Endonezya hükümeti, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı vakıflardan burs alan Türkiye'deki Endonezyalı öğrencileri uyardı.
Endonezya'nın resmi Antara ajansının haberine göre, Endonezya hükümeti, FETÖ ile bağlantılı Pasifik Ülkeleri Sosyal ve Ekonomik Dayanışma Derneğinin (PASIAD) verdiği bursla Türkiye'de eğitim alan 300 Endonezyalı öğrencinin durumundan endişe duyulduğunu bildirdi.
Endonezya Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışındaki Endonezya Vatandaşlarının Korunması Müdürlüğü Direktörü Lalu Muhammed İkbal, "Türkiye'de okuyan Endonezyalı öğrencilere Endonezya Öğrenci Birliği üzerinden uyarıda bulunduk. Elçiliğimiz üzerinden de öğrencilerimizle irtibata geçerek FETÖ ile irtibatı bulunan kurum ve kişilerden uzak durmalarını istedik." açıklamasını yaptı.
İkbal, Endonezya'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul'daki konsolosluk yerleşkelerinde, isteyen Endonezyalı öğrencilere geçici barınma olanağı sunulduğunu da ifade ederek, "Türkiye'deki Endonezyalı öğrencileri, eğitimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek koşullara karşı korumak için çalışıyoruz." dedi.
Türkiye, FETÖ'nün darbe girişimin ardından büyükelçilikleri üzerinden bildiri yayınlayarak, terörist örgüt olarak kabul edilen FETÖ ile ilişkili okulların, bulundukları ülkelerin yönetimleri tarafından kapatılmasını istemişti.
''Gülen kürsüsünün faaliyetlerinin durdurulması istenmişti''
Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği de Endonezya hükümetine başvurarak, ülkede FETÖ ile bağlantılı okulların kapatılmasını talep etmişti. Bu okullar arasında Depok'taki Pribadi Okulu, Güney Tangerang'taki Kharisma Bangsa, Semarang'taki Semasta, Yogjakarta'taki Kesatuan Bangsa, Serengan'deki Çift Dilli Yatılı Okul, Açe'deki Fatih Erkek Koleji ve Fatih Kız Koleji, Bandung'taki Pribadi Çift Dilli Yatılı Okul ve Güney Kalimantan'daki Banoa Koleji olmak üzere dokuz okul bulunuyor.
Bu okulların yanı sıra South Tangerang Banten eyaletinin Ciputat şehrindeki Şerif Hidayetullah Devlet İslam Üniversitesinde yer alan Gülen kürsüsünün faaliyetlerinin durdurulması istenmişti.
Türkiye'nin talepleri konusunda açıklama yapan Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, "Endonezya hükümeti, bir diğer ülkenin içişlerine asla karışmamıştır. Türk hükümetinin konuyla ilgili taleplerini Türkiye büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamadan biliyoruz." ifadesini kullandı.
Endonezya Dışişleri ile Eğitim ve Kültür bakanlıklarının büyükelçiliğin verdiği listeyi doğrulatmak için çalıştığı belirtildi.
Kabine Sekreterliği ve Eğitim Bakanlığı yetkilileri daha önce tüm yabancı okulların kanun ve düzenlemelere göre çalıştıklarını açıklamıştı ve Türkiye'nin talepleri Endonezya makamları tarafından reddedilmişti.
dikGAZETE.com