Genel

Ekspertiz Nedir, Yaptırmak Neden Önemlidir?

Ekspertiz Nedir, Yaptırmak Neden Önemlidir?

Ekspertiz Nedir, Yaptırmak Neden Önemlidir?
02-11-2023 10:18

Trafik sigortasından kaskoya, servis bakımlarından vergilerine kadar bir otomobil satın almadan önce pek çok farklı maliyete katlanmak gerekir. Bu maliyetlerden bir tanesi de ekspertiz işlemidir. Bir araç almadan önce onun değerini tam olarak bilmeyi istemek en doğal hakkınızdır. Bu gibi durumlarda değer belirleme aşaması, eksper denilen bir uzman tarafından yapılarak ekspertiz işlemi gerçekleştirilir ve profesyoneller tarafından ilgili aracın incelemesi yapıldıktan sonra değeri belirlenerek bir rapora dökülür. Genel adı ekspertiz olan bu süreçler, özellikle ikinci el araç alımı ve satışı esnasında kritik rol oynar. Bu yazımızda ekspertiz nedir, nasıl yapılır ve raporda neler yer alır, detaylı olarak değiniyor olacağız.

Ekspertiz Nedir, Eksper Ne Demektir?

Ekspertiz ne demek diye baktığımızda aslında bu sürecin işin profesyoneli olan eksper tarafından yapılan çeşitli işlemler sonucu ortaya çıkan bir rapor olduğunu söylememiz mümkün. Ekspertiz raporu, ilgili otomobillerin maddi değerini tespit eden, farklı kriterler bazında otomobilleri analiz ederek listeleyen bir rapor olarak karşımıza çıkar. Eksper ise sigorta şirketleri tarafından bilirkişi olarak atanan ve uzmanlığıyla değerleme yapan, hasar maliyetini tespit eden kişidir. Örneğin taraflar arası yargıya gidilmesi ya da sigorta anlaşmazlıklarının meydana gelmesi durumlarında eksper, çözüm odaklı bir yaklaşım sunup herhangi bir varlığın değerinin belirlenmesinde ya da hasar tespiti yapılmasında kritik rol oynayan bilirkişi konumundadır.

Ekspertiz Yaptırmak Neden Önemlidir?

Özellikle ikinci el araç alım satımlarında oto ekspertiz yaptırmak, ilgili araca dair bağımsız ve tarafsız bir inceleme sağlanmasına ön ayak olarak aracın değerinin doğru bir şekilde belirlenmesinin temellerini oluşturur. Gayrimenkul de dahil olmak üzere pek çok farklı sektörde güvenilir ve etkili bir araç olarak kullanılan ekspertiz işlemi, elbette en çok otomotiv sektöründe karşımıza çıkar. Bilinçli ve doğru kararlar verebilmek, satın almayı planladığınız aracın değerinden fazlasını vermediğinizden emin olmak ve araçtaki tüm sorunlu noktaları tespit etmek için bir araba satın almadan önce ekspertiz yaptırmak çok önemlidir.

Ekspertiz yaptırmanın size sunacağı pek çok avantaj vardır, işte bunlardan birkaç tanesi: 

  • Ekspertiz, otomobilin değerini doğru belirlemek için kullanılır ve bütçenizi koruma altına alır.
  • Ekspertiz yaptırarak bir aracın teknik açıdan durumunu A'dan Z'ye inceleyebilir ve eksiklerini, sorunlarını, problemli ya da çalışmayan aksamlarını tespit ettirebilirsiniz.
  • Bir otomobil satın almadan önce ekspertiz yaptırmak, potansiyel riskleri değerlendirmenize yardımcı olur.
  • Ekspertiz yaptırarak hukuki işlemlerde veya finansal kararlarınızı verirken resmi bir evrak olarak ona danışabilir ve onu kanıt olarak gösterebilirsiniz.
  • Sigorta şirketleri de başta trafik sigortası ya da kasko olmak üzere poliçe değerlerini ve tazminatlarını belirlerken ekspertiz raporlarına başvurabilir. Özellikle kaza sonucu hasar gören bir araç söz konusu olduğunda araçların değerlendirilmesi ve yeniden değerlemesinin yapılması için ekspertiz yaptırmak kritik rol oynar.

Oto Ekspertiz Raporunda Neler Yer Alır?

Ekspertiz yaptırmanın önemine değindikten sonra ekspertiz nasıl yapılır konusuna da yer vermek gerekir. Ekspertiz, genellikle bağımsız işletmeler olan oto ekspertiz işletmelerinde, eksperler ve otomotiv sektörü uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Ekspertiz ne kadar sürer diye merak ediyorsanız, aracın niteliklerine göre değişmekle birlikte genellikle 1-2 saat içerisinde tamamlanan bir işlem olduğunu söylemek mümkündür. Ekspertiz işleminde aracın en kritik ve hayati aksamlarının düzgün çalışıp çalışmadığına bakılır. Ayrıca araca teknik testler uygulanır. Detaylı ve kapsamlı bir ekspertiz ile aracın A'dan Z'ye tüm aksamlarını kontrol ettirmek mümkündür; Yapılan ekspertiz sonucunda aşağıdaki bilgilere ulaşır ve oto ekspertiz raporunuzu temin etmiş olursunuz:

  • Rapor amacı: Aracın değerini belirlemek ya da bir sigorta teminatını desteklemek amacıyla, farklı niyetlerle ekspertiz raporları istenebilir.
  • Rapor kapsamı: Ekspertiz raporunda hangi konuların ele alındığı ve hangi verilerin kullanıldığı bu kapsamda açıklanır. Aynı zamanda bu veriler kullanılırken hangi kaynaklardan yararlanıldığı da rapora eklenmelidir.
  • Araç bilgileri: Aracın markası, modeli, yılı, motor türü, kilometre bilgisi ve şasi numarası bu bilgiler içerisinde yer alır.
  • Aracın fiziksel durumu: Gövde durumundan boya kalitesine, farlardan camlara, jantlardan genel dış görünümüne kadar aracın fiziksel durumu bir bir incelenir ve raporlanır.
  • Aracın mekanik durumu: Mekanik açıdan en önemli parçalar olan şanzıman, motor, süspansiyon, fren, tekerlek, şasi ve benzeri mekanik donanımlar tek tek incelenerek raporda analiz edilir.
  • Kilometre bilgisi: Bazı durumlarda satıcılar, aracın kilometresini daha düşük göstermek ve alıcıları satın almaya teşvik etmek için araç kilometrelerinde değişiklikler yapabilmektedir. Ekspertiz esnasında bu durum ayrıca incelenmekte ve raporlanmaktadır, böylelikle aracın gerçek kilometresi ortaya çıkmaktadır.
  • Hasar kaydı: Araçta herhangi bir hasar kaydı varsa, onarım, kaza geçmişi ve servis bakımı verileri ile raporda sunulur.
  • Rapor sonucu: Tüm bu verilere ve analizlere istinaden aracın ekspertiz sonucu ortaya çıkartılır, herhangi bir tavsiye ya da tamirat önerisi varsa rapora eklenir. Özellikle mekanik sorunlarda ya da hasarlarda bir problem varsa bu bölüm alıcı için oldukça önemlidir.

 

.

.

.

-Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER