Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu yaptığı açıklamada, “Enerji ihtiyacının büyük bölümünü dışarıdan karşılayan Türkiye’nin elindeki güneş gibi sonsuz ve değerli enerji kaynağını sürdürülebilir bir gelecek için daha iyi değerlendirmesi gerekiyor. Güneşi kullanarak güneş elektriğini üreterek evlerimizde, işyerlerimizde ve taşıtlarımızda kullanabiliriz. Bilindiği gibi Türkiye enerji tüketiminin çok büyük bir bölümünü dışarıdan alım yaparak sağlamakta. Bu da ülke ekonomimizi zorlamaktadır. Halbuki bizim Anadolumuz, Rumelimiz güneş enerjisi potansiyeli için çok zengin” dedi.
GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMINA KATKI PAYI
Güneş enerjisi üretimi için katkı payının önünün açıldığını da kaydeden Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Güneş enerjisi teşvikin de mevzuatın büyük bir bölümü hazır. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretiminde yerli aksam katkı payı da Resmi Gazetede yayınlandı. Yeni değişiklikler de yapılıyor.Yani biz elektrik ürettiğimiz panellerde yerli teknolojinin miktarını artırırsak böylelikle ekstra destek alıyoruz dedi..
“TÜRKİYE GÜNEŞ ELEKTRİĞİ ÜRETİMİNDE 4’ÜNCÜ SIRADA”
Türkiye’nin güneş elektriği üretiminde şu anda 4’üncü sırada olduğunu ancak potansiyelinin çok azını değerlendirebildiğini de ifade eden Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Türkiye, yılda 2 bin 460 saat güneş gören bir ülke olmasına rağmen maalesef bu potansiyeli kullanmıyoruz. Güneşten ısı enerjisi üretiminde dünya dördüncüsüyüz. Ancak güneşi daha çok çatılarımızda sıcak su elde etmek için kullanıyoruz oysa bu yetmez. Sahip olduğumuz bu enerjiyi başta elektrik olmak üzere pek çok alanda kullanmalıyız. Bugün baktığımızda ülkemizde güneşe dayalı üretilen elektrik daha az güneş gören ülkelere göre çok düşük seviyelerde.
Ülkemizde devreye alınabilen güneş elektriği santrali 230 megavat iken, bizden daha az güneş gören İngiltere’de bu veri 8 bin 500 megavat durumdadır. Bizimle hemen hemen aynı güneşi gören İtalya’da ise 245 gigavat durumdadır.Ülkemizde de güneş elektriğini bütün yenilenebilir enerji kaynaklarını bir arada kullanan köyler, kentler kurulabilir. Dolayısıyla ülkemizde resmi erk, sektörün sesini dinlemesi ve lisanslı ve lisansız güneş elektriği için yatırımcının önünü daha da açmalıdır” dedi.
dikGAZETE.com