Ekonomi Bakanı Zeybekci, elektrik ve elektronik ürünleriyle tablet ve cep telefonlarındaki gümrük vergilerinin artacağını söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlığı’nın 18 aylık dönemdeki faaliyetlerini düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Bakan Zeybekci, “Önümüzdeki 1 ay içinde ilave gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacak. Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor. Önümüzdeki 1-2 ay içinde çok önemli ürün gruplarının da ithalat anlamında Ekonomi Bakanlığı tarafından gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde, anti damping soruşturmalarıyla özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz. Elektrik, elektronik, cep telefonu, tablet bu ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz. Kimya gruplarıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Yerli üretimi koruma anlamında böyle bir adım atıldığını kaydeden Zeybekci, “Bu vergi değil koruma. İçerideki üretimi koruma amacıyla geliştirilen bir şey. İçerideki üretimi teşvik eden, üretimin rekabet gücünü arttıran bir uygulama. Yani cep telefonlarını yerli üretim aldığınız zaman daha cazip hale getiren daha ucuz vatandaşımızın kullanımına sunan bir uygulama. Koruma önlemleri. İlave bir artış olacak. Uluslar arası standartlarda biz bunlara vergi demiyoruz anti damping uygulaması diyoruz” şeklinde konuştu.
“HİÇBİR ÖN ŞART OLMAKSIZIN 3 PARTİYLE İLK GÖRÜŞMELERİNİ YAPACAK”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Zeybekci, koalisyon görüşmelerinin gerçekleşeceği hatırlatılarak, Türk ekonomisine Ak Parti-CHP koalisyonun mu, AK Parti MHP olası koalisyonunun mu uygun olacağı sorusuna Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:
“Koalisyon görüşmeleriyle ilgili Türk ekonomisi, Türkiye artık demokrasi de siyasette belirli bir olgunluğa erişti. Millet Ak Parti’ye devleti yönetme, hükümeti kurma yetkisi verdi. Önümüzdeki hafta itibariyle Salı ve Çarşamba gibi TBMM’nin Başkanlık Divanının oluşumuyla, Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle Başbakanımıza hükümet kurma yetkisi verilecektir. Hiçbir ön şart olmaksızın 3 partiyle ilk görüşmelerini yapacak. İyi niyet görüşmelerini yapacak. Hangi koalisyon olursa Türk ekonomisi, Türkiye için iyi olur? Türk ekonomisi son 1 yıl içinde 3 tane seçim yaptı. Geçen ay ki Haziran’da açıklanan bütçe rakamlarına baktığımız zaman bütçe fazlası verilen dönemi de aynı seçim döneminde yaşadı. Asla popülist bir yaklaşım içinde bugüne kadar olmadık. Türk ekonomisi de zaten bugüne kadar böyle bir şeye de müsaade etmeyecek noktada. Tüm dengeleriyle baktığımız zaman Türkiye güçlü bir şekilde ekonomik anlamda yoluna devam ediyor. Koalisyonda artık bizim yeni siyasi hayatımızda yeni bir başlangıç noktası oldu. Böyle şeylerin konuşulmasının katkısı olacağını düşünmüyorum. Şunu asla Türkiye’de kimse söylememeli; ‘şu partiyle koalisyon olursa Türk ekonomisi için daha iyi olur, reel sektörün böyle beklentisi var’ diye. Böyle şeyleri söylemek milli iradeyi dikkate almamak olarak biliyorum en hafif tabiriyle. Milli irade AK Parti’ye ‘biriyle anlaş’ dedi. AK Parti hükümetin ana partisi olduğu sürece bugüne kadar ki ekonomik politikalarımızda hiçbir değişikliğe müsaade etmeyecektir. Görüşmelerde ana anlamda olması gereken şey, Türkiye’nin büyümesi, Türkiye’nin istihdam politikaları, Türkiye’nin dış ticaret politikaları, cari açık politikaları bunlarla ilgili ana mutabakatlar sağlandıktan sonra kiminle olduğu önemli değil. Türkiye bir sıkıntı yaşamaz diye düşünüyorum.”
“BU KİMSENİN TERCİH ETMEMESİ GEREKEN BİR KONU OLUR”
Erken seçimin ekonomiye etkisinin ne olacağı sorusuna Zeybekci, “Erken seçim değil, tekrar seçim. Bu kimsenin tercih etmemesi gereken bir konu olur. Sonuç olarak millet bir formül üretti ve verdi. AK Parti’nin başkanlığında bir hükümet kurulmasını ön gördü. Ben bunun kurulacağına inanıyorum. Olmaması durumunda da Türkiye 1 yıl içinde 3 seçim yaptı. Bir seçim daha bu ekonomi yaparsa bir şey mi olur? Piyasalar, ekonomi seçimleri sevmez ama bir şeyde olmaz” yanıtını verdi.
“BİZE ETKİSİ SON DERECE MİNİMUM OLACAKTIR”
Yunanistan’daki gelişmelerin Türkiye’ye etkisinin nasıl olacağının hesabının çıkartılıp çıkartılmadığıyla ilgili soruya ise Zeybekci, “Kayıplarımız anlamında çok minimize edeceğimiz belki olumsuzluklar yaşasak bile, potansiyelde kayıplar. Çok hızlı bir şekilde geliştirebileceğimiz yeni iş birlikleri ortaklıklarla kurabileceğimiz iyi ilişkilerle kaçırdığımız fırsatları ben önemsiyorum. Fırsatlar kaçıyor şuanda ama diğer taraftan Yunanistan’ın bu konuda Türkiye olarak dün bir rakam vardı. Yunanistan’ın toplam borçlarıyla ilgili. Avrupa Birliği ortalamasından birazcık daha iyi durumda olan bir ülkeden bahsediyoruz şu anda. Yunanistan’ın ben şu andaki AB ile yaptığı görüşmelerde ön plana çıkarmak istediği büyümenin devam etmesi, yatırımların devam etmesi, istihdamın artması anlamında talep ve isteklerini anlayışla karşılıyorum. Yakımızdaki, dibimizdeki bir ülkenin ekonomik anlamda olumsuz gelişmelerin Türkiye’ye etkileri mutlaka olacaktır. Şuanda aramızdaki dış ticaretin düşük olmasından kaynaklanan sebeplerle bize etkisi son derece minimum olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Türk ticaret merkezlerinin kurulması için yapılan çalışmalarla ilgili soruya Zeybekci, “Çalışmalar devam ediyor. Bu sene içinde 5 ayrı yerde Almanya’da, İran’da, Irak’ta, ABD’de şuan itibariyle başvurular alındı. İlk aşamadaki 5 bu yıl sonuna kadar 10 seviyesine çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Aliağa’da kurulacak ikinci serbest bölgenin ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine Zeybekci, “Ali Ağa’daki serbest bölgeyi bu sene içinde bitireceğiz, kuracağız. Ege serbest bölgesinde de yüzde 98 oranında doluluk var. Bu sene içinde o gelişmeyi de yapacağız” dedi.
(İHA)