SÄ°NGAPUR (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Singapur arasındaki Serbest Ticaret AnlaÅŸmasının (STA) 1 Ekim itibarıyla devreye gireceÄŸini belirterek, "Hedef olarak 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 2018 yılı sonunda yakalayacağımıza inanıyorum." dedi.
Zeybekci, BaÅŸbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleÅŸtirilen Türkiye-Singapur Ä°ÅŸ Forumu'nda konuÅŸtu.
Singapur ile 2014 yılında STA görüÅŸmelerinin baÅŸlatıldığını anlatan Zeybekci, ilk görüÅŸmelerden sonra iki tarafın birbirine asla "hayır" demediÄŸini fark ettiklerini aktardı. Zeybekci, ÅŸunları kaydetti:
"Son dönemdeki popüler tartışmaların da odağında olan Türkiye ile AB arasındaki Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸmasının güncellenmesi... Bununla ilgili biz Singapur ile bir laboratuvar çalışması yapalım dedik. Singapur ile ülke olarak tarihimizin en geniÅŸ, kapsayıcı STA'sını görüÅŸmeye baÅŸladık ve 2015 yılında bitirdik. Bakan olarak ilk geldiÄŸim ülke olan Singapur, Bakan olarak baÅŸlayıp bitirdiÄŸim ilk Serbest Ticaret AnlaÅŸması da Singapur-Türkiye arasındaki oldu."
Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 48 civarında bir artışla devam ettiÄŸini, bu sene sonunda tarihi bir zirve yakalanabileceÄŸini belirterek, "Ä°nÅŸallah STA 1 Ekim itibarıyla devreye girecek, hedef olarak 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 2018 yılı sonunda yakalayacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.
Sanayici ve iÅŸ adamlarının yatırım yapması için de STA'nın son derece önemli olduÄŸunu vurgulayan Zeybekci, gerek hizmet yatırımları, gerek kamu alımları gerekse diÄŸer sanayi alanlarındaki ürünlerin serbestçe üretilmesi ve satılabilmesi için de STA'nın önem taşıdığını dile getirdi.
"Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi AnlaÅŸması da güncellenecek"BaÅŸbakan Yıldırım'ın talimatıyla Çiftçi Vergilendirmenin Önlenmesi AnlaÅŸmasının da STA'ya uygun olarak güncelleneceÄŸini bildiren Zeybekci, "Bu yıl sonuna kadar bu konuda bir noktaya geleceÄŸimize inanıyorum." diye konuÅŸtu.
Zeybekci, ülkelerin sadece kendi nüfusları oranında bir ekonomiyi ifade etmediklerini vurgulayarak, Singapur ve Türk iÅŸ dünyası için asıl önemli fırsatın üçüncü ülkelerde iÅŸ birliÄŸi olduÄŸunu, Türk iÅŸ adamlarının da Singapur'u bir platform olarak görerek, GüneydoÄŸu Asya Ülkeleri BirliÄŸinin (ASEAN) verdiÄŸi ivmeyle bu coÄŸrafyada çok önemli fırsatlar yakalacaklarını, bu durumun Singapurlu iÅŸ insanları için de Türkiye'nin coÄŸrafyasında mümkün olabileceÄŸine iÅŸaret etti.
Singapurlu iÅŸ insanlarına seslenen Zeybekci, "Halihazırda dünyanın en iddialı yatırım teÅŸvik sistemi olan Proje Bazlı TeÅŸvik Sistemi ile sizleri yatırıma çağırıyoruz. Yatırım için Türkiye'ye geldiÄŸinizde her ÅŸeyi konuÅŸabiliriz, her ÅŸeyi pazarlık edebiliriz. Sayın BaÅŸbakanımızın tabiriyle 'size özel ceket diker' gibi her birinizi ayrı ayrı bu teÅŸviklerden yararlandırabiliriz. Sizler için özel yatırım teÅŸvik belgeleri düzenleyebiliriz." ifadelerini kullandı.
"Kazan kazan sistemi devreye girecek"Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler BaÅŸkanı (DEÄ°K) Ömer Cihad Vardan da DEÄ°K ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
DEÄ°K'in 135 ülkeyle iliÅŸki içerisinde olduÄŸuna dikkati çeken Vardan, Türkiye ve Singapur arasındaki STA ile iki ülke için kazan kazan sisteminin devreye gireceÄŸini ifade etti. Ä°ki ülke iÅŸ insanlarının üçüncü ülkelerde iÅŸ yapmak istediklerini aktaran Vardan, bu iÅŸ birliÄŸinin Afrika ve Körfez ülkelerinde gerçekleÅŸtirilebileceÄŸini vurguladı.
Vardan, ASEAN'ın sadece siyasi deÄŸil ticari özellik de taşıdığına dikkati çekerek, Birlik kanalıyla önemli çalışmalar yapmak istediklerini de söyledi.
Muhabir: Seval Ocak Adıyaman