Genel

Eksi 17 derecede ölüme meydan okudular

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde vatandaşların soğuk kış günlerinde elektrik alması için yoğun bir çaba sarf eden ekipler, zaman zaman eksi 17 dereceyi bulan soğukla mücadele ederek yüksek gerilim hatlarını onarıyor.Yüksek gerilim hattı direklerine...

Eksi 17 derecede ölüme meydan okudular
07-01-2016 15:00
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde vatandaşların soğuk kış günlerinde elektrik alması için yoğun bir çaba sarf eden ekipler, zaman zaman eksi 17 dereceyi bulan soğukla mücadele ederek yüksek gerilim hatlarını onarıyor.
Yüksek gerilim hattı direklerine tırmanan işçiler, ölümle burun buruna geliyor. Arkadaşları tarafından ’kar kaplanları’ olarak adlandırılan Dicle EDAŞ ekipleri, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki yüksek gerilim hattı arızalarını onarıyor.
Dicle EDAŞ’ın dağıtım hizmeti verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta israfa varan aşırı tüketim nedeniyle Ocak 2014’ten bu yana tam 2 bin 467 trafo yandı. Soğuk hava ve ağır kış koşullarına rağmen vatandaşlara kesintisiz elektrik ulaştırmanın çabası içinde olan DEDAŞ, çalışmalarına şehir merkezlerinde ve kırsal bölgelerde yoğun bir şekilde devam ediyor. Özellikle kırsal bölgelerde çalışan ekipler, yüksek gerilim hatlarına tırmanarak çalışmalarını sürdürüyor.
Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların ısınmak için elektrikli ısıtıcılara yöneldiğine dikkat çekerek, ‘’Isıtıcılarda kullanılan elektrik maalesef sayaç dışından ve kaçak olarak kullanılmaktadır. Elektrik, kesinlikle ısınma amaçlı kullanılmamalıdır. Tüketimin arttığı bu günlerde aşırı yüklenme sonucu trafoların yanı sıra, diğer elektrik teçhizatlar yanarak hasar görmektedir. Sorumluluk sahamızda 2014 yılında bin 106 adet, 2015 yılında ise bin 286 adet olmak üzere son 2 yılda toplam 2 bin 392 trafo aşırı yüklenme sonucu yanmıştır. Sadece 3 günlük yılbaşı tatilinde havaların soğuması ile beraber yaklaşık 75 adet trafo aşırı yüklenme sonucu yanmıştır. Trafoların gücü artırılarak veya teçhizatların kapasitesi yükseltilerek sorun çözümlenememektedir. Çünkü arttırılan her kapasiteye karılık maalesef ısınmak için kullanılan sobalarının da sayısı arttırılmaktadır. Kayıt dışı ve israf sınırlarının üzerinde elektrik tüketimine son verilmediği takdirde trafo değiştirme ile sorun çözümlenmez” şeklinde konuştu.
Karagüzel, “Havaların iyice soğuduğu ve elektrik tüketimi ile birlikte aşırı yükten kaynaklanan arızaların da katlanarak arttığı bu günlerde dahi Dicle EDAŞ, müşterilerine kesintisiz ve kaliteli enerji sağlama gayretini sürdürüyor. Oluşturulan deneyimli ekipler, kar kış demeden, her türlü tehlikeye göğüs gererek günün 24 saat hizmet veriyor. Dicle EDAŞ’ın ‘Kar Kaplanları’, yeri geldiğinde eksi 17 derecede, karda, tipide arızaları onarmak için yüksek gerilim direklerinin tepesinde çalışıyorlar

TÜKETİM KATLANARAK ARTTI
Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde özellikle de elektrikle ısınma alışkanlığı nedeniyle enerji talebi had safhaya ulaştı. Dicle EDAŞ sorumluluk bölgesinde daha 2 ay öncesine kadar 35 milyon kWH’nin altında olan günlük enerji tüketimi, kar düşüp, hava sıcaklığı eksiye düştükten sonra bir anda 69 milyon kWH’ye kadar yükseldi. Isınmada kullanıldığı için tavan yapan elektrik tüketiminin, tarımsal sulamanın yapıldığı Temmuz ayındaki tüketimin dahi üzerine çıktığına dikkat çekiliyor.
Tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 75’i kayıt dışı olan 6 ilde, en büyük sorun ise israf. Yapılan hesaplamalara göre, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta bir yılda tüketilen yaklaşık 20 milyar kWH elektriğin 12 milyar kWH’si aşırı israf nedeniyle boşa gitti.

’KAR KAPLANLARI’ İŞBAŞINDA
Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen müşterilerine kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi verme çabasından vazgeçmeyen Dicle EDAŞ, kış döneminde oluşturduğu deneyimli ekipler ile müşterilerine 7/24 aralıksız hizmet sunuyor. Dicle EDAŞ’ın ‘Kar Kaplanları’ olarak isimlendirilen arıza ekipleri, günün her saati olası arızalara müdahale için hazır bekliyorlar. Son olarak Diyarbakır-Ergani arasında kopan bir yüksek gerilim hattını onarmak için gece müdahalede bulunan ekipler, ertesi güne kadar çalışma sırasında kar ve tipiye rağmen onlarca metre yüksekteki direğe tırmanarak, gerekli onarımı yaptılar. İş makinelerinin karda yol açmasının ardında çalışmaya başlayan ekiplerin özel giysileri ile iş güvenliğine azami uyum göstererek yaptıkları çalışmalar ise, görenleri hayli heyecanlandırdı” dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER