Gündem

'Engelli çocuğu bulunan asker de yurt dışı göreve gönderilebilir'

Kamu Denetçiliği Kurumu, engelli çocuğu olması nedeniyle yurt dışı geçici göreve gönderilmeyen astsubayı haklı buldu.

'Engelli çocuğu bulunan asker de yurt dışı göreve gönderilebilir'
23-11-2016 14:22

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), engelli çocuğu olması nedeniyle yurt dışı geçici göreve gönderilmeyen astsubayı haklı buldu.

Jandarma Genel Komutanlığında görevli bir astsubay, otistik bozukluk teşhisi konulan engelli oğluna ilişkin rapor bulunması nedeniyle yurt dışı geçici göreve gönderilmedi.

Bunun üzerine astsubay, KDK'ya başvuruda bulundu.

Jandarma Genel Komutanlığından KDK'ya gönderilen yazıda, görevlendirmenin Jandarma Genel Komutanlığı Yurt Dışı Geçici Görevler Yönergesi'nin "Sıralı hizmet garnizonuna atanmasını etkileyen güncel ve geçerli, kendisine ve yakınlarına ait atamaya esas sağlık raporu bulunmamalıdır." hükmü gereğince gerçekleştirilemediği belirtildi.

Yurt Dışı Geçici Görevler Yönergesi'nde belirtilen hususun personelin lehine yapılan bir düzenleme olduğunun ifade edildiği yazıda, yurt dışı geçici görevlerle aile bütünlüğünün bozulmaması ve bakmakla yükümlü olunan kendisi veya yakınları bakımından, gözetimden mahrum kalınmamasının hedeflendiği aktarıldı.

KDK, personelin çocuğuna ait sağlık raporu nedeniyle yurt dışı geçici göreve seçilememesi konusundaki mağduriyetin makul sürede giderilmesi için Jandarma Genel Komutanlığı Yurt Dışı Geçici Görevler Yönergesi'ndeki ilgili hükmün kaldırılmasını tavsiye etti.

Başvurucunun, yurt dışı geçici görevine söz konusu yönerge hükmü gereğince seçilemediğinin vurgulandığı karada, başvuran ile benzer durumdaki engelli çocuğa sahip personelin de yurt dışı görev için oluşturulan seçim havuzuna seçilemediği belirtildi.

"Eşit olmayan işleme maruz bırakılıyor"

Atamaya esas sağlık raporu nedeniyle ilgili personelin sıralı hizmet garnizonlarına atanmasının ertelenerek korunduğunun bildirildiği karada, engelli ebeveyne sahip personelin yönergenin ilgili hükmünce yurt dışı görev seçim havuzunun dışında bırakılmasının çelişki oluşturduğuna işaret edildi.

Kararda, şunlar kaydedildi:

"İdare, bu şekilde engelli çocuğu bulunan personeli doğrudan dezavantajlı bir konuma getirmekte, bu durumdaki personelin kariyer planlamasında yurt dışı görev tercih hakkını ortadan kaldırmakta ve diğer personele kıyasla yurt dışı görev şartları zorlaştırılarak bu kişilerin dolaylı eşit olmayan işleme maruz kalmasına sebebiyet vermektedir.

Ayrıca, idare her ne kadar personelin aile bütünlüğünün yurt dışı geçici görevlerle bozulmaması gerekçesiyle söz konusu hükmü uyguladığını belirtmekte ise de aynı zamanda bu görevlerde ailenin birlikte götürülmediğini vurgulaması, idarenin bu savını dayanaktan yoksun kılmaktadır."

Kararda, yönerge hükmünün hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı vurgulandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER