Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türk şirketleri AB için büyük bir fırsattır

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türk şirketleri AB için büyük bir fırsattır." dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türk şirketleri AB için büyük bir fırsattır
27-09-2017 11:12

Ä°STANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk ÅŸirketlerinin Avrupa BirliÄŸi (AB) için büyük bir fırsat olduÄŸunu söyledi.

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlediÄŸi etkinlikte konuÅŸan Zeybekci, AB ile Gümrük BirliÄŸinin güncellenmesini tüm AB ülkeleri için önemli gördüÄŸünü belirtti.

Zeybekci, AB'nin toplam ekonomisi, sanayisi ve ticaretine Türkiye'nin çok yeni ufuklar açacağını dile getirerek, Türkiye'nin AB'ye Kafkaslar'ı, Orta Asya'yı, OrtadoÄŸu'yu, Körfez'i, Afrika'yı açacağı vurguladı.

AB ile Türkiye'nin rakip olmadığını ifade eden Zeybekci, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"AB ile Türkiye birbirini tamamlayıcı iki büyük parçadır. Bugün AB üyesi ülkelerin ÅŸirketlerinin bırakın adım atmayı, gitmeyi bile hayalinden bile geçirmediÄŸi coÄŸrafyaların her birinde Türkiye vardır, Türk ÅŸirketleri vardır. Türkiye, dünyada müteahhitlik sektöründe iki numaradır. Afrika'nın en balta girmemiÅŸ ormanlarına gittiÄŸiniz zaman orada Türk ÅŸirketlerini görürsünüz. Bugün hakikaten içimizi kanatan insanlık dramlarının yaÅŸandığı Suriye'nin ihtiyaçlarını görebilmek için oradaki mal tedarikini saÄŸlayan da Türk ÅŸirketleridir.

"Türkiye, AB için çok önemli ticaret ortağıdır"

Irak'tan tutun da Afganistan'a kadar dünyanın her yerinde bu ticareti yapabilme kabiliyeti olan Türk ÅŸirketleri AB için büyük bir fırsattır. Türkiye, AB için çok önemli ticaret ortağıdır. Bu bir kazan kazan yolculuÄŸudur. Dünyada hiçbir ÅŸey yoktur ki menfaate dayanmasın. Bütün iliÅŸkiler karşılıklı menfaate dayalıdır ve karşılıklı menfaatlerin maksimizasyonun saÄŸlandığı iliÅŸkiler saÄŸlam ve uzun olur. Gümrük BirliÄŸi o ÅŸartlarda bugün güncellenmiÅŸ olsun; 160 milyar dolar olan dış ticaret hacmi 1,5 yıl içerisinde 200 milyar dolar, 5 yıl içerisinde 300 milyar dolar olur. Bu iki tarafın da kazanacağı bir süreçtir."

Alman ÅŸirketlerinin Türkiye'deki yatırımları

Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduÄŸuna dikkati çeken Zeybekci, iki ülkenin yaklaşık 40 milyar dolar ticaretinin olduÄŸunu aktardı.

Bakan Zeybekci, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Yaklaşık 8 bin Alman ÅŸirketinin Türkiye'de yatırımları ve üretimleri var. Dış ticaretin dışında bir o kadar daha Alman ÅŸirketlerin Türkiye'de ürettikleri ekonomi, Türk ÅŸirketlerinin de Almanya'da ürettikleri bir ekonomi var. Akıl, Türkiye ile Almanya'nın çok güçlü bir müttefik olması gerektiÄŸini söyler. Bu dönemde ona doÄŸru bir yönelimin olacağını düÅŸünüyorum."

Gümrük BirliÄŸi güncellemesinin en çok Almanya'nın menfaatine olacağına iÅŸaret eden Zeybekci, "Bizim bu etki deÄŸerlendirme çalışmalarımıza baktığımız zaman bundan en çok Almanya etkilenecek ülkelerin başında." ifadesini kullandı.

Muhabir: Gökhan Yıldız

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER