İSTANBUL
Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, diş eksikliğinin, hem sağlığı hem de sosyal hayatı olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabileceğini belirterek, "Eksik diş, beden sağlığının dışında psikolojik olarak da kişiyi mutsuz eder." ifadesini kullandı.
Diş eksikliğine ilişkin yazılı açıklama yapan Eşkar, eksik dişi olan kişilerin çiğneme zorluklarına bağlı olarak beslenme alışkanlıklarının da olumsuz yönde etkilendiğini bildirdi.
Eksik dişin beden sağlığının dışında psikolojik olarak da kişiyi mutsuz ettiğini belirten Eşkar, Türkiye'deki 65 yaş üzeri dişsizlik oranının yüzde 67 olduğu bilgisini paylaştı. Eşkar, şunları kaydetti:
"Yetişkin bireylerin 7'de birinde yetersiz ağız sağlığının psikolojik ve sosyal huzura etkisi olduğu, tat almayı, iletişimi, sosyal ilişkileri ve diğer günlük aktiviteleri azalttığı görülmüştür. Araştırmacılar yetişkinlerin diş kayıplarına olan reaksiyonlarını; öz güven kaybı ve öz imaj değişimi, yoksunluk, görünüşlerinden hoşnutsuzluk ve kendilerini daha ileri yaşlarda algılama şeklinde sıralamışlardır.
Eksik diş, komşu dişlerin devrilmesine, karşıt dişlerin eksik diş bölgesine uzamasına ve dolayısıyla çiğneme fonksiyonunun azalmasına neden olmaktadır. Eksik dişler nedeniyle alışılmış çiğneme düzeni de değişir. Sağlıklı bir çiğneme çift taraflı olurken, tek taraflı çiğneme ile çene eklemlerinde ağrı, ses, kilitlenmeler oluşabilir. Diş eksikliği, beslenme alışkanlıklarını etkilediğinden besinlerin iyi çiğnenmeden yutulmasına, dolayısıyla kilo alımına neden olabilir. İyi çiğnenmeden yutulan besinler aynı zamanda ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına neden olabilir."
Eksik diş görüntüsünün kişinin öncelikle gülüşünü bozarak öz güveninin azalmasına, sosyal ilişkilerinde zorluklara neden olduğuna dikkati çeken Eşkar, "Ayrıca, dudak ve yanakların çökmesine ve kırışmasına neden olarak yüzde daha yaşlı ve zayıf bir görüntü oluşturur. Eksik diş, sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösterebilir" dedi.