Ekonomi

En büyük dezavantaj rüzgar

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü görevine yeni atanan Metin Kırcı, yaptığı çalışmalar neticesinde Balıkesir’in en çok rüzgar alan iller arasında bulunduğunu ve yılın 225 günü 30 km saatin üzerinde rüzgar aldığına dikkat çekerek " Yangın sıcak ve kuru hava ile birli

En büyük dezavantaj rüzgar
22-06-2016 20:02

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı Balıkesir’in Türkiye’de en çok rüzgar alan illerden biri olduğuna dikkat çekerek " Yılda 225 gün ortalama 30 km saatin üzerinde rüzgar var. Balıkesir rüzgar alan bir vilayet bu yüzden de rüzgar enerji santralleri var yenilenebilir enerji olarak. Yangın kuru havayı, sıcağı seviyor birde rüzgar yangının hızla ilerlemesine sebep oluyor. Bu nedenle de burası 1. derecede yangına hassas bir bölge. Balıkesir’de 2015 yılında 51 yangın meydana geldi 30 hektar sahamız zarar gördü.350 kırsal yangına müdahale ettik. Biz sadece ormanlardaki yangınlara müdahale etmiyoruz vatandaşların ahırı, samanı, bağı bahçesi arazisi de zarar gördüğünde biz oradayız" dedi.

YETERLİ EKİPMAN VE PERSONELE SAHİBİZ
Orman Genel Müdürlüğü’nün Akdeniz İklim kuşağında olmasına rağmen yangınla mücadelede dünyada en başarılı ülkelerden biri olduğunu belirten Kırcı "Bu başarının arkasında da iyi bir organizasyon var, personel yeterli sayıda ekipmanımız var. Bizim 2 helikopterimiz, 9 dozerimiz, 6 greyder, 2 ekskavatörümüz var, 52 tane arazözümüz, 18 adet su tankeri, 27 adet ilk müdahale aracı, köylere dağıtılan 405 adet su tankeri ve 1300 personel ile gün 24 saat nöbetleşe çalışıyoruz. Bizim için önemli olan yangını önceden haber almak, çıkmasına engel olmak. Bizim için birincisi önleme çalışmaları bu nedenle köy, dağ, dere, tepe demeden arkadaşlarımız dolaşıyorlar. Vatandaşların Alo 177’yi gördüğü zaman kullanması lazım. Yangının çıkışına sebep olacak şeylerden kaçınmamız lazım. Pikniğe gidiliyor, ateşimizi söndürmüyoruz, izmaritler yere atılıyor eğitim eksikliğimiz mutlaka var. Arkadaşlarımız bu konularda hem yayın tanıtım olarak hemde bilgilendirme açısından köy köy adım adım dolaşıyorlar bilgi veriyorlar. Bilgilendirme konusunda da basın ile birlikte el ele vererek yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

ERKEN UYARI, HIZLI VE ETKİN MÜDAHALE
Yangınlar konusunda uyguladıkları stratejilere de değinen Kırıcı " Yangınlar konusunda diğer bir önemli stratejimizde erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale. Erken bilgi alırsanız en kısa zamanda müdahale ediyorsunuz. Bizim Bakanlığımızın Müdürlüğümüzün 15 dakikada yangına ulaşacaksınız talimatı var. Geçen yıl 10 dakika ortalama ile yangınlara müdahale edilmiş neden? Ekiplerimiz tüm sahaya yayılmış vaziyette. 7 gün 24 saat çalışıyorlar. 59 yangın gözetleme kulemiz var, şuan faal olarak helikopterler için 160 tane havuzlar var hem DSİ tarafından yapılmış baraj ve göletler var. Buralardan suları alarak erken müdahale ediyoruz. Ekiplerimiz sürekli teyakkuz halinde" dedi.

ÖNCE İNSAN DAHA SONRA ORMANLARIMIZ
Yanan orman alanlarının bakım ve rehabilitasyonu hakkında da bilgiler veren Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü görevine yeni atanan Metin Kırcı " Üçüncü en önemli kısımda yanan alanlar hızlıca mutlaka ağaçlandırılıyor. Yangın çıkacaktır ama en az zararla büyümeden kontrol altına alarak söndürmek bizim için elzem olan. Bu nedenle orman alanlarımızın yangına karşı direncini arttırmak için yanan alanların rehabilitasyonu ve yangına dirençli olmalarının tesisi projemiz var Bakanlığımızın ürettiği. Bu çalışmalarla da hem ziraat arazileriyle orman arazileri arasında tampon bölge oluşturmak, hemde orman içerisinde yangın emniyet yollarını, yangının sıçrayarak karşıya geçirecek alanları farklı ağaç türleriyle yangına dayanıklı, yapraklı ve dirençli türlerle güçlendiriyoruz. Bu yolların bakımlarını yapıyoruz. İnşallah 2016 yılında da en az yangınsız, en az zararla, kazasız belasız bir yıl olur. Bizim için en önce gelen insan hayatı, yananlar bir şekilde geri getirilebilir ama kaybettiğimiz hiç bir can hiç bir personeli geri getiremiyoruz. Bu uğurda da şehit verdiğimiz bir çok kardeşimiz var. Bu senede bir kardeşimizi şehit verdik. Bizim için çok zor önce insan daha sonra ormanlarımız diyoruz. Ormanlarda bizim için önemli ama ciğerlerimizi korurken insanımızın sağlığını da emniyetini de korumak düşünmek zorundayız. Amacımız en az zararla bu sezonu atlatmak" dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER