Kültür Sanat

Emekliliğinde tanıştığı 'naht sanatı'na sahip çıkıyor

Kocaeli'de, emekliliğinin ardından hobi olarak ahşap oymacılığına başlayan naht sanatkarı Hasan Veral, Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerinde görülen sanatın gelecek nesillere aktarılması için çaba gösteriyor.

06-01-2017 14:47

KOCAELİ 
Hat ile ahşabı buluşturan sanat: Naht-ı Hat, bu sanatla uğraşana da “Nahtkaş” denildiğini ifade eden Hasan Veral, “2 bardak çay verin bana, ben size kurs vereyim; bütün amacım şu sanatın yayılması” dedi. 

"Ağacı yontmak suretiyle kabartma şekiller yapma sanatı" olarak tanımlanan naht ile çeşitli figürleri ahşaba işleyen 65 yaşındaki Hasan Veral, az sayıda kişinin eğitimini aldığı sanatın yaşatılması için sergiler açıp, ders veriyor.

Başiskele ilçesindeki evinde kurduğu atölyede çalışmalarına devam eden Veral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nahtın abanoz, ceviz, armut, sedir, gül gibi nitelikli ağaca oyma ve benzer usullerle şekil verme sanatı olduğunu belirterek, ağacın yanı sıra gümüş, pirinç ve bakır gibi pek çok değişik malzeme üzerine uygulanabildiğini anlattı.

"Bu işin fıtratı, sabır ve dikkat"

Günümüzde sabır gerektiren naht sanatının çok az kişi tarafından icra edildiğini ve yaşatılmaya çalışıldığını belirten Veral, bu sanatla tanışma hikayesini şöyle anlattı:

"Balıkesir'de 2010 yılında eşim ahşap boyama kursuna başlamıştı. Eşimin kurs çıkışı, kıl testere ile ahşap oymacılığı kursunun başlamasına denk geliyordu. Kursun hocasına 'Eşim de bu tip şeylere çok hevesli, kursa gelebilir mi?' diyor. Bu vesileyle kursa başladım. Başlayış, o başlayış. İlk sergimi 2011'de Burhaniye'de açtım. Sergilerim çok ilgi gördü. Devamlı kendimi geliştirdim ve 2013'te da Kültür ve Turizm Bakanlığının sınavlarına girerek, belge aldım. Ondan sonra kurslar vermeye başladım. Bu sanata hevesli olan arkadaşları yetiştirmeye çalışıyorum. Şu ana kadar 160 eser yaptım."

Bu işin fıtratında sabır ve dikkatin olduğunu anlatan Veral, "Bir eser 15-25 günde çıkıyor. Çünkü devamlı çalışamıyorsunuz, yani çok yakın 30-35 santimetreden çalıştığınız ve tek noktaya odaklanıldığı için benim yaşımdaki insanlar genelde günde 2-3 saat çalışabilir. Daha sonra gözler karıncalanma yapıyor." ifadesini kullandı.

"Hiçbir ücret talep etmiyorum, yeter ki kurs açılsın"

Eserlerinin çoğunda Selçuklu motiflerinin yer aldığını vurgulayan Veral, "Bu alandaki sanatkarların sayısı yetersiz. Kültür ve Turizm Bakanlığında bu sanatla ilgili belge sahibi 4-5 kişiyi geçmeyiz. Ben hiç bir ücret talep etmiyorum. Yeter ki ilgili kurumlar bu konuda kurs açsın, ben seve seve ücretsiz kurs veririm. Benim bütün amacım, bu sanatın yayılması." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER