini sağlanıyor. İslam ve Afrika ülkelerinin Türkiye'nin tecrübelerine ihtiyacı var." diye konuştu.
Grine, 2017'nin başında bakanlar düzeyinde bir konferans düzenlemeyi düşündüklerini, kasımda da "Kadın Konferansı"nın yapılacağını anlattı.
"Türkiye veri konusunda en iyi ülkelerden"
İİT Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya da özel desteğe ihtiyaç duyan insanların istihdamının ve hayatlarını kolaylaştırma konularının birçok İslam ülkesi için yeni olduğunu söyledi.
Bu toplantının ilk örnek olduğunu belirten Kulaklıkaya, şöyle devam etti:
"Hepimiz potansiyel birer engelli olma ihtimali ile karşı karşıya iken bu konuya yeterince önem verilmemektedir. Hem uluslararası sözleşmelerin imzalanmış olması hem ülkelerde sosyal politikaların bu alanlarda yeni yeni gelişiyor olması bu tür toplantıların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu konuda en önemli zorluk veri toplama konusunda. Sağlıklı araştırma için de sağlıklı veriler gerekiyor. Bu konuda bazı ülkelerin verileri 1990'larda kalmış, bazıları da 2000'li yılların başında. Bu açıdan değerlendirdiğimizde Türkiye en iyi ülkelerden biri konumunda. Türkiye ve Türkiye gibi adımlar atmış İslam ülkelerinin diğer kardeş ülkelere katacağı çok şey olduğunu düşünüyorum."
Muhabir: Gülsüm İncekaya
dikGAZETE.com