Ekonomi

Elitaş: Dünyadaki toplam ihracat yüzde 13,5 daralırken, Türkiye’de yüzde 8,7 daraldı

Ekonomi bakanı mustafa elitaş, samsun’da katıldığı ‘hedef 2013 yolunda ortak akıl toplantısı’nda, “dünyadaki toplam ihracat bir önceki yıla göre yüzde 13,5.

Elitaş: Dünyadaki toplam ihracat yüzde 13,5 daralırken, Türkiye’de yüzde 8,7 daraldı
09-04-2016 22:02

Bir dizi açılış ve ziyaretler için Samsun’a gelen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, katıldıkları ‘Hedef 2013 Yolunda Ortak Akıl Toplantısı’nda Samsun ve Türkiye ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundular. Program başlangıcında söz alan Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun’un ekonomik faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Vali Şahin’in konuşmasının ardından Bakan Kılıç ve Bakan Elitaş sırayla söz aldılar.

“İŞ DÜNYAMIZIN TALEPLERİNİ VE SORUNLARINI HER ZAMAN DİNLERİZ"

Samsun'daki girişimcileri her zaman dinlediklerini ve yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Girişimcilerimizin, iş dünyasının zaman zaman yaşadığı sorunları ve 'daha ileriye nasıl gidebiliriz' taleplerini her zaman dinleriz, yardımcı oluruz. Bu birlikteliğimiz her daim olacaktır. Sizlerle bazı rakamlar paylaşmak istiyorum ve bu rakamların paylaşılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bazen Samsunumuzda atılan adımların, gerçekleşen atılımların ne kadar önemli olduğunu ve önemli gelişmelerin yaşandığını görmek istemeyenler olabiliyor. Şöyle bir rakam vereyim; bu Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın kayıtlarının rakamlarıdır. 2016 yılının Ocak - Şubat döneminde açılan firma sayısı 2015 yılının Ocak - Şubat dönemine göre kıyaslandığında yüzde 23. 8 artmıştır. 2015 yılının Ocak - Şubat döneminde 130 adet yeni firma, 2016 yılının Ocak - Şubat döneminde ise 161 adet yeni firma kayıt yaptırmış. Bu rakamsal bir gerçektir" diye konuştu.
Samsun'da ihracatın ve istihdamın daha fazla artması gerektiğini söyleyen Bakan Kılıç, "Bazılarının aksini düşünerek ortaya koymaya çalıştığı gibi Samsun'da işler kötüye gitmemektedir. Ama bir taraftan da daha iyi olmamız gerektiğini de düşünmekteyim. Daha iyi olmalıyız. İhracatımız ve istihdamımız artmalıdır. Bunlar tartışılacak şeyler değildir. Bunları hep beraber yapacağız. Bunları hepimiz bir arada oturarak hayata geçireceğiz Biz, siyaset kurumu olarak nasıl size yardımcı olmak için çalışıyorsak, bunların üzerinde de hep beraber çalışacağız. Milletvekilleri ve biz, yapmış olduğumuz tüm çalışmaların, ülkemizin gelişimi için yapılan çalışmalar olduğunun farkındayız" açıklamasında bulundu.

“GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE’NİN VARLIĞI HEPİMİZİN GAYRETLERİNE BAĞLIDIR”

Bakan Kılıç’tan sonra kürsüye gelen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Hem Samsun’un hem de ülkemizin ekonomisini konuşacağımız bu toplantıda sizlerin sunacağı fikirleri çok önemsiyorum. Bu fikirlerin Samsun’un gelişmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Türkiye son 14 yılda ekonomik istikrar ve güvenin tesis edilmesiyle birlikte çok ciddi adımlar atarak ilerleme kaydetti. Ancak önümüzdeki süreçte küresel arenada söz sahibi olan güçlü bir Türkiye’nin varlığı hepimizin gayretlerine bağlıdır. İnanıyorum ki sizlerde hedeflerimize ulaşma noktasında aynı heyecanı paylaşıyorsunuzdur. Geçtiğimizi günlerde 2015 yılı büyüme verileri açıklandı. 2015 yılı orta vadede büyüme programında yer alan yüzde 4’lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise gerçekten çok iyi bir büyüme performansı sergiledik ve yüzde 5,7 büyüdük. Böylece ekonomimiz son 25 çeyrektir üst üste büyüme gösterme başarısını elde etmiş oldu. Dünya ülkeleriyle kıyasladığımızda AB, Avrupa Bölgesi ve OECD ülkelerinin ortalamasından daha çok büyüdüğünü görüyoruz. AB ülkeleri yüzde 1,9, Avrupa Bölgesi ülkeleri yüzde 1,6, OECD ülkeleri de yüzde 1,9 büyüme gerçekleştirdi. 2015 yılında 23 AB ülkesinden daha hızlı büyüdük” şeklinde konuştu.

“DÜNYA İHRACATI YÜZDE 13,5 DARALIRKEN, TÜRKİYE’NİN İHRACATI YÜZDE 8,7 DARALDI”

Dünya ihracatından daha az bir ihracat azalması yaşadıklarının altını çizen Bakan Mustafa Elitaş konuşmasında, “Dünya Ticaret Örgütü’nün açıkladığı verilere göre 2015 yılında küresel ticaret yüzde 13,5 daraldı. Türkiye’nin ihracat daralması küresel daralmadan daha az oldu. Dünyadaki toplam ihracat bir önceki yıla göre yüzde 13,5 daralırken, Türkiye’nin dünyaya yaptığı ihracat yüzde 8,7 daraldı. 2016 yılında ihracatımız çok iyi başlamamış olsa da Şubat ve Mart ayılarında toparlanma sürecine girdiğimizi görüyoruz. İhracat rakamlarını yeniden artıya geçirdik. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre Mart ayı ihracatımız, 2015 yılı Mart ayı ihracatını yüzde 3,2 geçerek 12,8 milyar dolara yükseldi. İthalatımız ise yüzde 5,1 düşüşle 17, 7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde hem ihracatımızda hem de ithalatımızda düşüş var. Ancak dış ticaret açığımız bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 azaldı. Bu durum bizim için çok önemli. İnşallah bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek 155,5 milyar dolar olan ihracat hedefini yakalayacağımızı ümit ediyorum” bilgilerine yer verdi.

“İHRACATIN AZALMASINDA RUSYA KRİZİNİN PAYI VAR”

Yaşanan Rusya krizinin de ihracat payının azalmasında etkili olduğunu vurgulayan Bakan Elitaş, “Bu yılda azalan ihracatımızın en önemli sebeplerinden birisi 24 Kasım tarihinde ortaya çıkan ‘Rusya krizi’nin belli bir payı var. Ama esas itibariyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki terörle mücadele konusunda Habur Sınır Kapısı’nın 2016 yılı Ocak ayında 20 gün kapalı olması, Gürbulak Sınır Kapısı’nın da İran ile kış mevsimi olması dolayısıyla ve karşı tarafın tek vardiyalı çalışması neticesiyle araç geçişlerinde bir azalma ortaya çıktı. 20 günlük süreçte bizim 3 bin civarında TIR’ımızın İran-Irak kapısına geçtiğini düşünürsek toplam olarak 60 bin civarında TIR, 2016 yılı Ocak ayının 20’sine kadar geçemedi. 10 bin dolarlık mal taşısa 600 milyon dolar, 15 bin dolarlık mal taşısa 900 milyon dolar. Yani eksilişlerin sebeplerinden bir tanesi de budur” ifadelerini kullandı.

“KÜÇÜCÜK BİR DUMANI BÜYÜK BİR YANGIN GİBİ GÖSTERİYORUZ”

Küçük bir kuş gribi olayının büyütülerek ihracatın azalmasına sebebiyet verildiğini belirten Elitaş şunları kaydetti:
“Kanatlı hayvan konusunda bizim için en önemli pazarlardan birisi Irak pazarıydı. Irak pazarında yaşanan sorunlar, Tüm Türkiye’de kanatlı hayvanlar piyasasını etkiledi. Türkiye’nin talebinden çok fazla kanatlı hayvan üretimimiz var. Biz odamızdaki ufacık bir dumanı yangın olarak gösteriyoruz. Anti reklam yapmaya gerek yok. Kuş gribi çok küçük bir bölgede çıkarken bütün Türkiye’de varmış gibi yansıtmayı medya ve biz bir maharet sanıyoruz. Küçücük bir dumanı büyük bir yangın gibi gösterme mahareti herhalde bizden başka kimsede yok. 2015 yılında bir bölgede çok hafif bir şekilde gözüken kuş gribi maalesef Türkiye’nin kanatlı hayvan ihracatını olumsuz yönde etkilemiştir. Biz biraz mahareti üretimde göstermenin yollarını bulmamız gerekiyor.”
Özel bir otelde gerçekleştirilen toplantıya ayrıca AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, Hasan Basri Kurt, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, tüm ilçe belediye başkanları, işadamları

ERDİ DEMÜR - KENAN AKYÜZ

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER