Sağlık

Engelli çocuklarda erken dönemde fizik tedavi başarı oranını artırıyor

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekim Yardımcısı Öznur Uzun, "Çocukluk çağında sinir sisteminin kendini iyileştirme potansiyeli daha yüksek." diye konuştu.

Engelli çocuklarda erken dönemde fizik tedavi başarı oranını artırıyor
03-12-2022 12:03
Ankara

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Öznur Uzun, engelli çocuklarda erken dönemde başlayan fizik tedavinin, daha iyi sonuçlar verdiğini ve ortaya çıkabilecek yeni eklem kısıtlılıklarının önüne geçtiğini bildirdi.

Uzun, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli bireylerde fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemine ilişkin bilgileri paylaştı.

Engelliliğin doğuştan veya kaza, hastalık gibi nedenlerle sonradan oluşabileceğine dikkati çeken Uzun, hastanede her engel grubundan kişilere farklı tedavi hizmetlerinin sunulduğunu, erişkin ve çocuklar için ayrı ünitelerin bulunduğunu vurguladı.

Uzun, çocuklarda Serebral Palsi (SP) gibi doğumsal bazı rahatsızlıklar, sonradan yaşanan omurilik yaralanmaları ve travmatik beyin hasarlarının çeşitli fiziksel engel durumlarına sebep olabileceğini anlattı.

"Çocuklukta sinir sisteminin kendini iyileştirme potansiyeli daha yüksek"

Bu durumdaki çocuklar için hem normal rehabilitasyon hem de ileri teknolojiden faydalanılan robotik rehabilitasyon programlarının uygulandığını belirten Uzun, engelli çocuklarda düzenli fizik tedavinin önem taşıdığını söyledi.

Uzun, "Çocukluk çağında sinir sisteminin kendini iyileştirme potansiyeli daha yüksek. Hem yaralanmalar sonrası hem de doğuştan engellilik durumlarında erken dönemde fizik tedaviye başlamak sinir iyileşmesini artırıyor, çok daha yüz güldürücü sonuçlar elde etmemizi sağlıyor." diye konuştu.

"Erken dönemde başlayan fizik tedavi eklem kısıtlılıklarının önüne geçiyor"

Her hastanın iyileşme ve gelişim sürecinin farklı olduğuna ve fizik tedavide hastanın olabilecek en iyi seviyeye getirilmesinin amaçlandığına dikkati çeken Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aileler, doğuştan hastalıklar veya sonradan kaza, yaralanma gibi sebeplerle fiziksel engel durumu oluşan çocukları mutlaka fizik tedavi uzmanlarına da götürmeli. Çocukların asla bu takipten çıkmaması gerekiyor. Engelli çocuklarda erken dönemde başlayan fizik tedavi, oluşabilecek eklem kısıtlılıklarının önüne geçiyor. Belirtiler oluştuktan sonra var olan potansiyeli de kullanamıyoruz. Örneğin, el eklemleri kısıtlanmış, problemleri çoktan başlamış bir çocuğumuzu bir noktadan sonra potansiyeli olsa da kalem tutturamıyoruz. Erken tedaviyle bu gibi durumların önüne geçebiliyoruz."

Doktor Öznur Uzun, kol, bacak ve tüm vücut yürüme cihazlarını içinde barındıran robotik rehabilitasyon tedavilerinin de uygun hastalarda çok daha hızlı sonuç verebildiğini dile getirdi.

Engelliliğin herkesin başına gelebilecek bir durum olduğuna da işaret eden Uzun, "Hepimiz bir engelli adayıyız. Lütfen bunu da dikkate alarak engelli bireylerimizi görelim, onların hayata karışmalarına yardımcı olalım." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER