GAZİANTEP-Zuhal Uzundere Kocalar
Binlerce yıl önce rahat ve sıcak bir zemin arayışıyla ortaya çıkan ve dekorasyonda önemli bir yer tutan halılar, bugün de iklim şartları ve kültürle paralel olarak evlere, iş yerlerine renk ve konfor katmaya devam ediyor.
Türkiye'nin makine halısı üretiminin lideri olan ve ihracatın yaklaşık yüzde 70'ini tek başına gerçekleştiren Gaziantep'teki son teknoloji halı fabrikalarında ipliğin halıya dönüşmesi için uzman ekipler 7 gün 24 saat ter döküyor.
Fabrikaların tasarım bölümünde yılın koleksiyonuna uygun tasarlanan halı desenleri, üretim alanındaki makinelere programlar aracılığıyla yükleniyor ve ardından iplik fabrikalarından dokunacak halının rengine, desenine ve kalitesine uygun olarak getirilen iplik bobinleri, halı tezgahının cağ denilen bölümüne diziliyor. Makinenin her ilmek atışında belirlenen desenler yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Halılar dokunduktan sonra konfeksiyon bölümünde kalite kontrol için "çiti" denilen makinelere alınıyor. Burada işçiler ürünün teknik özelliğini bozmayacak şekilde kalite kontrolü yaparak, müdahale edilmesi gereken yerlerde makaslarla düzeltmeler yapıyor.
Çitiden sonra apre bölümünde halıların tabanı ilaçlanarak lateks sürülüyor, böylece ürünün ipliklerinin sabitlenmesi sağlanıyor. Buradan çıkan halılara etiketleri basılıyor. Koleksiyonuna göre saçakları dikilen halılar, son kalite kontrolden sonra paketlenerek mağazalara veya ihraç edilecekleri ülkelere gönderiliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com