Genel

Emniyet Genel Müdürlüğü: Renk körlüğü polisliğe engel

Polis alımlarında aranan sağlık şartları arasında yer alan "renk körlüğü olan adayların kabul edilmemesi" uygulamasının, aksi halde "güvenlik zafiyeti oluşturacağı" gerekçesiyle devamına karar verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü: Renk körlüğü polisliğe engel
14-11-2019 15:56

ANKARA (AA) - Emniyet Genel MüdürlüÄŸünden yapılan açıklamaya göre, polis alımlarında renk körlüÄŸü sorununun kaldırılması yönünde vatandaÅŸlardan gelen talepler üzerine, Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla, yurt içi ve dışındaki uygulamalar araÅŸtırıldı.

Bu kapsamda Amerika, Çin, Almanya, Fransa, Japonya, Avusturya, Danimarka ve Ä°talya'nın da aralarında bulunduÄŸu 27 ülkede polisliÄŸe giriÅŸte yapılan renk körlüÄŸü uygulamaları incelendi. Sonuçta renk körlüÄŸü bulunanların polis olamadığı tespit edildi.

Farklı uygulamaların olduÄŸu birkaç ülkede ise yapılan görevlendirme ÅŸekillerinin Türk polisinin çalışma ÅŸart ve usullerine uymadığı ve diÄŸer ülkelerin de bu durumu güvenlik zafiyeti olarak deÄŸerlendirdiÄŸi belirlendi.

Ayrıca SaÄŸlık Bakanlığı, üniversiteler ve hakem hastanelerde görevli göz hastalıkları uzmanları ile yapılan görüÅŸmelerde, "kısmi renk körlüÄŸünün" kendi içerisinde önem sırasına ayrılabilmesinin tıbben mümkün olmadığı kanaati ve görüÅŸü bildirildi.

Güvenlik zafiyeti oluÅŸturuyor

Gün ışığının herhangi bir saatinde, olay yerindeki ÅŸahıs, suç delili ile suç ve suçluyu ortaya çıkaracak her türlü belge ve diÄŸer materyallerin, ÅŸahıslara ait bilgilerin gerçek renk ve özellikleriyle algılanması, diÄŸer güvenlik güçlerine de doÄŸru olarak aktarılması gerektiÄŸinden, mevcut uygulamada deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmesinin güvenlik zafiyeti oluÅŸturacağı deÄŸerlendirildi.

Renk körlüÄŸünün tespiti için kullanılan "Ä°shihara test" yönteminin dünya standartlarına uygun olduÄŸu, incelenen ülkelerde de aynı yöntemin uygulandığı belirlendi. Renk körlüÄŸü muayenesini yapacak doktorun muayene ÅŸekli ve yönteminden bağımsız olacak ÅŸekilde dijital olarak sonuç verecek bir cihazın bulunmadığı, renk körlüÄŸünü giderdiÄŸi söylenen lens ve gözlüklerin, bu sorunu tam olarak gideremediÄŸi, gözle ilgili diÄŸer sorunlara yol açabileceÄŸinden polisin çalışma usul ve koÅŸulları açısından çözüm olarak görülemeyeceÄŸi sonucuna varıldı.

Ayrıca Emniyet TeÅŸkilatı SaÄŸlık Åžartları YönetmeliÄŸi'nde 29 Eylül'de yapılan düzenlemeye göre, anemi, tiroid hastalıkları, safra kesesi polipleri ve taÅŸları, hemanjiom (iyi huylu damar tümörü), cilt altı yabancı cisimler, yüksek frekanstaki iÅŸitme kayıpları, atnalı böbrek, böbrek taÅŸları, psikiyatrik tedavi geçmiÅŸi gibi birçok konuda polis olmak isteyen vatandaÅŸların lehine olacak ÅŸekilde iyileÅŸtirme yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER